zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De blockchain-revolutie – een internet van vertrouwen

19 mei 2016 - In de financiële sector is het dankzij de Bitcoin inmiddels een veelgebruikte term; blockchain-technologie. Terwijl de hele wereld verwachtingsvol toekijkt, experimenteert deze sector volop met de technologie die ten grondslag ligt aan onder andere de Bitcoin. Maar blockchain komt ook in andere sectoren steeds vaker ter sprake.

De mogelijkheden lijken eindeloos en volgens velen zal deze technologie een grote invloed hebben op de manier waarop we leven, werken en wonen. Marco Hout, verantwoordelijk voor business development bij Info Support, legt uit wat de blockchain-technologie inhoudt en wat het zo uniek maakt. 


 
Digitale transacties
"De blockchain-technologie is zo’n zeven jaar geleden ontstaan en is kortgezegd een onkraakbaar proces waarin transacties tussen verschillende partijen digitaal worden vastgelegd," begint Hout zijn uitleg. "Bitcoin was in 2009 de eerste concrete toepassing. Maar de grootste belofte van blockchain zit hem niet in het creëren van een internationale digitale valuta zoals Bitcoin, maar in het automatiseren van vertrouwen. Ook wel ‘een gedeelde, eenzijdige bron van de waarheid’ genoemd."
Dat digitaliseren van vertrouwen heeft te maken met het klassieke wiskundige probleem van de Byzantijnse generaals. In het kort gaat dit probleem om het volgende: als een groep generaals een stad aanvalt, wil elke generaal ervan op aan kunnen dat de andere generaals hem niet in de steek laten. Vertrouwen is hier niet toereikend genoeg, want andere generaals en betrokkenen (soldaten, verkenners) kunnen in principe de boel bedriegen.  

Uniek en betrouwbaar
Hout vervolgt: "Blockchain is eigenlijk niets meer dan een lijst met gegevens die gedeeld wordt met een wereldwijd netwerk. Iedereen die deelneemt aan het netwerk, krijgt exact dezelfde lijst te zien. Ook kan iedere deelnemer wijzigingen doorvoeren. Wanneer dit gebeurt, wordt de lijst overal tegelijkertijd aanpast zodat iedereen continu dezelfde versie heeft. Zaken als beveiliging, up time, integriteit, architectuur en dataopslag zijn standaard geregeld. In de lijst met gegevens kunnen verder alleen nieuwe gegevens worden toegevoegd en het is niet mogelijk om eerder toegevoegde informatie te wijzigen. Door alle rekenkracht in het netwerk te combineren, kan de cryptografische software hiervoor zorgen. Dit vormt ook meteen de betrouwbaarheid en uniciteit van blockchain."
 
Iedereen eigenaar
Met een blockchain is het mogelijk om zaken die voorheen een gecentraliseerde aanpak vereisten, decentraal aan te pakken. Want, zo legt Hout uit: "Iedereen, en tegelijkertijd niemand, is eigenaar van een wereldwijd netwerk. Hierdoor hoeft er niet langer vertrouwd te worden op één overkoepelende partij die de eigendommen beheert, maar ontstaat er een peer-to-peer netwerk waarin alle partijen eigenaar zijn en elkaar continu kunnen controleren."
Er is sprake van digitale sociale controle. Dit maakt het in theorie dus mogelijk om iedere controlerende partij overbodig te maken in ieder proces dat gebaseerd is op transacties. Het netwerk is volledig centraal en open. Het peer-to-peer-netwerk voert zelfstandig en gezamenlijk technische of functionele verbeteringen door. 
In navolging van de financiële sector zijn steeds meer sectoren, technici en bedrijven geïnteresseerd in de blockchain-technologie vanwege de vele mogelijkheden. "In principe zou dus ieder proces waarin bepaalde vormen van transacties plaatsvinden (denk aan het bouwen van het huis of de onderhoudsgeschiedenis van een auto) met blockchain kunnen worden gevangen. Controlerende instanties zijn niet meer nodig, waardoor processen vele malen efficiënter zullen verlopen," zegt Hout.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Pinnen, contant geld of bitcoins: het gaat niet om de betaalmethode maar om de keuze
 Bitcoin bekend maar niet veel in bezit
 Digitale transformatie: zeven concrete stappen naar succes
 Slimme technologie leidt tot meer omzet
 
 
reacties
 
Bart Drent  |   | 
18-12-2017
 | 
18:05 uur
Ik ben erg benieuwd naar de praktische toepassingen van Blockchain binnen Nederlandse organisaties? Het Kadaster zit in een werkgroep hierover, maar welke organisaties passen het concreet toe?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10