zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Marketeer van de toekomst combineert data en creativiteit

27 november 2015 - Bedrijven kunnen niet meer om de inzet van data heen. Dat blijkt uit onderzoek van de Data Academie, een initiatief van brancheorganisatie DDMA. De sleutel ligt bij de marketeer die net zo vaardig is met data als met creatieve denkprocessen.

Consumenten laten steeds meer digitale sporen achter, met een steeds groter wordende berg data als resultaat. Marketeers en bedrijven kunnen dan ook niet meer om de inzet van data heen, is de conclusie van het onderzoek dat de Data Academie uitvoerde onder Nederlandse data-driven marketeers. 80 procent van de respondenten verwacht dat de inzet van data door het Nederlandse bedrijfsleven onmisbaar is om te groeien. Ruim twee derde ziet daarbij een voortrekkersrol weggelegd voor de marketeer die gebruikmaakt van inzichten uit data, zeker als die gekoppeld worden aan creatieve denkprocessen van merkenbouwers. De tijd van merkenbouwers die niets met data doen en niet samenwerken met data-gedreven collega’s lijkt voorbij: slechts zeven procent van de ondervraagden verwacht dat zij in 2020 nog een rol van betekenis spelen.



Marketingbudget grootste drempel voor transformatie
De ondervraagde marketeers zijn overtuigd van de economische kansen van data. De aspiraties worden nu nog tegengehouden door interne drempels binnen organisaties. Budget is de vaakst genoemde belemmering onder marketeers (38 procent), maar ook juridische zaken (32 procent) en een gebrek aan de juiste tooling (30 procent) verhinderen dat de kansen van data door bedrijven worden benut. Een kwart van de marketeers ziet daarnaast het managementteam als blokkade.

Gebrek aan kennis
Een andere belemmerende factor waar marketeers tegenaan lopen, is een gebrek aan kennis (28 procent). Monique Rutten, strateeg bij DDMA en woordvoerder van de Data Academie, vindt deze cijfers niet verrassend: "Bedrijven zien zelf ook in dat er te weinig kennis is om de toenemende hoeveelheid gegevens waardevol en effectief te gebruiken. Met de opleidingen van de Data Academie willen we dat kennistekort dichten, zodat data-analisten, data-driven marketeers en creatieve marketeers elkaar beter begrijpen en beter samenwerken. Alleen dan kun je data integreren in de bedrijfsstrategie en concurrerend blijven."
Marketeers willen graag hun kennis op het gebied van data vergroten, blijkt uit het onderzoek. De helft vindt echter dat het huidige opleidingsaanbod niet aansluit op hun kennisbehoefte.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Data-impact op bedrijfsleven groeit exponentieel
 ‘What’s the Big Deal with Data?’ toont wereldwijde impact van datarevolutie
 Big Data Analytics: wat zijn de ROI en Trends?
 
 
reacties
 
Herman  |   | 
30-11-2015
 | 
10:08 uur
Grappig dat budget (38%), juridische aspecten (32%) en tooling (30%) als belangrijkste belemmeringen worden genoemd. En voor 25% het managementteam. Allen randvoorwaardelijkheden.

Ik ben dan even zo vrij om te concluderen dat het aan een heldere visie schort. Marketeers maken nog onvoldoende concreet wat de operationele implicaties zijn naar processen en welke bijdrage ''forensic marketing'' levert aan de bedrijfsdoelen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10