zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

In vijf stappen naar een succesvolle overgang naar de cloud

6 mei 2016 - De cloud, vaak ook de ‘technologie van de toekomst’ genoemd, is een dankbaar gespreksonderwerp voor managers en werkgevers die mee willen gaan met de tijd. De belangrijkste voorwaarde waaraan de overstap naar de (private) cloud moet voldoen, is dat het aansluit op de bedrijfsdoelstellingen.

Levert het wel op wat u voor ogen heeft? Wat zijn de wensen, eisen en randvoorwaarden? Dat dit niet altijd eenvoudig te bepalen is weet Jarno van Hurne, Global Product Marketing Director bij Exact.
Van Hurne adviseert dan ook vooral te kijken naar de bestaande situatie, huidige investeringen en IT-kosten wanneer je een overstap naar de cloud overweegt. Van Hurne: "Focus op wensen en eisen van de business is essentieel, evenals dat de nieuwe oplossing bijdraagt aan de gewenste doelstellingen. Maak een weloverwogen keuze, die u baseert op een goed doordacht plan.De overstap naar de cloud goed en gecontroleerd aanpakken vereist een zorgvuldige aanpak. Met deze vijf stappen vergroot u de kans op een succesvolle overstap aanzienlijk."

1.    Breng de huidige situatie goed in kaart
De overstap naar de cloud kan een zeer grote impact hebben op uw bedrijf en de bedrijfsprocessen. Het is daarom belangrijk om eerst de huidige situatie goed in kaart te brengen. Wat is je huidige manier van werken? Welke programma’s en applicaties gebruikt u en hoe slaat u informatie op? Hoeveel gebruikers heeft u? Zet ook alle huidige IT-kostenposten goed op een rijtje om de totale kosten te bepalen. Als dit plaatje compleet is, is de eerste stap naar een succesvolle transitie al gezet. 

2.    Bepaal uw belangrijkste doelen
Wat wilt u bereiken met een overstap naar de cloud? Wat zijn de mogelijke voordelen voor het bedrijf of de organisatie? Bedenk ook wat voor u belangrijk is. Zijn dat betrouwbaarheid, flexibiliteit, heldere kosten of financiële voordelen? Of zijn het de complete beveiliging en optimale? Het is belangrijk om de voordelen steeds voor ogen te houden wanneer u keuzes maakt en de stappen doorloopt.

3.    Maak een blauwdruk van uw oplossing 
Leg uw plan vast in een duidelijk en gedetailleerd document. Bepaal en omschrijf hierin de prioriteiten en stel de randvoorwaarden en eventuele risico’s vast. Bepaal wat de wensen en eisen zijn van de organisatie en de gebruikers. Breng ook de scope nauwkeurig in kaart: wat doen we wel, en wat doen we vooral ook niet? Dit alles vormt de blauwdruk voor de oplossing. Maak daarnaast een planning met heldere tijdslijnen en een begroting. Stem deze planning en het budget vervolgens af met het management en/of andere belanghebbenden zodat u de volgende stap kunt gaan zetten.

4.    Bepaal uw oplossing/leverancier
Zodra het plan is goedgekeurd gaat u op zoek naar de leverancier die het beste op dit plan aansluit. Onderzoek en vergelijk wat de verschillende leveranciers te bieden hebben. Hierbij let u op certificeringen, SLA’s, jaarcijfers en garanties die worden afgegeven. Ook niet onbelangrijk is hun visie op de ontwikkeling van de cloud. En kunnen ze zich inleven in uw bedrijf en branche? Door uzelf deze vragen te stellen komt u uiteindelijk bij de juiste partij die de oplossing biedt die het beste bij uw bedrijf past. 

5.    Migratie – laat het over aan de experts
Het plan ligt klaar, de leverancier staat klaar en alles is gecheckt. Het moment is daar: u bent klaar voor de overstap naar de cloud. Laat de inrichting van uw (private) cloudomgeving nu vooral over aan de experts en kies daarbij een geschikt moment voor het overzetten van uw databases. Dit overzetten is vaak snel geregeld en daarna kunt u direct beginnen met werken in de nieuwe omgeving!

Ieder bedrijf is anders
Van Hurne: "Het ideale plan voor het ene bedrijf kan een grote misser blijken bij een ander bedrijf. Wat ik wil zeggen: geen een bedrijf is het zelfde en voor iedereen gelden andere afwegingen voor de overstap naar de cloud. Begin daarom zo snel mogelijk met het doorlopen van de vijf algemene stappen die ik zojuist heb beschreven en maak een plan. Dat is alvast een eerste stap naar een succesvolle toekomst in de cloud!"

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop
 ‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring
 De personal touch van de facility manager overwint de digitalisering
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Veel ruimte voor verbetering in landelijk cloud computing-beleid
 Integratie met huidige omgeving is grootste uitdaging bij overstap naar cloud-diensten
 Behoefte aan meer vertrouwen in de beveiliging van de cloud
 Hybride cloud heeft sterke impact op de bedrijfsvoering
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
reacties
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt (3) 
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen (3) 
‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring  (1) 
Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop (1) 
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Arcadis 19.72  5.1 %
Oci 20.03  5 %
Nutreco 47  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.42  -6.7 %
Altice 8.29  -2.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street start rustige week in het groen
Wall Street richting hoger slot
meer beurs
top10
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
Hoe u medewerkers stimuleert regie over ontwikkeling te nemen
Managers hebben weinig benul van werkstress onder werknemers
#MeToo: Gevolgen nog veel ernstiger bij intimidatie
Tanja Roeleveld verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2017
Zeven trends die zakelijke IT-omgevingen een boost zullen geven
2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen
Zes richtlijnen voor digitale transformatie
Vliegtuig-wifi nog steeds duur en beperkt in aanbod
meer top 10
vacatures
meer vacatures