zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijna of nooit ziek? Werknemer wil beloning van werkgever

25 mei 2016 - Bijna de helft van de werknemers (46 procent) vindt dat de werkgever meer kan doen om het aantal ziektedagen te verminderen. Vooral het uitkeren van een bonus bij weinig tot geen ziekte zou volgens werknemers goed werken. Een derde van de werkgevers doet dit nu ook werkelijk. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer.

Mercer vroeg 1.008 werknemers tussen de achttien en 65 jaar die werkzaam zijn bij een bedrijf met minstens 50 werknemers naar hun gezondheid in relatie tot hun werk. Naast het uitkeren van een beloning bij weinig tot geen ziektedagen, ziet de werknemer ook graag dat werkgevers de werkomgeving verbeteren en dat er een korting wordt aangeboden op diensten op het gebied van welzijn en gezondheid. Peter Abelskamp, Business Leader Health&Workforce Risk Management bij Mercer: "Investeren in dergelijke diensten en de werkomgeving heeft positieve gevolgen voor werkgevers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de productiviteit stijgt en het verzuim daalt als medewerkers vitaal zijn. Steeds meer werkgevers investeren dan ook bewust in een gezonde werkplek door bijvoorbeeld een gezonde lunch, een sportschool abonnement, wekelijkse bootcamps en zelfs mindfulness-training aan te bieden."


 
Een op de drie werknemers niet tot nauwelijks ziek
Uit het onderzoek van Mercer blijkt dat 60 procent van de werknemers niet tot nauwelijks ziek is geweest de afgelopen twee jaar. Werknemers van grotere bedrijven zijn vaker ziek dan werknemers uit kleinere bedrijven (74 procent ten opzichte van 39 procent). Abelskamp: "‘Opmerkelijk om te zien is dat gezondheidsredenen door werknemers als oorzaak nummer één van verzuim wordt genoemd. Dit terwijl de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde onlangs liet weten dat de uitval wegens ziekte in de meeste gevallen geen medische oorzaak heeft."
 
Vrouwen werken meer aan betere levensstijl dan mannen
Ondanks dat meer dan de helft van de werknemers niet tot nauwelijks ziek is, vindt 46 procent van de werknemers dat hij zijn levensstijl kan verbeteren. Ruim 70 procent van de vrouwen doet dit al, terwijl slechts 57 procent van de mannen zich bezighoudt met het verbeteren van hun leefstijl om ziekte te voorkomen. Daarnaast vindt 46 procent van de werknemers dat hij sneller om vervangende arbeid kan vragen in verband met ziekte.
 
Een derde van werknemers verwacht 100 procent salaris te krijgen gedurende verzuimperiode
Ruim 30 procent van de werknemers verwacht een volledige loondoorbetaling tijdens de totale periode dat zij ziek zijn. 41 procent van de werknemers verwacht de volledige verzuimperiode uitbetaald te krijgen van de werkgever in plaats van een uitkeringsinstantie. Ouderen vinden dit vanzelfsprekender dan  jongeren. "Ondanks dat veel werknemers verwachten dat ze volledig doorbetaald worden door hun werkgever tijdens hun verzuimperiode, is in de wet vastgelegd dat de werkgever over maximaal twee ziektejaren maximaal 170 procent van het laatstverdiende loon betaalt. Hierna heeft de werknemer misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De beleving en de verwachting van de werknemer sluiten dus niet altijd op de werkelijkheid. Het is dus van belang dat werkgevers hun werknemers informeren over de regels rondom ziekte en verzuim," aldus Abelskamp.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie tips om langdurig verzuim te voorkomen
 Checklist: Zieke werknemers
 Nederland pakt werkstress aan
 Werkgevers weigeren langdurig zieke werknemers te ontslaan
 
 
reacties
 
carmen  |   | 
28-05-2016
 | 
15:49 uur
Wij hebben een sportcentrum en maken het mee dat werknemers erg ongezond leven en het vertikken hun eetpatroon, leefwijze en bewegingspatroon aan te passen. Het is een fabel te geloven dat als je werknemers de kans geeft om (gratis) te gaan sporten, dat ze dat dan eerder doen. Praten over een gezonde levensstijl is al vaak een inbreuk op hun privacy. Wij maken zelfs mee dat leden die hun contributie altijd zelf betaalden en vaak kwamen trainen, na het vergoeden van het trainen door de werkgever bijna niet meer kwamen. Bizar.
peter zzp-boekhouder  |   | 
29-05-2016
 | 
10:41 uur
Om dit veranderingsproces grootschalig door te zetten dienen eerst twee partijen –werkgever en werknemer- de oogkleppen af te zetten.

Voor een partij is dat al lastig laat staan voor twee tegelijk. Je dient naar de schaduwkanten van de organisatie –waar zijn wij te veel bezig met winstbejag en kijken we minder naar de werkomstandigheden- te kijken.

De top dient zich bewust te worden van werk, ontspanning, gezonde voeding en bewegen en dient het goede voorbeeld te geven.

De krachtigste methode om menselijk gedrag te veranderen is die van straf en/of beloning.. Het is slim om het gedrag van de werknemer te veranderen d.m.v. beloning.

Een positieve consequentie -bonus- zorgt meer voor intrinsieke motivatie. Wat Carmen hierboven schrijft daar heeft ze gelijk in, met alleen het betalen van een abonnement bij een sportschool wordt niks opgelost.

Het dient uit jezelf te komen en een bonus is een goede stimulans. Vaak dien je eerst goed ziek te worden voordat je je bewust wordt van gezonde voeding, werkhouding, werkdruk, en ontspanning inbouwen.

Ricardo Semler gaat ervan uit dat het werk af dient te zijn, wanneer en hoe je dat doet en in welke tijd is voor hem niet of minder belangrijk.

Wellicht speelt loslaten van de controle ook een grote rol.
Alex Manders  |   | 
30-05-2016
 | 
09:22 uur
Ik ben juist tegenstander voor een positieve benadering in de vorm van een bonus bij niet ziek zijn.

Het oneerlijke gevoel dat een medewerker kan hebben richt zich op de ziektedagen van anderen en daar dien je op te acteren. Stimuleer betere omstandigheden, ga de dialoog altijd aan en straf met wachtdagen en 70% uitkeringen.

De 70% regeling heeft de wetgever bemoeilijkt doordat je geen willekeur toe mag passen waar dat juist heel functioneel zou zijn. Die harde werker die al jaren niet ziek is, altijd klaar staat, die heeft nu een ongeval gehad waardoor hij 3 weken uit de roulatie is. Die wil je niet straffen.

Daar zou mijn nuance liggen. Daar tussenin een groot grijs veld wat je per casus wilt behandelen waar 70% het minimum is en werkgever dit mag ophogen naar 100%
Edwin Muis  |   | 
30-05-2016
 | 
09:45 uur
Uiteraard zullen er uitwassen zijn en ongetwijfeld is dit een problematiek, die zich niet gemakkelijk laat oplossen. Echter, ik geloof in het belonen van positief gedrag, ik geloof ik het nemen van verantwoordelijkheid, goed werkgeverschap en met name betrokken medewerkers. Vooral in het laatste geval denk ik dat collega's onderling een belangrijke rol (kunnen) spelen. Anders wordt het een verhaal van leidinggevende tegen werknemer. Ik vermoed niet dat dit de intrinsieke motivatie verhoogt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10