zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkend Nederland ergert zich aan begroetingszoenen

27 mei 2016 - Omgangsculturen verschillen per vakgebied en type werkomgeving, maar handen schudden of drie zoenen geven zijn doorgaans gebruikelijke zakelijke begroetingen. Een derde van de kantoormedewerkers voelt zich daar uit hygiënisch oogpunt echter niet altijd comfortabel bij.

Collega’s die niezen of hoesten in het openbaar zitten ook in onze allergiezone: maar liefst 47 procent zegt zich hier wel eens aan te ergeren. De helft van de medewerkers krijgt bovendien een ongemakkelijk gevoel bij de geur van andere collega’s. SCA, marktleider op het gebied van hygiëneproducten en bekend van merken zoals Tork, Tena, Libresse, Edet, Demak’Up, Tempo en Plenty, onderzocht het gedrag en de houding van werkend Nederland ten aanzien van hygiëne op de werkvloer en publiceert de resultaten in een trendrapportage



Top vijf ergernissen
Dat het hygiëneniveau effect heeft op de werkprestatie staat volgens het merendeel buiten kijf: driekwart is van mening dat een slechte hygiëne een negatieve invloed heeft op de werknemers, bijvoorbeeld op het werkgeluk of de -prestatie. Volgens ondervraagden verschilt het hygiënebewustzijn van collega tot collega, maar bijna de helft vindt zichzelf altijd nog hygiënischer ingesteld dan anderen op kantoor. De grootste ergernissen?
 
  • Het aantreffen van haren van collega’s op wasbak of badkamervloer (64 procent)
  • Vies ogende of vies ruikende kleren van collega’s (63 procent)
  • Kruimels of vlekken van andermans eten/drinken (61 procent)
  • Collega’s die rommel niet achter zich opruimen (54 procent)
  • Het gebruiken van hetzelfde toilet als onbekende bezoekers (45 procent)
Meer dan een derde is wel eens bang om geïnfecteerd te raken wanneer collega’s ziek naar het werk komen. Zij geven aan dat hun werkgever desinfecterende handgel beschikbaar zou moeten stellen.

Werken anno 2016
Het merendeel van de Nederlanders is werkzaam in een zogenaamde kantoortuin: een open omgeving met een vaste werkplek. Een kwart werkt in een eigen kamer en één op de vijf werkt in een ruimte met flexibele werkplekken. Bijna een derde van de flexwerkers geeft aan dat het vaak een uitdaging is om een vrije werkplek te vinden. "Desk sharing, shared office, hot desking, flexwerken; het zijn allemaal termen voor het tijdelijk bezetten van een kantoorruimte ten behoeve van het uitoefenen van werk. Het invoeren van een flexibele kantooromgeving heeft doorgaans als doel meer mensen te huisvesten, de communicatie te bevorderen en de functionaliteit van de ruimte te vergroten. Het werkgeluk van medewerkers staat daar natuurlijk bij voorop! Uit onderzoek naar de effecten van het invoeren van nieuwe werkplekconcepten komt naar voren dat deze doelstellingen behaald kunnen worden, mits de specifieke activiteiten en de werkomgeving goed op elkaar aansluiten. Hygiëne speelt dan een nog belangrijker rol; men moet er immers rekening mee houden dat de werkplek ook door anderen gebruikt gaat worden. En iedereen heeft recht op een veilige en schone werkplek," aldus Iwan van Bilsen, commercieel directeur van Adecco Group Nederland.

Clean desk policy
Uit het onderzoek blijkt dat 50 procent van de ondervraagden het liefst in een eigen, afgesloten ruimte werkt. Hoewel een vijfde het als plezierig ervaart om een werkomgeving te delen met anderen, maakt 44 procent van de flexwerkers zich wel eens zorgen over of hun bureau wel schoon is achtergelaten door hun voorganger. "Flexwerken of niet, een hygiënische werkomgeving moet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Naast een strikt schoonmaakregime helpt het om het bewustzijn onder medewerkers te vergroten, door hen te attenderen op het schoonmaken van hun toetsenbord, het wassen van de handen en het regelmatig gebruiken van een desinfecterende gel," aldus Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij SCA Benelux. "En stel collega’s met de juiste producten in staat om een clean desk policy na te streven: maak je eigen bureau schoon na gebruik!"
 
De volledige trendrapportage is hier te vinden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hygiënegewoontes op kantoor onthuld
 Minder ziekteverzuim door goede hygiëne
 38 procent openbare toiletten bacteriologisch schoon
 39 procent werknemers heeft smerige werkplek
 
 
reacties
 
peter zzp-boekhouder  |   | 
29-05-2016
 | 
10:20 uur
Interessant artikel en dan vooral met het oog op de verschillende culturen. Als je in Nederland een collega drie zoenen geeft bij een verjaardag wordt dat niet altijd in dank afgenomen.

Een vriendin van me komt uit Barcelona ging stage lopen in Hamburg en miste daar het fysieke contact op werkvloer.

Niemand raakte haar daar eens aan of begroette haar met twee zoenen – wat gebruikelijk is in Catalonië.

Ze was blij dat ze daar weg kon. Toen ik vertelde dat je voor fysiek contact op de werkvloer in Nederland berispt kan worden, moest ze hard lachen.

In Barcelona is het omgekeerd, het is maar net welke contigentie je aan de betekenis geeft.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10