zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vacatureteksten te vaag voor sollicitanten

4 april 2016 - Als het aan Nederlandse werkzoekenden ligt, voorzien vacatureteksten onvoldoende in informatie over de functie. Meer dan de helft (52 procent) geeft aan het lastig te vinden om op basis van de tekst een oordeel te vellen over de potentiële match tussen hen en de functie.

Dat blijkt uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek van Unique in samenwerking met Motivaction. Aan het onderzoek hebben 1.161 werkzoekenden meegewerkt. Er is onder andere onderzocht hoe goed sollicitanten op basis van een vacaturetekst kunnen beoordelen of de functie bij hen past. 34 procent baseert haar eerste indruk van het bedrijf op basis van de vacaturetekst.


 
Bedrijfscultuur steeds belangrijker
Ook is onderzocht hoe belangrijk bedrijfscultuur voor Nederlandse werkzoekenden is. Een passende bedrijfscultuur maakt of kraakt de reputatie van bedrijven als het aan de respondenten ligt. Een mismatch met de cultuur wordt steeds vaker genoemd als reden om op zoek te gaan naar ander werk. Waar in 2014 achttien procent aangaf dit een dealbreaker te vinden, is dit nu een kwart (24 procent). Ook als het gaat om de aantrekkelijkheid van bedrijven, geeft bijna een derde (29 procent) van de werkzoekenden aan cultuur een belangrijk thema te vinden.

Flexibilisering werktijden zet voort
Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe job, geven daarnaast de voorkeur aan een baan met flexibel af te spreken begin- en eindtijden. Waar vorig jaar 41 procent koos voor variabele werktijden, is dit gestegen naar 53 procent. Zij willen een speling hebben van ongeveer anderhalf uur om de werkdag te beginnen en eindigen. Bijna een derde (28 procent) geeft de voorkeur aan vaste werktijden en negentien procent deelt zijn of haar werktijden het liefst volledig zelf in.
 
Goede tekst essentieel
Loes Dingemans, algemeen directeur Unique: "Vacatureteksten zijn essentieel in het werven van passend personeel. In tijden van schaarste is het cruciaal dat u juist diegene die u zoekt direct aanspreekt met een goede tekst. Een sterke, aansprekende vacaturetekst is één van de manieren om de aandacht van talenten te trekken. Aan organisaties de taak om deze nieuwe generatie werkzoekenden aan zich te binden, hun cultuur verder te ontplooien en deze duidelijk terug te laten komen in vacatureteksten. Cultuur wordt steeds meer een doorslaggevende factor. Vooral jonge medewerkers verlaten sneller een organisatie als zij merken dat er een mismatch met de cultuur is." 
 
Unique en Motivaction hebben op basis van de resultaten een infographic gemaakt, met daarin meer facts en figures over werkzoekenden anno 2015. De infographic is hier aan te vragen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Developers getriggerd door projecteigenschappen in vacature
 Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures
 Beste dagen voor het plaatsen van vacatures zijn maandag en dinsdag
 LinkedIn en vacaturesites populairst bij werkzoekende ICT’er
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10