zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Optimisme Europese CFOs drastisch gekelderd

16 maart 2016 - Het aantal pessimisten onder de Europese financieel directeuren is sinds 2012 niet meer zo hard gestegen als in dit eerste kwartaal van 2016. Was in het voorgaande kwartaal nog maar 25 procent van de CFOs slecht gestemd over de economische vooruitzichten van het eigen land, nu geldt dat voor bijna 45 procent van de CFOs.

De werkgelegenheid komt in 2016 onder druk te staan maar weerhoudt bedrijven er niet van om te blijven investeren. Dit zijn enkele resultaten van CFO Survey, uitgevoerd door TIAS School for Business and Society in samenwerking met Duke University.



Economisch sentiment verslechtert
In Europa is onder de financieel directeuren nog maar achttien procent gunstig gestemd over de economische vooruitzichten voor de komende twaalf maanden. Het gemiddelde optimisme niveau daalt daarmee dan ook naar 53, gemeten op een schaal van 100. Ruim negen op de tien CFOs verwacht een recessie voor dit jaar waarvan zij de kans op gemiddeld 30 procent inschatten. Volgens hen is dit vooral toe te dichten aan factoren zoals de economische teruggang in Europa, de politieke crisis en nationale begrotingstekorten. Ook de aanhoudende malaise in China wordt als zorgwekkend gezien. In deze regio is het aantal optimisten ook aanzienlijk in verval geraakt met slechts negen procent van de ondervraagden nog positief en ruim driekwart negatief gestemd over de economische vooruitzichten in 2016. Een zorgwekkende situatie want een harde landing in China zal een ongekend grote impact hebben op de wereldeconomie. Substantiële dalingen in grondstof-, energie- en importprijzen zijn in dat scenario zeer waarschijnlijk en de deflatoire effecten daarvan kunnen op termijn ook de reeds lage Europese kerninflatie verder aantasten.

Risico
Volgens Kees Koedijk, decaan en directeur bij TIAS Business School, schuilt daarin momenteel het grootste risico. "Zo geeft bijvoorbeeld een derde van de Europese CFOs nu al aan dat een aanhoudende periode van lage kerninflatie (onder een procent) uiteindelijk negatieve gevolgen zal hebben voor de financiële bedrijfsresultaten. Bedrijven zullen immers in dit klimaat minder in staat zijn om hun prijzen te verhogen en deze in gelijke tred te houden met de arbeids- en productiekosten. Meer dan de helft van de CFOs in ons onderzoek bevestigt dit. Wanneer bedrijven en consumenten, anticiperend op aanhoudende prijsdalingen, hun uitgaven blijven uitstellen kan dit tot langdurige vraaguitval leiden. De zwakke vraag zal dan mogelijk ook tweede-ronde-effecten teweegbrengen waarbij bedrijven zich genoodzaakt zien om in de kosten te snijden. Als daarmee ook de lonen in een negatieve spiraal raken wordt de kans op een nieuwe recessie een stuk reëler".

Werkgelegenheid komt onder druk te staan
Het geringe economisch vertrouwen onder de financieel directeuren vertaalt zich eveneens in een negatieve prognose voor de werkgelegenheid. Zo wordt er voor 2016 geen groei verwacht in vaste aanstellingen en voorzien bedrijven zelfs een krimp van gemiddeld 1,5 procent in tijdelijke contracten. Ook de gemiddelde loonstijging van 1,4 procent die verwacht wordt voor de komende twaalf maanden, is in de afgelopen drie jaar nog niet zo laag geweest. Desalniettemin rekenen de financieel directeuren erop dat deze vooralsnog in pas blijft met de verwachte prijsstijgingen (ook gemiddeld 1,4 procent).

Blijven investeren
Dat er echter nog geen onmiddellijke reden is tot grote onrust blijkt uit het voornemen van bedrijven om te blijven investeren. Zo wordt er een gemiddelde groei verwacht van 6,0 procent in de komende twaalf maanden. Ook blijft in 2016 de verruiming in uitgaven voor technologie, met gemiddeld 5,8 procent, relatief sterk. Eén van de technologische innovaties waar op dit moment veel aandacht naar uitgaat is "big data". Zo geeft 30 procent van de ondervraagde CFOs aan dat het bedrijf momenteel bezig is om dit te adopteren. Zo'n twaalf procent van de bedrijven heeft zich dit zelfs al eigen gemaakt en benut momenteel de mogelijkheden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Waar krijgt de Nederlandse CFO hoofdpijn van?
  Vertrek topperformers baart Nederlandse CFO’s zorgen
 CFO’s EU positief gestemd, maar verdeeld over vluchtelingencrisis
 CFO's pessimistisch over bonus, positief over lonen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10