zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meeste OR’s wordt wel eens wettelijke adviesaanvraag onthouden

26 april 2016 - Het adviesrecht en het instemmingsrecht worden ook wel de kernrechten van de Nederlandse ondernemingsraad genoemd. Met het adviesrecht heeft de OR de mogelijkheid om mee te praten over financieel-economische, organisatorische en technologische aangelegenheden die de onderneming betreffen.

Het instemmingsrecht stelt de OR in de positie om invloed uit te oefenen op diverse regelingen op het gebied van het sociaal en HR-beleid van de onderneming, zoals regelingen ten aanzien van de werktijden en vakantie, arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim, functiewaardering en beoordeling, opleiding en privacy.


Het zijn belangrijke rechten die hun sterke 'kracht' mede ontlenen aan de mogelijkheid van een beroepsgang door de OR naar de rechter. Daarom is het zeer opmerkelijk dat in 2015 maar liefst 60 procent van de OR's een of meer keer geen adviesaanvraag heeft ontvangen terwijl daar naar de mening van de OR wel degelijk recht op was.
Dit blijkt uit de SBI Formaat MonitOR 2015-2016, het grootste onderzoek naar de stand van medezeggenschap in Nederland.

Adviesaanvraag
In 2015 hebben de ondernemingsraden in Nederland gemiddeld 6,5 keer een adviesaanvraag gekregen. Voor instemmingsaanvragen ligt het gemiddelde op vier. Maar veel ondernemingsraden hebben dus minder adviesaanvragen gekregen dan waar ze volgens hen zelf recht op hadden. 23 procent van de respondenten zegt een keer geen adviesaanvraag te hebben gehad terwijl ze er wel recht op hadden, achttien procent twee keer en negentien procent van de respondenten geeft aan zelfs drie keer of vaker geen adviesaanvraag te hebben gehad terwijl de OR die wel hoorde te krijgen.

Instemmingsrecht
In het kader van het instemmingsrecht wordt de OR minder vaak gepasseerd dan in het kader van het adviesrecht: 38 procent van de OR's geeft aan in 2015 een of meer keer geen instemmingsverzoek te hebben ontvangen waar hij dat wel hoorde te ontvangen, waarbij tien procent van de ondernemingsraden zelfs drie keer of vaker geen instemmingsverzoek heeft gekregen, terwijl hij deze wel had moeten krijgen.

Dit zijn een aantal conclusies uit de SBI Formaat MonitOR 2015-2016, een zeer uitgebreid onderzoek naar de stand van medezeggenschap in Nederland waaraan ruim 400 ondernemingsraden hebben deelgenomen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Directie passeert meer dan helft van ondernemingsraden
 Lang niet alle toezichthouders houden zich aan OR-wet
 40 procent van directeuren 'vergeet' OR instemming te vragen
 Veel discussie tussen directie en OR over OR-rechten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10