zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Prinsjesdag 2015: ongelijkheid basispakket moet verdwijnen

16 september 2015 - Het basispakket zorgverzekeringen is niet voor iedere verzekerde gelijk. Zorgverzekeraars bepalen nog steeds afzonderlijk welke apotheekbereiding zij vergoeden en welke niet.

Op die manier kan het gebeuren dat de patiënt bij de ene verzekeraar wél zijn medicatie vergoed krijgt en bij de andere niet.In voorkomende gevallen beoordeelt de zorgverzekeraar zelfs per individuele patiënt of de apotheekbereiding al dan niet vergoed wordt. Een patiënt die bepaalde medicatie gebruikt en van verzekeraar wisselt kan zo voor onaangename verrassingen komen te staan.



Afzonderlijke bepalingen
Daarom vindt KNMP dat er een einde moet komen aan de bevoegdheid van zorgverzekeraars om afzonderlijk te bepalen onder welke voorwaarden bereidingen van medicijnen door apothekers voor vergoeding in aanmerking komen.
In plaats daarvan moet er onder de regie van het Zorginstituut Nederland een permanent overleg over het uniform hanteren van voorwaarden voor vergoedingen komen tussen zorgverleners, patiënten- en consumentenorganisaties en zorgverzekeraars.

Medicijnen op maat
Voor bepaalde patiënten is het nodig dat apothekers medicijnen op maat bereiden, bijvoorbeeld kinderen of mensen met slikproblemen. Artsen en apothekers hebben hiervoor richtlijnen ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld het zogeheten Kinderformularium.
Eerder dit jaar besloten zorgverzekeraars volstrekt onverwachts de vergoeding voor een groot deel van deze medicijnen op maat aan patiënten te schrappen.
Op initiatief van de KNMP kwam er vervolgens onder de regie van het Zorginstituut Nederland een overleg op gang tussen zorgverleners, consumenten - en patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars. Het resultaat hiervan was dat een gedeelte van de vergoedingen alsnog werd gehandhaafd, zij het onder voorwaarden. Dit overleg had een eenmalig karakter.
Permanent overleg
De KNMP pleit voor een permanent overleg onder de regie van het Zorginstituut Nederland. Hier kunnen volgens de KNMP landelijke afspraken over uniforme voorwaarden en vergoedingen worden gemaakt.
Zo'n structureel overleg onder de paraplu van het Zorginstituut Nederland is overigens ook van belang voor andere sectoren in de zorg, waar vergelijkbare discussies te verwachten zijn.
Wanneer er wettelijke belemmeringen zouden zijn voor zo'n overleg - bijvoorbeeld omdat zorgverzekeraars met elkaar geen afspraken over uniforme voorwaarden en vergoedingen mogen maken - moeten deze worden opgeheven, aldus de KNMP.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie van de tien Nederlanders vertrouwen zorgverzekeraars niet
 Zeven tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering
 'Driekwart Nederlanders is in 2015 collectief verzekerd'
 Consument bespaart op zorg maar niet op auto
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10