zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Britten zullen uit economische motieven tegen een Brexit stemmen'

2 juni 2016 - ‘’De Britten zullen er op 23 juni voor kiezen om in de Europese Unie te blijven vanwege de enorme economische gevolgen van een vertrek uit de EU." Dit zegt hoofdeconoom Léon Cornelissen bij Robeco ondanks alle hectiek en onzekerheid in de aanloop naar het referendum.

Volgens Cornelissen zijn de argumenten om in de EU te blijven vooral economisch van aard (ongeveer 44 procent van de Britse export gaat naar de EU). Stemmen met je portemonnee, heet dat. De argumenten voor een vertrek zijn meer emotioneel – een poging om iets van de zelfstandigheid terug te winnen die de bureaucraten in Brussel volgens veel Britten hebben ingeperkt.


 
Peilingen
De peilingen wijzen op dit moment op een krappe overwinning van het ‘Bremain’-kamp. Ongeveer 43 procent is voor een EU-lidmaatschap en 37 procent is voor een vertrek, terwijl twintig procent het nog niet weet. Twijfelaars stemmen vaak voor de status quo. De bookmakers – die vaak betrouwbaarder zijn gebleken dan de opiniepeilingen, omdat er echt geld op het spel staat – voorspellen een veel grotere zege voor het Bremain-kamp, namelijk 70 procent tegen 30 procent.
 
Ruime meerderheid belangrijk
"Het lijkt er dus op dat er geen Brexit komt, maar veel hangt af van de omvang van de meerderheid," zegt Cornelissen. "Bij een klinkende overwinning verdwijnt het Brexit-plan zeker voor een generatie in de ijskast, waardoor beleggers en de markten de draad weer kunnen oppakken. Beleggers zullen zeker opgelucht ademhalen als de bookmakers gelijk hebben."
 
Angst speelt een grote rol
Volgens Cornelissen is er veel angst voor een Brexit, die het VK onherroepelijk zou veranderen, zowel op economisch als politiek gebied. "Het Bremain-kamp heeft steeds gewaarschuwd voor de grote economische schade van een vertrek, zowel op korte als lange termijn. Kiezen voor Brexit is kiezen voor een recessie. Zo zou het bbp in drie jaar tijd met maar liefst acht procent kunnen dalen," aldus Cornelissen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  BREXIT: harde klappen voor Nederland ondanks beperkte impact EU-zone
 Gaat Europese Unie beurzen herindexeren op 100 punten?
 Innovatie sleutel tot werkgelegenheid
 Consumentenuitgaven EU dalen verder
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10