zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Persvrijheid daalt tot absoluut dieptepunt

28 april 2016 - De wereldwijde persvrijheid daalde in 2015 tot het laagste niveau in de afgelopen twaalf jaar. Dit blijkt uit het rapport Freedom of the Press dat op werd uitgebracht door Freedom House en Free Press Unlimited. De teruggang in persvrijheid wordt veroorzaakt door politieke, criminele en terroristische krachten die proberen de media naar zich toe te trekken of tot zwijgen te brengen.

In het Midden-Oosten en in Turkije wordt de persvrijheid het sterkst beinvloed door regering en militante groepen. Volgens het onderzoek zetten zij journalisten en media onder druk om partij te kiezen. Wie zich niet laat intimideren kan rekenen op de aanval. Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited: "Zo ontstaat er een gepolariseerd mediaklimaat: u bent óf voor ons óf tegen ons."



Europa
Niet alleen in de repressieve staten, maar ook in Europa is een drastische daling te zien van persvrijheid. Willems: "Journalisten in Europa hebben niet alleen te maken met de dreiging van terreur, de nieuwe wetgeving op het gebied van toezicht en veiligheid die hieruit voortvloeit, beperkt hun mogelijkheden om hun bronnen te beschermen en hun werk gedegen uit te voeren."

Ook in Nederland reden tot zorg
Nederland staat in het report op een gedeelde tweede plaats met Belgie, Finland en Zweden. Maar dat betekent niet dat er bij ons geen aanleiding is voor zorgen. Willems: "De voorgenomen wijzigingen in de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten geven de overheid brede bevoegdheden voor het monitoren van onschuldige burgers, ngo's en internetproviders. Voor het afluisteren van journalisten is weliswaar extra toestemming nodig, maar wanneer een journalist wordt meegenomen bij massasurveillance is dat niet het geval."
In China nam de censuur op het nieuws en het internet toe, vooral op nieuws over de economie en milieuvervuiling. Journalisten die werkten voor gevestigde media werden aangehouden, vastgezet en gedwongen om bekentenissen op televisie af te leggen.

Belangrijkste uitkomsten
- Slechts veertien procent van de wereldbevolking woont in een land met vrije pers. Dit betekent dat er sprake is van gedegen berichtgeving over politiek nieuws, de veiligheid van journalisten is gegarandeerd, dat inmenging van de staat in het werk van de media minimaal is, en dat media niet onder zware wettelijke of economische druk staan.
- De landen waar de persvrijheid het verst achteruit ging zijn Bangladesh (zeven punten), Turkije (zes), Burundi (zes), Frankrijk (vijf), Servië (vijf), Jemen (vijf), Egypte (vier), Macedonië (vier) en Zimbabwe (vier).
- De tien landen en gebieden met de slechtste scores zijn Wit-Rusland, de Krim, Cuba, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Syrië, Turkmenistan en Oezbekistan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Panama Papers waarschuwing én zegen voor commissarissen
 De wet Huis voor Klokkenluiders komt eraan
 Consumenten hebben genoeg van irrelevante en onpersoonlijke communicatie
 Zorg dat uw persbericht gelezen wordt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10