zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Integrale Corporate Responsibility strategie is cruciaal

29 april 2016 -  Op 25 mei aanstaande treedt Jan Peter Balkenende (Partner Corporate Responsibility EY en Hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation bij de Erasmus Universiteit) op als spreker tijdens het achttiende Europese Corporate Governance Conferentie over CSR in de Boardroom.

Volgens Balkenende wordt de huidige generatie starters straks als senior executives geconfronteerd met gevolgen van ontwikkelingen die nu al zichtbaar is: grondstoffen schaarste, opwarming van de aarde, groei van de wereldbevolking, toenemende armoede, steeds grotere migratiestromen. De innovaties gaan gelukkig snel en er zullen talrijke bijzondere oplossingen komen. Future Proof leiderschap gaat volgens hem over toekomstgerichte overtuigingen, over het besef dat een  organisatie of bedrijf deel uitmaakt van een groter geheel of systeem en over de inzet om voortdurend concreet en ‘purpose driven’ bezig te zijn.



Integrale Corporate Responsibility strategie
Maar wat is nu de rol van CSR in het succes van bedrijven? Balkenende zegt hierover: "Allereerst is er een heldere financiële drijfveer. Onderzoek vanuit de Harvard Business School liet zien dat bedrijven die voor ‘high sustainability’ hadden gekozen beter presteerden in termen van return on investment, positie op de aandelenmarkten en reputatie dan de ‘low sustainability’ ondernemingen. Het structureel werken aan het verduurzamen van bedrijfsmodellen door middel van een integrale Corporate Responsibility strategie is cruciaal om een andere manier van denken in de organisatie in te bedden. Duurzaamheid is nog steeds geen gemeengoed in alle onderdelen van een organisatie. Veel beslissingen worden genomen op basis van louter financiële parameters zonder de sociale impact en de milieubelasting af te wegen. Gelukkig zie ik een nieuwe generatie medewerkers die het duurzaamheidsdenken al meer in zich heeft. Zij verkiezen steeds vaker bedrijven met een duurzaam business model of een groene startup boven de minder groene concurrenten."

Veranderingen Raad van Bestuur
Volgens Balkenende treden ook in de Raden van Bestuur veranderingen op. De vernieuwde Corporate Governance code (Code Tabaksblat) is betekenisvol en zal de nodige gevolgen hebben voor het bestuur van de onderneming. Het Europese voorzitterschap van Nederland vormt een uitgelezen moment om met Europese bestuurders en toezichthouders vooruit te kijken en te anticiperen; wat betekenen de veranderingen en de verschuiving naar Corporate Social Entrepreneurship voor de toekomst van toezicht en leiderschap.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf verbeterpunten voor de herziene Corporate Governance Code
 De vier belangrijkste boardroamtrends van 2016
 Commissaris moet van Toezicht naar Meerzicht
 In drie stappen minder risico op reputatieschade
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10