zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen in de wetenschap: vooroordelen floreren

17 september 2015 - Wat zijn de oorzaken van de ongelijkheid waar vrouwen in de wetenschap mee te maken hebben en tegen welke beperkingen lopen zij op in hun professionele carrière?

Die vragen werden beantwoord tijdens een persconferentie van de Fondation L'Oréal over #ChangeTheNumbers. Daarbij werden de resultaten onthuld van internationaal onderzoek in samenwerking met Opinion Way. David Macdonald, Directeur Filantropie van For Women in Science, benadrukte tijdens de persconferentie dat men over het algemeen niet beseft hoe diep de vooroordelen nog zijn geworteld, in deze tijd waarin slechts 30 procent van alle onderzoekers een vrouw is.

Persoonlijke ervaringen
Om meer informatie aan dit onderzoek toe te voegen, heeft de Fondation L’Oréal ook onderzocht wat de persoonlijke ervaringen zijn van de vrouwelijke wetenschappers die door deze stichting zijn beloond met een prijs of een beurs. Zo had de stichting de eer om Elizabeth Blackburn, winnares van de L’Oréal-UNESCO For Women in Science Prijs en van de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde 2009, te mogen ontvangen in de hoedanigheid van woordvoerster over dit onderwerp. Zij vertelde hierover:  "Zelf heb ik tijdens mijn hele carrière tegen vooroordelen moeten vechten. Het lijkt me nu van groot belang om deel te nemen aan deze beweging om percepties duurzaam te veranderen."

Vooroordelen diep geworteld
David Macdonald benadrukt: "Dit onderzoek onthult dat 67 procent van de Europeanen vindt dat vrouwen niet de vereiste capaciteiten bezitten om hoge wetenschappelijke functies te bekleden. Slechts tien procent van de ondervraagden vindt trouwens dat vrouwen juist wel de capaciteiten hebben voor de wetenschap."
Vrouwen zouden de volgende tekortkomingen hebben: te weinig doorzettingsvermogen, logisch denkvermogen, praktisch denkvermogen, scherpte, wetenschappelijk denkvermogen en analytisch denkvermogen.

Wezenlijke onderschatting
Hoewel de vooroordelen erg hardnekkig zijn, is het wel interessant om te constateren dat de ondervraagden denken dat veel meer vrouwen wetenschappelijk werk doen dan in werkelijkheid het geval is.
Op de vraag of zij bekende wetenschappers kunnen noemen, ongeacht geslacht, noemt 71 procent van de ondervraagden een mannennaam en 33 procent een vrouwennaam, waarbij in Frankrijk Marie Curie de enige vrouw is die men kan bedenken.

Sociaal wenselijke verandering
De maatschappij is zich bewust van de beperkingen waar vrouwen in de wetenschap tegenaan lopen en die hun ontwikkeling in de weg staan: 49 procent denkt dat vrouwen worden geremd door culturele factoren, 43 procent denkt dat ze worden geremd door mannen en 40 procent denkt dat ze werden geremd door hun management.
Nog veel meer Europeanen, namelijk 59 procent, is van mening dat de toename van vrouwen in wetenschappelijke functies te traag gaat: van 26 procent in 2000 naar slechts 29 procent in 2010. Voor wat betreft het percentage wetenschappelijke Nobelprijzen dat is toegekend aan vrouwen - slechts drie procent - zou 63 procent willen dat dit verandert in een 50/50-verdeling.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Niet langer veilig achter de firewall
 Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
 Business interruption en cyber-incidenten grootste risico’s voor bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 40 procent Nederlanders wil dat burger meebeslist over wetenschap
 Is management een wetenschap?
 Samenstelling consortia mede bepalend voor innovatieve slagkracht
 Mannen en vrouwen nog steeds niet gelijk behandeld op de werkvloer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
Geen waardering voor vrouwen die onderhandelen tijdens sollicitatie (1) 
Een derde wil andere baan of eigen baas worden (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Vier dingen die managers moeten kunnen
Tien tips om Blue Monday door te komen
Bazen van Nederland staan hun stoel af aan kinderen
Trends die u niet mag missen als recruitmentprofessional
Minder kans op armoede met gewone baan
Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen
Breng mensen en technologie in balans
Gerichte aanvallen op radar industriële organisaties
Niet langer veilig achter de firewall
Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
meer top 10
vacatures
meer vacatures