zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Commissaris moet van Toezicht naar Meerzicht

15 februari 2016 - De nieuwe voorstellen voor de Corporate Governance Code die vorige week zijn uitgebracht door de Monitoring Commissie vertonen volgens de NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) duidelijk tekenen van een worsteling tussen oud en nieuw besturen.

Enerzijds worden professionalisering, de rol van technologische ontwikkelingen, MVO en diversiteit nadrukkelijker neergezet, anderzijds wordt een grotere nadruk gelegd op risicomanagement en meer grip van de commissaris op het bestuur zelf. Wat de NCD betreft is de Commissie nog niet toekomstgericht genoeg bezig geweest.


 
Meer anticiperen
De NCD ziet in de voorstellen duidelijk de behoefte van de commissie om meer te anticiperen op de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, maar het blijft bij reageren. "De commissie had meer lef kunnen tonen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de tendens om op basis van One Tier (RvC en Bestuur besluiten samen) te gaan werken, in plaats van op basis van Two Tier (scheiding bestuur en toezicht). Maar dat geldt ook voor de gevolgen van de professionalisering die nodig is. Durf dan aan te geven dat elke Raad van Commissarissen eens moet nagaan of ze wel geschikt is om een antwoord te geven op de huidige en toekomstige uitdagingen. Dat doe je niet met de aanbeveling dat er minimaal één commissaris verstand moet hebben van technologische veranderingen. Ook de invulling van het begrip 'Cultuur' is wel heel erg beperkt terwijl daar vaak het geheim ligt van succesvolle veranderingen binnen bedrijven,"meent Gerard van Vliet, woordvoerder van de NCD.
 
Meerzicht
De NCD vindt dat Meerzicht (MEERwaarde in toeZICHT) een betere invulling geeft aan wat de moderne commissaris dient bij te dragen aan het succes van een bedrijf. Ook de NCD benadrukt de grotere noodzaak van professionalisering, maar stelt tegelijkertijd dat de meerwaarde van een commissaris niet in benoemingstermijnen, maar in 'wat voegt u toe aan dat succes' moet worden gemeten: "Bij de moderne commissaris hoort de voortdurende vraag 'ben ik nog wel de aangewezen persoon om bij te dragen aan het succes van dit bedrijf'. Als u nu uw benoemingstermijn niet haalt wordt dat als gezichtsverlies gezien in plaats van een besluit met lef en volwassen zelfinzicht."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwaliteit toezicht belangrijker dan aantal commissariaten
 RvC heeft behoefte aan visionair en ‘domme’ vragensteller’
 'Evaluatieproces RvB vereist inhaalslag'
 RvC: werkgeversrol werd dit jaar leidend
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10