zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Consument wil vlotheid, veiligheid en video bij online shoppen

5 oktober 2015 - Bijna 40 procent van de Nederlanders verwacht dat online winkelen via een smartphone even snel of zelfs sneller gaat dan op een desktop of laptop.

Dit blijkt uit onderzoek dat Akamai Technologies recent heeft laten uitvoeren in Nederland. Ondanks dat een aanzienlijke groep mensen verwacht dat hun smartphone op het gebied van snelheid altijd zal achterblijven bij de desktop is het een duidelijk signaal dat online retailers en applicatiebouwers aan de slag moeten om aan deze groeiende vraag te kunnen voldoen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat campinggasten op de Waddeneilanden afgelopen zomer het online shoppen met hun mobiele device hebben ontdekt. Het aantal bestelde artikelen lag in de maanden juli en augustus maar liefst 80 procent  hoger dan dezelfde periode vorig jaar, aldus webwinkel Coolblue.



Desk- en laptop
"Ondanks dat het gebruik van mobiele apparaten in Nederland hand over hand toeneemt, zijn de vertrouwde desk- en laptop nog steeds favoriet bij het doen van online aankopen," zegt Hans Nipshagen, Regional Manager Benelux van Akamai Technologies. "Mobiele devices worden echter steeds krachtiger en de eerste proeven met 5G-netwerken zijn veelbelovend. Het is een kwestie van tijd voordat de smartphone het vertrekpunt wordt om online te shoppen. Retailers zullen dus nu al de nodige maatregelen moeten nemen om klanten te blijven binden. Responsive websites horen daarbij, maar zeker ook mobiele sites en apps die intuïtief ontwikkeld zijn en snel laden. Als retailers daarbij ook de veiligheid en regelgeving goed organiseren dan hebben zij de juiste kaarten in handen om de strijd om de gunsten van de mobiele consument aan te gaan."

Twee-secondenregel
Eén van de grootste ergernissen bij het gebruik van een smartphone voor online shoppen is traag ladende websites. 84 procent van de respondenten geeft aan dat wanneer een site na zes seconden niet goed op het scherm staat, het geduld op is en de site weggeklikt wordt. Meer dan 36 procent van de respondenten wacht zelfs korter dan zes seconden voordat een site weg wordt geklikt. Akamai adviseert klanten daarom ervoor te zorgen dat content binnen uiterlijk twee seconden gepresenteerd wordt op het scherm.

Safety first!
Niet alleen de snelheid en vormgeving is belangrijk bij het bedrijven van e-commerce. Iets dat minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker is, is het gevoel van veiligheid van bescherming van de klantgegevens. Zo geeft 80 procent van de respondenten aan dat het redelijk -, tot zeer waarschijnlijk geen zaken meer zal doen met een webshop wanneer zij weten dat deze ooit is getroffen door cybercrime.

Online retailer verantwoordelijk voor veiligheid
Op de vraag wie er verantwoordelijk is voor het veilig kunnen afronden van online aankopen geeft 35 procent aan dat de online retailer ervoor moet zorgen dat alles veilig verloopt. 45 procent van de respondenten steekt de hand in eigen boezem. "Alle banken in Nederland hebben de afgelopen jaren benadrukt dat consumenten zelf een belangrijke rol spelen in veilig bankieren," vervolgt Nipshagen. Dat zie je duidelijk terug in deze resultaten. Maar dat betekent niet dat een retailer niet verplicht is er alles aan te doen om klantgegevens en financiële transacties te beveiligen. Boetes voor het lekken van klantgegevens worden steeds vaker uitgedeeld, maar nog belangrijker is het vertrouwen dat klanten hebben om zaken te blijven doen."

Foto en video zijn booming
52 procent van de respondenten zegt dat foto’s en video’s de favoriete informatiebron is wanneer ze online aan het shoppen zijn. Deze uitkomst geeft duidelijk het belang van de prestaties van een mobiele website aan. Dit impliceert tevens dat de begeleidende tekst anno 2015 voor veel mensen niet meer van doorslaggevend belang is. Consumenten verwachten een goede web-ervaring en maken steeds vaker gebruik van webapplicaties met veel illustraties en video. De kosten en complexiteit voor het beheren en kunnen versturen van die data vormen echter een groeiend probleem voor veel bedrijven.
"Deze cijfers onderstrepen de trend die wij ook op ons platform zien: het aanbod en de groei van video-content is enorm. Als deze groei aanhoudt - en wij denken dat dat gebeurt - zal over vijf jaar 80 procent van alle content op het internet, bestaan uit video. Veel retailers hebben momenteel niet de capaciteit om dergelijke hoeveelheden data te verwerken. Maar dat audiovisuele media de toekomst hebben, geldt voor alle e-tailers," besluit Nipshagen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Online shopper slaat 's avonds zijn slag
 Mobiele websites nog steeds vaak niet gebruiksvriendelijk
 Langzame apps en websites verjagen online shopper
 Nederlander valt ook online voor korting
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10