zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Alleen focussen op competenties is niet genoeg

30 september 2015 - Een degelijk arbeidsmarktbeleid versterkt competenties en talenten, maar zet ook in op diversiteit waarbij evenredige arbeidsdeelname (EAD) een belangrijk doel vormt.

De SERV en de Commissie Diversiteit benadrukken de noodzaak om de arbeidsmarkt voor iedereen, ook de kansengroepen, toegankelijk te maken. Dit kan onder meer door het wegwerken van structurele drempels, door het leiden van ondernemingen en organisaties naar de voorziene ondersteuning en door het creëren van een groter draagvlak voor een degelijk diversiteitsbeleid. Daarnaast vragen de sociale partners en kansengroepen dat de EAD-middelen blijven ingezet worden in functie van diversiteit en evenredige arbeidsdeelname en benadrukken ze het belang van beleidsparticipatie door de kansengroepen. Tot slot zijn er nog veel onduidelijkheden in de aanpak van het aangepaste EAD-beleid, een vertaling in concrete acties dringt zich op.


Caroline Copers, voorzitter SERV en Commissie Diversiteit: "In het Pact2020 spraken de sociale partners en de Vlaamse Regering af om meer mensen aan de slag te krijgen in gemiddeld langere loopbanen en om meer werkbare banen te creëren. Willen we dat bereiken, dan zullen we ook de competenties van de kansengroepen meer moeten aanspreken. De intentie van de Vlaamse Regering om meer en beter te doen binnen een resultaatsgerichte aanpak is goed, maar er is geen duidelijkheid over hoe zij dit concreet zullen realiseren."

Naast individuele focus ook uitbouw diversiteitsbeleid belangrijk
Het Vlaams arbeidsmarktbeleid moet ruimer gaan dan een competentiebeleid waarbij de nadruk ligt op het versterken van individuele competenties en talenten. Ook een diversiteitsbeleid met evenredige arbeidsdeelname als onderliggend streefdoel is onontbeerlijk. De sociale partners en kansengroepen benadrukken daarom dat structurele drempels moeten worden aangepakt. Deze verhinderen immers dat de talenten van bepaalde groepen een plaats krijgen op de Vlaamse arbeidsmarkt. Daarnaast moeten organisaties en ondernemingen worden geleid naar  ondersteuning bij het uitbouwen van een diversiteitsbeleid, ook al stellen zij niet expliciet de vraag. Zij moeten warm gemaakt worden voor meer diversiteit op de werkvloer. Tot slot moet een ruimer draagvlak voor diversiteit gecreëerd worden bij bedrijven en organisaties, werknemers, bij collega-werknemers, vakbonden, sectoren, de ruime arbeidsmarkt en de maatschappij.

Garanties goede besteding EAD-middelen
De SERV en Commissie Diversiteit vragen garanties dat de middelen voor EAD ook in de toekomst zullen worden ingezet voor acties, trajecten en maatregelen die gericht zijn op diversiteit en het bereiken van een evenredige arbeidsdeelname. Het beleid wil de huidige loopbaan- en diversiteitsplannen immers vervangen door een vraaggestuurde en maatgerichte ondersteuning op het vlak van HR voor ondernemingen en organisaties. Deze ondersteuning zal worden gestroomlijnd via de KMO-portefeuille en KMO-groeisubsidie. De sociale partners en kansengroepen vragen meer duidelijkheid over de manier waarop deze stroomlijning zal gebeuren en garanties dat blijvend geïnvesteerd wordt in de talenten van iedereen. Ze benadrukken hierbij ook het belang van een goede monitoring van de acties binnen het nieuwe vraaggestuurde instrument, zodat die voldoende gericht zijn op diversiteit en evenredige arbeidsdeelname.

Beleidsparticipatie kansengroepen cruciaal
De SERV en de Commissie Diversiteit vinden beleidsparticipatie van de kansengroepen met betrekking tot evenredige arbeidsdeelname op de Vlaamse arbeidsmarkt cruciaal. De Commissie Diversiteit voorziet structureel overleg tussen de sociale partners en de kansengroepen. Ze vinden het dan ook essentieel dat de Vlaamse Regering de Commissie Diversiteit aanspreekt als overlegforum: inspraak en participatie kunnen alleen worden gerealiseerd als de ministers hiervan ook werk maken en erin investeren. Daarnaast benadrukken ze het belang van het stakeholdersforum van de VDAB. Dit forum is dé plaats voor dialoog en afstemming tussen de VDAB en de kansengroepenorganisaties.

Vraag naar concretisering EAD-beleid en overleg
De sociale partners en de kansengroepen vinden het essentieel dat het beleid inzake EAD een meeractorenbeleid blijft. Ze willen hieraan elk vanuit hun eigen sterkte en verantwoordelijkheid bijdragen. Ze vragen daarom dat de Vlaamse Regering op korte termijn het aangepaste EAD-beleid verder concretiseert en dringen aan op snel constructief overleg over inhoud en aanpak.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vlaamse arbeidsmarkt laat competenties hooggeschoolde nieuwkomers liggen
 Onconventionele kledingstijl benadrukt status en competentie
 Ervaring op cv telt straks niet meer
 Organisaties hebben steeds vaker beleid voor duurzame inzetbaarheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10