zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Weinig optimisme over toekomst pensioenen

2 februari 2016 - De Nederlandse beroepsbevolking heeft lage verwachtingen van het toekomstig pensioen. De helft van de Nederlanders acht de kans ‘klein tot zeer klein’ dat ze daadwerkelijk het pensioen krijgen waarvoor ze hebben gespaard. Slechts 4,5 procent acht deze kans zeer groot.

De groep tussen de 25 en 49 jaar is het meest negatief. Verder blijkt dat de groep boven de 50 jaar redelijk zeker is van het feit dat zij met 67 jaar met pensioen gaat, terwijl vier op de tien personen onder de 35 verwachten minimaal tot hun 70e te moeten werken. Ruim acht procent van de jongeren hoop voor zijn zestigste te stoppen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van Intelligence Group in december 2015 en januari 2016 onder 3.615 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking.


 
Pensioenregeling minder belangrijke arbeidsvoorwaarde
Uit onderzoek in het derde kwartaal van 2015 van Intelligence Group kwam al naar voren dat het belang van de pensioenregeling als secundaire arbeidsvoorwaarde dalende was. Dat was de aanleiding om extra onderzoek te doen naar het belang dat de Nederlandse beroepsbevolking hecht aan de pensioenregeling. Aan de Nederlandse beroepsbevolking is gevraagd ‘Hoe groot acht u de kans dat u het pensioen krijgt waar u voor gespaard heeft als u met pensioen gaat?’. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle personen (49,2 procent) deze kans (zeer) klein acht. De leeftijdscategorie tussen 25 en 49 jaar is daarin het meest sceptisch.
Ruim vier op de tien Jongeren (tot 35 jaar) verwachten pas na hun zeventigste levensjaar met pensioen kunnen. Minder dan de helft van deze groep verwacht met 67 te kunnen stoppen. Een op de tien jongeren verwacht zelfs te moeten doorwerken tot na hun 75e. Er zijn daarbij nauwelijks verschillen gevonden tussen hoog- en laag-opgeleiden. Een leuke uitkomst was verder dat hoe jonger de doelgroep was, des te groter de verwachting was voor het zestigste levensjaar te mogen stoppen met werken. Van de 50plussers denk 2,8 procentdit, terwijl dit 8,4 procent is onder iedereen onder de 25 jaar.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gapend gat tussen verwachtingen en realiteit eigen pensioen
 Pensioenuitkering beschikbare premieregeling licht gedaald
 Flexibele werktijden belangrijkste arbeidsvoorwaarde
 Nieuwe sterftecijfers kosten pensioenfondsen zes miljard euro in 2016
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10