zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waar koopt u de meeste Big Macs en iPhones voor uw geld?

15 oktober 2015 - Amsterdam een dure stad? Wereldwijd bekeken valt dat reuze mee. Vacatures.nl vergeleek de kosten van het levensonderhoud in elf wereldsteden en Amsterdam eindigt hierbij keurig in de middenmoot.

In New York, Londen, Tokio en Parijs is het leven stukken duurder. Maar het kan natuurlijk altijd goedkoper, bewijzen vooral Kiev en Sofia. Voor wie plannen heeft om in het buitenland te gaan werken, bestudeerde Vacatures.nl ook salaris en koopkracht in de verschillende steden: waar ter wereld heeft u het snelst een iPhone verdiend?



De onderzochte steden
In het onderzoek zijn elf van de grootste steden ter wereld meegenomen. Amsterdam is hiervan met 825.080 inwoners de kleinste; Tokio met ruim dertien miljoen de grootste:
 
Waar zijn de kosten het hoogst?
Allereerst is gekeken naar de kosten voor het huren van een driekamerappartement. De duurste steden om te wonen blijken New York (gemiddeld 4.320 euro per maand) en Londen (3.350). Amsterdam is met een gemiddelde huur van 1.620 euro terug te vinden in de middenmoot, net als Tokio (1.920), Moskou (1.540) en São Paulo (1.330). Het voordeligst om te wonen zijn Caïro (780), Kiev (540) en Sofia (350).
Een appartement in Amsterdam is dus relatief betaalbaar, in elk geval ten opzichte van Tokio, Parijs, Londen en New York. Op nationaal niveau is de hoofdstad wel met afstand de duurste. Uit een onderzoek van Huurwoningen.nl van eerder dit jaar komt zelfs naar voren dat wonen in Amsterdam anderhalf keer zo duur is als in Rotterdam. Betaalde men in 2014 gemiddeld twintig euro per vierkante meter voor een Amsterdamse huurwoningen, in Rotterdam kwam de gemiddelde vierkantemeterprijs uit op dertien euro. Ook Utrecht (18,93 euro) en Groningen (17,43) behoren tot de duurdere steden.
 
Levensonderhoud
Terug naar de elf wereldsteden: kijkend naar het levensonderhoud, dan ziet u dezelfde steden aan kop staan. In dit overzicht is Amsterdam als uitgangspunt genomen, dat bijna de helft goedkoper is dan New York, wederom de duurste stad. Ook in Londen (143 procent) en Tokio (127 procent) is het leven fors duurder dan in de Nederlandse hoofdstad. Fors goedkoper dan Amsterdam (en zo’n 3,5 keer goedkoper dan New York) zijn Kiev en Sofia. Daarnaast valt op dat het toch als duur bekendstaande Moskou betaalbaarder blijkt dan Amsterdam. 
Het levensonderhoud in Londen en Parijs mag dan duurder zijn dan dat in Amsterdam, de kleding is er wel goedkoper. Vooral de relatief lage score van Londen (74 procent) valt op. Alleen Tokio en New York overtreffen de Nederlandse hoofdstad als het gaat om de prijzen van kleding. Sofia bungelt nu eens niet onderaan: in Kiev, Caïro en São Paulo zijn de kleren voordeliger.

Waar werkt (en verdient) men het meest?
 Behalve naar de kosten van het levensonderhoud, is in het onderzoek ook gekeken naar het aantal uren dat mensen werken in de elf steden. In dit klassement staat niet New York, maar Caïro bovenaan (2.082 uur per jaar), op de voet gevolgd door Tokio (2.055). In Parijs maakt men per jaar de minste uren (1.604), terwijl ook Moskou (1.647) en Amsterdam (1.726) het rustiger aan doen.
Interessanter wordt het wanneer we ook het verdiende salaris erbij betrekken. Zo worden in Caïro weliswaar de meeste uren gemaakt, maar daar staat relatief weinig tegenover staat. Amsterdam, Londen, New York, Parijs en Berlijn doen het wat dat betreft een stuk beter. 

Waar koopt u de meeste Big Macs en iPhones voor uw geld?
Om daadwerkelijk iets te kunnen zeggen over de koopkracht in de verschillende steden, dient ook te worden gekeken naar de lokale prijzen. Daarom bekeken de onderzoekers hoe lang u in de elf steden moet werken voor twee belangrijke levensbehoeften: Big Macs en iPhones.
In Tokio heeft u uw hamburger het snelst verdiend: na tien minuten werken. De verschillen met New York (elf minuten), Londen (twaalf) en Berlijn (dertien) zijn klein. Ook in Amsterdam is de Big Mac relatief snel verdiend (zestien minuten). Heel wat langer duurt het in Sofia (40 minuten), Kiev (55) en Caïro (62) voordat u uw tanden in een burger kunt zetten.
Voor de nieuwste iPhone, de recent geïntroduceerde 6s, is de volgorde vrijwel gelijk. In New York kunt u er na een etmaal een aanschaffen, in Londen, Tokio, Parijs en Berlijn na iets meer dan 40 uur. Amsterdam volgt met 50 uur, terwijl Apple-fans in Kiev het langst geduld moeten hebben: pas na gemiddeld 627 uur werken kunnen zij zich de nieuwste iPhone veroorloven.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Koninklijk overnachten voor 150 euro kan in elf wereldsteden
 Amsterdam is World Smart Capital 2013-2014
 Wenen beste stad ter wereld om te wonen, Bagdad slechtste
 Amsterdam stijgt op lijst van duurste wereldsteden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10