zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Noodkreet om groei schadelast bij diefstal nieuwe auto's

3 september 2015 - De afgelopen drie jaar steeg de schadelast door inbraak in- en diefstal van jonge auto's tot drie jaar van 40 miljoen naar bijna 100 miljoen euro.

Terwijl dieven steeds gespecialiseerder te werk gaan, weten Nederlandse verzekeraars nauwelijks wat de nieuwste eisen zijn op het gebied van voertuigbeveiliging. Om iedereen wakker te schudden en om tegelijkertijd mee te kunnen bepalen welke technologieën het beste ingezet kunnen worden in de strijd tegen grote autobendes, hebben de Nederlandse leveranciers van alarm- en voertuigvolgsystemen de nieuwe Branchevereniging Voertuig Beveiliging (BVB) opgericht.



Twee minuten
Elke twee minuten breekt een dief een auto open om deze te stelen of om er waardevolle spullen uit te halen. In 2014 bedroeg de schade voor de categorie personenauto's van drie jaar en jonger alleen al 96 miljoen euro, een stijging van 257 procent ten opzichte van 2011, zo berekende het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Met name de diefstal van accessoires en navigatiesystemen loopt de spuigaten uit. Personenauto's van twee tot en met vijf jaar oud worden vaak door criminele organisaties gestolen.

Eisen
Hoewel het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit met het VbV-SCM keurmerk steeds zwaardere eisen stelt voor startonderbrekers, alarmsystemen en voertuigvolgsystemen, is dit nog nauwelijks bekend bij iedereen. Zo is sinds 1 januari jamming detectie met startonderbreking verplicht voor duurdere auto's met een voertuigvolgsysteem, maar daar is nog nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven. Dat terwijl uit onderzoek blijkt dat auto's met een dergelijk systeem 74 procent minder vaak worden gestolen. Tevens is het sinds die datum verplicht dat alarmsystemen welke achteraf worden geïnstalleerd voorzien zijn van een eigen autorisatie om de externe startonderbreker uit te schakelen.

Sparringpartner
De nieuwe branchevereniging wil iedere betrokkene hierop wijzen en fungeren als informatiebron. "Ons doel is om als serieuze en professionele sparringpartner in de beveiligingsbranche mee te denken en te werken aan nieuwe regelgeving," stelt Voorzitter Gerard Klein. "We willen verzekeraars helpen in de aanpak van voertuigcriminaliteit en bij het beperken van de schadelast."
Daarom is de Branchevereniging Voertuig Beveiliging (BVB) ook lid geworden van het College van Deskundigen van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Deze stichting is een gemeenschappelijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig-, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden. Binnen het college wordt bepaald hoe en met welke nieuwe technologieën auto's beveiligd moeten worden. Een van de nieuwe methoden van autodieven is bijvoorbeeld het verlengen van het handzender signaal van voertuigen met een zogenaamde smart key, waarna ze zonder braakschade de wagen openen, starten en ermee wegrijden. Een externe startonderbreker die geen deel uit maakt van het originele circuit van de auto is dan de enige afdoende oplossing
Carshops.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Diefstal dure auto’s in 2015 verder bemoeilijkt
 Vrouw vaker slachtoffer van autodiefstal
 Meer jonge auto's gestolen in 2011
 Autoverzekering in Utrecht het duurst
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10