zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De businesscase voor een werkplek op maat

4 april 2016 - IT is niet alleen onze huizen binnengedrongen, het is thuis vaak nog beter geregeld ook dan op kantoor. Een simpele app die allerlei processen in gang zet of sociale netwerkcontacten onderhoudt. Digitaal communiceren is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Langzaam maar zeker zien ook bedrijven de mogelijkheden in van de ‘verappifying’ van de wereld.

Marcel Diemont, sales consultant bij De Ictivity Groep pleit voor een flexibele werkplek op maat. "Dit is gebruiksvriendelijker, veiliger en bespaart kosten."
 
Lastige balans
Voor vrijwel iedere IT-afdeling is het lastig de balans te vinden tussen faciliteren en het stellen van kaders omwille van de veiligheid. De overstap op de flexibele inzet van apps is daarom niet eenvoudig. Zeker als de business case niet is te maken. Diemont: "Maar als IT dankzij de inzet van apps flexibel wordt, dan is het logisch dat de kosten mee flexibiliseren. Pay per use wordt de norm. Veel organisaties hebben al ervaring opgedaan met SaaS en velen overwegen om vroeg of laat de gehele IT-omgeving als dienst af te nemen, waarbij ze betalen naar gebruik. IT-dienstverleners moeten modellen ontwikkelen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, vooral vanuit financieel oogpunt."
 
Besparen op licenties voor legacysoftware
Diemont is met zijn collega’s terug naar de tekentafel gegaan om een flexibele werkplek op maat te ontwikkelen, die onder de noemer Omnia nu wordt vermarkt. Hij zegt daarover: "We wilden enerzijds gebruiksvriendelijkheid realiseren in zakelijke IT-omgevingen, anderzijds daadwerkelijk die financiële business case te maken: hoe te besparen door inzet van flexibele IT?"
Dat begint volgens hem bij de functionaliteit van een toepassing. "Als het merendeel van de gebruikers slechts een klein gedeelte van de functionaliteit van een toepassing gebruikt, waarom betaalt u er dan wel het volle pond voor? Een app die de belangrijkste functionaliteit biedt via een webformulier kan legacy-toepassingen grotendeels vervangen. Dit scheelt enorm in de licentiekosten."
De overgang van legacysystemen naar apps kan stap voor stap worden gemaakt. Uitfaseren van legacy gebeurt op deze manier niet van de ene op de andere dag, maar zeer geleidelijk. Het is niet nodig om versneld op bestaande investeringen af te schrijven
 
Virtuele werkplek
Een dergelijke flexibele, virtuele werkplek op maat kan dus forse besparingen mogelijk maken doordat alleen betaald wordt voor daadwerkelijk gebruik van een toepassing. Diemont: "In meer traditionele oplossingen zoals Server Based Computing (SBC) of Virtual Desktop Infrastructure (VDI) was op afstand werken duur en omslachtig. Immers, bedrijven betalen voor alle werknemers een volledige licentie, zelfs al maken de meesten maar gebruik van tien procent van alle functionaliteit."
 
Persona's
De besparing is concreet te maken door alle medewerkers in te delen in ‘persona’s’: welke groepen mensen gebruiken min of meer dezelfde functionaliteit en waar kunnen we dus besparen? Bovendien is op deze manier makkelijk een pay-per-use model te realiseren; alleen betalen voor medewerkers die de functionaliteit gebruiken. Bij groei kunnen organisaties makkelijk opschalen zonder direct grote investeringen te hoeven doen. En bij krimp dalen de kosten in verhouding mee. Er zijn geen afschrijvingskosten op hard- en software die u niet meer gebruikt.
 
Moderne omgeving
De virtuele workspace maakt een gefaseerde overgang mogelijk van een traditionele IT-omgeving bestaande uit legacysystemen naar een moderne omgeving bestaande uit functionaliteit die als dienst wordt afgenomen uit de cloud. Diemont besluit: "Dit is een overgang die financieel aantrekkelijk is en die organisaties in staat stelt om op korte termijn kosten te besparen en op lange termijn legacysystemen uit te faseren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders bewaren wachtwoord in e-mail of op papier
 Biogebaseerde industrieën: Europese groei zit in onze natuur
 Reinventing customer service
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer vindt dat huidige werkplek niet volstaat
 Tevredenheid over werkplek zorgt voor meer betrokkenheid
 Slimme technologie leidt tot meer omzet
 Drie manieren om u voor te bereiden op de mobiele werkplek voor meerdere generaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
reacties
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt (6) 
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen (3) 
‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring  (1) 
Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop (1) 
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Altice 7.86  4 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Yatra 5.02  -8.6 %
Doc data 0.43  -2.3 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street eindigt verdeeld
Wall Street verdeeld
meer beurs
top10
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen
2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
Thuiswerken: effectief of ten koste van het bedrijfsresultaat?
Zes richtlijnen voor digitale transformatie
Vliegtuig-wifi nog steeds duur en beperkt in aanbod
Nederlandse bedrijven optimistisch; vertrouwen in Verenigd Koninkrijk daalt
Financiële sector heeft geen vertrouwen in naleving regelgevingen
‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring
Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop
De personal touch van de facility manager overwint de digitalisering
meer top 10
vacatures
meer vacatures