zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Toenemend gebruik van slimme apparaten onder senioren

23 december 2015 - Senioren zijn geïnteresseerd in ‘the internet of things’ en maken ook steeds meer gebruik van slimme apparaten, zoals een smart-tv, slimme thermostaat of slimme bloeddrukmeter.

Momenteel is al bij 45 procent van de vijftigplussers die online zijn een slim apparaat in huis te vinden. Dit wijst onderzoek van SeniorWeb onder ruim 1.100 senioren uit.



Populaire slimme apparaten
Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt. Deze worden ook bekender en betaalbaarder voor een groot publiek. Dit leidt tot toename in het gebruik ervan. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden één of meerdere slimme apparaten in huis heeft. De smart-tv wordt het meest genoemd (33 procent). Ook een slimme thermostaat of energiemeter (bv. Toon, Nest) is ondertussen al in vijftien procent van de huishoudens te vinden. In 2014 waren deze apparaten respectievelijk in 25 procent en zeven procent van de vijftigplushuiskamers aanwezig. Het gebruik van slimme gezondheidsapparaten, huisautomatisering, smartwatches en slimme polsbanden is echter nog niet gangbaar onder senioren (een - vijf procent).

Veel interesse
De interesse van senioren in al deze nieuwe technologieën is groot te noemen. Tweederde van de vijftigplussers zou meer willen weten van dergelijke slimme apparaten. Vooral over de populaire smart-tv (48 procent) en slimme thermostaat/energiemeter (25 procent) wil men graag meer weten. Opvallend is dat een op de vijf ondervraagden ook meer wil weten over huisautomatisering zoals bediening van verlichting en deuren. Verder blijkt zeventien procent interesse in slimme gezondheidsapparaten zoals een bloedrukmeter of glucosemeter te hebben. Daarentegen kunnen zorgrobots nog niet op heel veel belangstelling rekenen (vijf procent).

Persoonlijk contact niet uit oog verliezen
Senioren zijn dus geïnteresseerd in het gebruik van nieuwe technologieën, ook op het gebied van zorg. Een van de redenen hiervoor is dat domotica-oplossingen senioren kunnen helpen om comfortabeler en langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Zorgrobots houdt men vooralsnog echter liever op afstand. Ouderen vinden het namelijk erg belangrijk dat het menselijke contact niet vermindert door het gebruik van alle nieuwe technologieën. Techniek dus als een nuttige ondersteuning, maar niet als vervanging van mensen. Of zoals een deelnemer schrijft: "Ik blijf persoonlijk contact bovenaan mijn lijstje hebben staan."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Senior gebruikt contant geld voor kleine uitgaven
 Werkende senioren gezonder dan gepensioneerden
 Helft senioren kan niet meer zonder digitale wereld
 Senioren nu ook last van tablet-nek
 
 
reacties
 
Sjoerd - Smartch  |   | 
6-11-2020
 | 
16:54 uur
Interessant! In 2015 nam dit al toe maar vandaag de dag neemt het alleen maar meer toe. Tof om te zien en om in ge gaten te houden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10