zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dekkingsgraad: stijging helpt pensioenfondsen nog niet uit gevarenzone

3 mei 2016 - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand april met één procentpunt gestegen van 96 procent naar 97 procent. De belangrijkste reden voor deze stijging is de lichte stijging van de lange rente. De beleidsdekkingsgraad, die gebaseerd is op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden en die leidend is voor kortingen of indexatie, bleef in april stabiel op 102 procent.

De beleidsdekkingsgraad bevindt zich nog steeds onder het vereiste niveau waardoor er sprake is van een dekkingstekort. Daarmee zijn pensioenkortingen in de toekomst een steeds reëler scenario. Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.



Toekomstige pensioenkortingen nog niet van de baan
Van een dekkingstekort is sprake bij een beleidsdekkingsgraad lager dan circa 104,3 procent. Die beleidsdekkingsgraad wordt berekend als een voortschrijdend gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over twaalf maanden. Door de gedaalde actuele dekkingsgraad de afgelopen maanden, daalt de beleidsdekkingsgraad op termijn dus waarschijnlijk verder.

Een dekkingstekort heeft mogelijke pensioenkortingen tot gevolg. De eerste fondsen hebben al aangekondigd dat kortingen in 2017 niet uitgesloten zijn. Omdat de positie aan het eind van het jaar bepalend is, heeft deze verslechtering voor de meeste fondsen pas in 2017 effect. Impact op de pensioenuitkeringen is er op dit moment nog nauwelijks.

"Ondanks de lichte verbetering van de omstandigheden zijn de fondsen er nog niet," zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. "De komende periode wordt het spannend of kortingen afgewend kunnen worden. De periode om nog te herstellen wordt echter steeds korter."

Verplichtingen gedaald
Met name de lange rente steeg in april, onder meer door de uitspraak van de Europese Centrale Bank om de rentetarieven niet de wijzigen. De rente op de lange termijn steeg in april met ongeveer twintig basispunten, waardoor de verplichtingen per saldo met bijna drie procent daalden.

Vermogen eveneens gedaald
Als gevolg van de gestegen rente voor de langere looptijden, daalde de waarde van de (langlopende) vastrentende waarden. De obligatieportefeuille daalde met 3,6 procent. Op de wereldwijde aandelenmarkten ontstond in april een beperkte winst van bijna een procent. Vastgoed deed het in april niet goed; de vastgoedportefeuille daalde met ongeveer drie procent. De waarde van de totale beleggingsportefeuille daalde in april met bijna twee procent.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toekomstige pensioenkortingen steeds reëler scenario
 Forse daling dekkingsgraad pensioenfondsen
 Dekkingsgraad pensioenfondsen in 2015 met zes procentpunt gedaald
 Dekkingsgraad pensioenfondsen licht gestegen
 
 
reacties
 
Hans - Holland Building  |   | 
3-05-2016
 | 
14:33 uur
Het is fijn dat door een hogere rente de pensioenfondsen wat uit de problemen zijn. Alleen verschuift het probleem zich nu naar de overheid die steeds meer rente moet gaan betalen over haar staatsschulden...
Johan - buitenboordmtor Onderdelen  |   | 
8-06-2016
 | 
16:21 uur
Uiteindelijk zijn wij diegene die dit soort staatsschulden zullen moeten opvangen. dus de pensioenfondsen uit de problemen alleen is het hier nog niet mee opgelost.
Johan - buitenboordmotor Onderdelen  |   | 
8-06-2016
 | 
16:55 uur
Uiteindelijk zijn wij diegene die dit soort staatsschulden zullen moeten opvangen. dus de pensioenfondsen uit de problemen? Ik vind dat het hier niet mee is opgelost.
Power Watersports  |   | 
11-06-2016
 | 
09:40 uur
Misschien moeten wij is kijken om het huidige systeem volledig om te gooien? Alleen is dit makkelijker gezegd dan gedaan, uiteraard.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10