zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven slecht voorbereid op verscherpte eisen databeheer

14 december 2015 - Het merendeel van de bedrijven en instellingen is niet voorbereid op de Wet Meldplicht Datalekken, die per 1 januari in werking treedt. Vanaf dat moment moeten bedrijven en instellingen verantwoording afleggen in geval van een datalek.

Olaf van Haperen, managing partner bij advocatenkantoor Kneppelhout en Korthals, waarschuwt bedrijven: als het CPB (straks: Autoriteit Persoonsgegevens) het databeheer ondermaats vindt ingericht en een bindende aanwijzing niet wordt opgevolgd, kan de boete oplopen tot 820.000 euro.



Eisen aan beveiliging
De nieuwe eisen aan de beveiliging van gevoelige data vergt een verandering in zowel de digitale als fysieke beveiliging van de organisatie. Een datalek hoeft niet per se een ‘hack’ te zijn. Ook een medewerker die een veiligheidsmaatregel omzeilt, een rondslingerend wachtwoord of het verlies van persoonsgegevens, kan leiden tot een overtreding. Van Haperen: "Elk bedrijf bezit gevoelige informatie, al realiseren ze dat zelf vaak niet. In beginsel valt het NAW-bestand hier al onder.  Beveiliging van persoonsgegevens met een gebruikersnaam en wachtwoord volstaat niet altijd meer. Ondernemers realiseren zich dat nauwelijks en lopen nu onnodige risico’s op hoge boetes omdat het CPB strengere richtlijnen hanteert."
 
Naast een boete, reputatieschade
Bedrijven en instellingen zijn verplicht om een datalek te melden bij het CBP èn de betrokkene te informeren, wanneer er ernstige gevolgen kunnen zijn voor de bescherming van persoonsgegevens of de persoonlijke levenssfeer. Wanneer blijkt dat het lek te wijten valt aan inadequate beveiliging, komt de organisatie op de controlelijst van autoriteit en loopt men het risico dat de blunder publiek gemaakt wordt. Van Haperen: "De gevolgen van een datalek kunnen invasief en schadelijk zijn voor de organisatie. Niet alleen financieel, ook de reputatie van een bedrijf loopt flinke schade op. Alleen door preventief maatregelen te nemen, kunnen ondernemers de schade beperken. Zodra een datalek zich voordoet, kan het te laat zijn."
 
Vier voorbereidende maatregelen
1. Organisaties moeten verplicht een logboek bijhouden voor datalekken. Hier vraagt het CBP naar wanneer zich een datalek voordoet
2. Kijk kritisch naar de fysieke inrichting van de organisatie. Bezoekers mogen bijvoorbeeld geen vrije toegang hebben vanaf de lobby naar gevoelige informatie.
3. Maak een draaiboek voor wanneer een datalek zich voordoet.
4. Zorg dat leveranciers de contractuele plicht hebben een datalek te melden. Een melding moet binnen 72 uur na ontdekking plaatsvinden. Als de leverancier niet meldt, krijgt u de boete.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Datalekken leidden tot persoonlijke chantage en afpersing
 53 procent van datalekken is identiteitsdiefstal
 Nieuwe functies ontstaan door nieuwe privacywetgeving
 Vijf security trends voor 2015
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10