zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

37. 000 mensen met een beperking aan de slag bij gewone werkgevers

19 november 2015 - Van de 100.000 Wsw'ers werken er nu 37.000 bij gewone werkgevers. Dat zijn er 2.500 méér dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de cijfers van sociale werkbedrijven over 2014.

Wsw'ers zijn mensen die vanwege een psychische, lichamelijke of verstandelijke beperking niet het minimumloon verdienen. Sociale werkbedrijven helpen ze met subsidie en begeleiding zoveel mogelijk aan de slag bij gewone werkgevers.



Verdubbeling Wsw'ers bij gewone werkgevers
Ondanks de economische crisis wisten sociale werkbedrijven het aantal Wsw'ers dat werkt bij gewone werkgevers de afgelopen jaren bijna te verdubbelen: 37.000 in 2014 ten opzichte van 19.000 in 2005. Vaak gaat het om detacheringen. Het formele werkgeverschap en de administratieve rompslomp ligt dan bij het sociale werkbedrijf, terwijl mensen aan de slag zijn bij een gewone werkgever.
Cedris-voorzitter Job Cohen: "Werkgevers willen wel, als je het ze gemakkelijk maakt. Dat zie je terug in deze cijfers. Dat biedt hoop bij alle strubbelingen rondom de invoering van de Participatiewet. Bezuinigingen, bureaucratie en langdurige structuurdiscussies. Het leidt helaas af van het hoofddoel: optimale dienstverlening aan werkgevers bij het maken van matches."

Financiele resultaten verbeterd, maar donkere wolken in het verschiet
Uit de cijfers blijkt ook dat het financiële resultaat van sociale werkbedrijven voor het derde jaar op rij is verbeterd: van -182 miljoen in 2011 tot -81 miljoen in 2014. Cohen: "Sociale werkbedrijven sneden de afgelopen jaren fors in hun kosten. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Maar er komen donkere wolken aan: de grootste bezuinigingen van de Participatiewet liggen nog in het verschiet. Sociale werkbedrijven kunnen die bezuinigingen niet opvangen. Die pijn zullen gemeenten, en hun inwoners, helaas gaan voelen. Gemeenten kunnen de financiele positie van hun sociale werkbedrijf wel versterken: voldoende instroom uit de Participatiewet en een duidelijk takenpakket. Zo kunnen sociale werkbedrijven continuiteit leveren aan werkgevers en opdrachtgevers. Dat biedt de uitgangspositie om scherpere tarieven te vragen en te kiezen voor de best renderende opdrachten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Reshoring biedt kans voor gehandicapten
 Eerste Kamer pleit voor arbeidsgehandicapten als onderdeel MVO-beleid
 Onvoldoende Wajongers voor de Participatiewet
 Liever stimuleren dan stigmatiseren – geen quotum in Participatiewet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10