zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waarom de printer uw grootste beveiligingsrisico kan zijn

21 oktober 2015 - Wat ziet u voor u als u de term ‘gegevensdiefstal’ hoort? Nerveus ogende hackers die over computers zitten gebogen in een verduisterde kamer? In zwart gehulde inbrekers die in de archiefkast neuzen?

Het zal u misschien verbazen om te horen dat het grootste beveiligingsrisico niet van buiten afkomstig is, maar in de organisatie schuilt. En u zult al helemaal geschokt zijn om te horen wie daar achter zit. Yves Rummens, Business Manager Benelux, Low-Mid & Office Solutions bij Xerox licht toe: "Cybercriminelen vormen niet het grootste gevaar voor de organisatie. Het zijn juist de mensen die elke dag zij aan zij met u werken. Mensen die in het bedrijf geloven en ijverig meewerken aan het zakelijk succes, vertegenwoordigen het grootste risico. En niet eens opzettelijk. Waarom? Twee woorden: Papieren. Spoor."



Papieren spoor
De consequenties van een papieren spoor zijn groot. Maar liefst 90 procent van alle bedrijven heeft ooit te maken gekregen met een beveiligingsincident dat verband hield met printen. De kans is dus erg groot dat u hetzelfde is overkomen. Rummens: "Ga eens na, u heeft vast wel eens per ongeluk een keer teveel geprint of in zwart-wit in plaats van in kleur, dubbel- in plaats van enkelzijdig of op het verkeerde formaat. Deze documenten worden vaak achtergelaten bij de printer. Grote kans dat uw medewerkers dit ook wel eens doen. Of het nu gaat om salarisinformatie, functiebeoordelingen, contacten of concurrentieanalyses, gevoelige informatie wordt in gevaar gebracht door mensen die beveiliging zien als een vraagstuk dat van buiten naar binnen moet worden opgelost in plaats van andersom. Dat terwijl het probleem met één simpele handeling kan worden opgelost. Gezond verstand. Om de blootstelling aan gevaren te minimaliseren is het enkel noodzaak om geen printjes achter te laten. Dit lijken kleinigheidjes maar de gevolgen zijn groot. Dus het is uiterst belangrijk dat u als manager het goede voorbeeld geeft."

Print Anywhere
Oplossingen als ‘Print Anywhere’, ook wel follow-me printing genoemd, kunnen hier ook bij helpen. Zo wordt er bij ‘Print Anywhere’ alleen geprint op het apparaat dat de gebruiker uitkiest.
Rummens vertelt: "Op het moment dat u voor u zelfgekozen printer staat, haalt u uw printpas tevoorschijn, scant u deze op de printer en voilà uw printopdracht rolt de printer uit. Zijn de  printopdrachten niet vrijgegeven binnen een welbepaalde termijn, dan worden deze automatisch van het apparaat verwijderd! Met deze oplossing kunt u dus ook milieubewuster en kostenbesparend omgaan met print. Wel of geen follow-me printing oplossing, laat u en uw medewerkers even een kritische blik werpen op een mogelijk papieren spoor, voordat ze weglopen van de printer. Hierdoor kunt u het beveiligingsrisico flink minimaliseren."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven vaak niet bewust van security-risico’s printers
 Kantoorprinter krijgt regelmatig uitbrander
 Helft medewerkers negeert veiligheidsbeleid vertrouwelijke data
 Printers even schadelijk als sigarettenrook
 
 
reacties
 
Hans - Designkuipstoelen.nl  |   | 
21-10-2015
 | 
17:06 uur
Ik vind dit wel heel makkelijk en het artikel oogt voor mij als een verkooptruc. Printjes bij de printer het grootste beveiligingsrisico? Ik geloof daar helemaal niks van.
Jan Maasland  |   | 
22-10-2015
 | 
03:20 uur
Zo gek vind ik dit verhaal niet. Het is te vergelijken met waar veel (onbedoeld) bedrijfsspionage plaatsvindt: in de trein, tram of bus, waar collega's met elkaar zitten te praten over belangrijke bedrijfszaken.
ad vroomen  |   | 
26-10-2015
 | 
10:34 uur
Ik geloof best dat achtergelaten printjes verantwoordelijk zijn voor o.a. bedrijfslekken.
Echter wat Follow-me printing daaraan oplost begrijp ik niet. Immers mensen zien pas aan de printer wat er fout is gegaan en laten (on)bewust hun printjes liggen. Veel beter: instellen van zeer beperkte budgetten en voor de ''bulk'' een repro-centraal instellen.
Spaart kosten maar vooral natuurlijke grondstoffen.
Ellen  |   | 
9-11-2015
 | 
11:18 uur
En wat te denken van de software in de printer/copier zelf? Die slaat alles op en dus kan de betreffende copiermedewerker (of een ander die aan die data kan) alles (ALLES!) op z'n gemak ergens anders printen en bekijken. Hoef je niet bij de printer te zoeken naar achtergebleven printjes...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10