zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CEO's zien vertraging groei wereldeconomie in 2016

21 januari 2016 - CEO's zijn somberder over de vooruitzichten van de wereldeconomie. Maar liefst twee derde ziet meer bedreigingen voor groei dan drie jaar geleden. Slechts een kwart denkt dat wereldwijde economische groei de komende twaalf maanden toeneemt.

Wereldwijd worden Amerika, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk nog steeds gezien als de belangrijkste landen waar de groei wordt gerealiseerd. Dat blijkt uit de jaarlijkse CEO Survey van PwC onder 1409 bestuursvoorzitters in 83 landen die tijdens het World Economic Forum in Davos is gepresenteerd.


"Het vertrouwen is over de volle breedte onder CEO's minder geworden," beaamt Frank Engelen, lid van de raad van bestuur van PwC. "Slechts 35 procent van de CEO's heeft er maar vertrouwen in dat hun onderneming het komend jaar groeit. Vorig jaar was dit nog 40 procent en twee jaar geleden waren CEO's zelfs nog positiever gestemd."

Optimisme verloren
Volgens Engelen zijn er genoeg redenen waarom CEO's hun optimisme deels zijn verloren. "De Chinese economie hapert. Een derde van de ondervraagde Chinese CEO's zegt ook een vertraging in het herstel van de mondiale economie te verwachten. De olieprijs daalt gestaag door en globale politieke ontwikkelingen spelen de groeiende onzekerheid in de kaart."

Wetten en regels
"Daarbij komt dat toenemende wet - én regelgeving nog sterker wordt gezien als groeibelemmering (80 procent van de CEO's geeft dit aan)," aldus Engelen. "Opvallend is dat met name de CEO's uit West-Europa dit als de grootste bedreiging zien voor de groei van hun ondernemingen. De bedreigingen zijn complexer geworden en spelen zich op een breder front af."
Meer dan de helft van de topmannen vindt dat er beter gecommuniceerd moet worden over de purpose en de waarden van hun onderneming. Vertrouwen is eveneens een thema in de boardroom, zo'n 55 procent is bezorgd over het gebrek aan vertrouwen in hun bedrijf. Drie jaar geleden was dit nog zo'n 37 procent.

Technologie
Onder de bestuursvoorzitters is er grote eensgezindheid met betrekking tot technologie. Negen van de tien CEO's wil technologische mogelijkheden inzetten om (beter) de verwachtingen van klanten en stakeholders te meten. Dit speelt vooral in de sectoren waarin klantvriendelijkheid een belangrijke rol zou moeten spelen, zoals de bank- én verzekeringsmarkt en de gezondheidszorg.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO’s EU positief gestemd, maar verdeeld over vluchtelingencrisis
 Centrale banken hebben steun van overheden en sociale partners nodig
 Nederland in de top vijf van meest concurrerende economieën ter wereld
 HR-professionals positief over economie en eigen vooruitzichten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10