zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Inzicht in verzuim is de eerste stap naar een gezonde organisatie

23 december 2015 - De hele dag op uw stoel zitten is niet goed voor u en daarom zou het beter zijn om uw werk lopend uit te voeren, of die bedrijfskantines die kroketten verbannen en alleen nog maar gezond voedsel op het menu zetten.

En wat te denken van bedrijven die hun personeel verbieden om na werktijd nog een mailtje te sturen? Managers bedenken deze oplossingen voor een goed doel: werkstress verminderen en werkomstandigheden verbeteren, zodat mensen zich beter voelen en daardoor minder (vaak) ziek zijn. "Eigenlijk zijn al die maatregelen mosterd na de maaltijd, want met goed inzicht in het werk en het welzijn van het personeel, wordt het probleem bij de bron opgelost," benadrukt Michel Kerkdijk, Sales Representative van Unit4. Welke strategie werkt volgens hem het beste om ziekteverzuim te verminderen?

Gezonde werknemers
De initiatieven om werknemers gezonder te maken lijken soms wat vreemd of vergaand, maar het toont duidelijk aan dat werkgevers zich actief willen inzetten om hun personeel gezond te maken en te houden. Dat is niet voor niets, want een gezonde werknemer levert een werkgever veel op, waar een zieke werknemer juist erg veel kost. Het is daarom logisch dat bedrijven op zoek gaan naar manieren om werknemers beter te faciliteren en te begeleiden, zodat de kans op ziek zijn wordt verkleind.

Ziekteverzuim door werkdruk
Kerkdijk: "Het lastige aan dit verhaal is dat ziekteverzuim veel oorzaken kent, waarbij het schier onmogelijk is om voor al die oorzaken een oplossing te bieden. Werkgevers hebben natuurlijk te maken met mensen die voor hen werken en zij hebben allemaal hun eigen medische geschiedenis. Daar hebben werkgevers weinig invloed op. Waar ze wel invloed op hebben, zijn de omstandigheden op de werkvloer, zoals de faciliteiten en de werkdruk." Vooral dat laatste is een belangrijk punt in de preventie van ziekteverzuim: een derde van het ziekteverzuim in Nederland is namelijk het gevolg van werkgerelateerde psychische klachten zoals werkdruk. Dat is een aanzienlijk aandeel waar werkgevers actief op kunnen sturen.
Het herkennen van signalen van werkstress in een zo vroeg mogelijk stadium is dus enorm belangrijk. Hoe beter u weet waar het vandaan komt, hoe eenvoudiger het wordt om ziekteverzuim te voorkomen. Het helpt als bedrijven daarom goed op de hoogte zijn van de oorzaken van werkstress, zoals bijvoorbeeld een slechte taakverdeling, slechte arbeidsomstandigheden, sociale omstandigheden en slecht management. Op het eerste oog lijken dat zaken die duidelijk te meten zijn, maar dat blijkt in de realiteit niet helemaal het geval.

Managers zien niet alles
Uit recent onderzoek van Arbo Unie onder Human Resource Managers blijkt namelijk dat HR-professionals in slechts 33 procent van de gevallen het risico op te hoge werkstress ziet aankomen. Van de deelnemers meldt tegelijkertijd 42 procent dat niemand in de organisatie op tijd die signalen ontvangt. Het is voor managers dus enorm moeilijk om helder te krijgen wanneer de werkstress te hoog wordt. De respondenten geven aan dat twaalf procent van de leidinggevenden langdurig verzuim in zijn geheel niet ziet aankomen.
Dat lijkt natuurlijk erg veel, maar dat heeft er ook mee te maken dat managers veel andere taken op hun bord hebben. "Dat mag uiteraard geen excuus zijn om de gezondheid van de werknemer uit het oog te verliezen, maar wil wel zeggen dat het moeilijker wordt om dat constant bij te houden. Gelukkig zijn er tegenwoordig softwareoplossingen die al deze factoren kunnen registreren en op tijd kunnen aangeven wanneer de kans op ziekteverzuim hoger dreigt te worden," legt Kerkdijk uit.
 
Melding
De manager hoeft zich dan minder bezig te houden met het administratieve zaken, maar krijgt een melding wanneer zijn mensen hem nodig hebben. In plaats van het kroketje als een boeman te verbieden uit de bedrijfskantine, kan hij dan met die bijna zieke werknemer dat kroketje eten. Daar wordt de werknemer een stuk gelukkiger van en daar heeft het bedrijf natuurlijk ook veel meer aan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen
 Breng mensen en technologie in balans
 Vier dingen die managers moeten kunnen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Start zelfsturing leidt tot stijging verzuim
 Te weinig aandacht voor psychische problemen als oorzaak van verzuim
 Werkgerelateerd ziekteverzuim, wat kan uw bedrijf hieraan doen?
  Verzuim kost leidinggevende tot vier weken per jaar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
reacties
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
Geen waardering voor vrouwen die onderhandelen tijdens sollicitatie (1) 
Een derde wil andere baan of eigen baas worden (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Millennials en 40+: meer overeenkomsten dan verschillen
Vier trends in Alternative Lending
Tien tips om Blue Monday door te komen
Te strakke planning speelt zakelijk Nederland parten
Pensioenfondsen staan er beter voor dan vorig jaar
Consument wil zelf bepalen wat bedrijven doen met data
Bazen van Nederland staan hun stoel af aan kinderen
Trends die u niet mag missen als recruitmentprofessional
Verbinding legt de basis voor toekomstproof educatie
Mac-gebruiker voelt zich veiliger dan Windows-gebruiker
meer top 10
vacatures
meer vacatures