zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De uitdagingen en trends binnen M2M

3 september 2015 - ‘Machine to Machine’ (M2M) of ‘Internet of Things’ (IoT): vaak worden deze twee termen door elkaar gehaald. Doris Mattingly, Director of Engineering bij Lantronix en een van de  meest invloedrijkste vrouwen binnen M2M in 2014, vertelt over het verschil en de uitdagingen en trends voor managers.

M2M vs. IoT


M2M ondersteunt de draadloze of bekabelde communicatie tussen machines en apparaten. IoT is een IT concept waarin verschillende alledaagse apparaten met elkaar worden verbonden. M2M legt dus eigenlijk de fundamentele basis voor IoT en kan gezien worden als de techniek die het IoT mogelijk maakt.
Mattingly legt uit: "IoT en M2M zijn nauw verbonden, maar niet hetzelfde. M2M zorgt ervoor dat de apparaten binnen het IoT concept met elkaar kunnen communiceren. Oftewel, zonder M2M kan het IoT niet bestaan. Wel is het zo dat de huidige ontwikkelingen rondom het IoT ervoor zorgen dat M2M naar een meer geavanceerd niveau wordt gebracht. De M2M oplossingen van tegenwoordig gaan al veel verder dan de basic oplossingen van een aantal jaar geleden."
 
Security als grootste uitdaging van M2M
Door de stijgende hoeveelheid verbonden apparaten en steeds meer machines die met elkaar communiceren, worden enorme hoeveelheden data overgedragen. De grootste uitdaging hierin is dan ook de veiligheid en bescherming van deze gegevens. M2M wordt in steeds meer bedrijven en markten opgenomen en in veel van deze bedrijven en markten is security cruciaal. Zo zijn sommige van deze gegevens bijvoorbeeld afkomstig van sensoren of beveiligingssystemen. Het is dus essentieel voor het desbetreffende bedrijf om de integriteit en de levering van zijn diensten te handhaven.
"Security is een groot probleem en een voortdurende uitdaging binnen M2M. Hackers proberen constant nieuwe dingen om de beveiliging te doorbreken," zegt Mattingly. "Naarmate we M2M vaker implementeren, moeten we in ons achterhoofd houden dat er grote hoeveelheden (persoonlijke) gegevens het hele internet over gaan. De mate van beveiliging binnen uw bedrijf moet hier op aangepast worden. Denk bijvoorbeeld aan verbeterde beveiligingsprotocollen en gedetailleerde algoritmen."
 
‘Smart’ op kantoor
Mattingly is er van overtuigd dat de ‘smart’ werkplek zich sneller zal ontwikkelen dan de ‘smart home’. "Gezien de achterban van een IT afdeling binnen de werkomgeving, zullen mensen op het werk sneller openstaan voor slimme apparatuur. Thuis hebben zij niemand die over hun schouder mee kijkt naar de beveiliging van hun gegevens. In de meeste gevallen zullen zij er niet eens bij stil staan welke gegevens verstuurd worden en of dit wel veilig gebeurt. Met de ontwikkelingen van het IoT in het vooruitzicht, denk ik dat de ‘smart’ werkplek nog slechts een paar jaar op zich laat wachten. Nieuwe oplossingen en diensten worden constant uitgebracht en ingezet en naar mijn mening wordt dit de komende vijf jaar alleen nog maar meer," aldus Mattingly.
 
Andere industrieën
Ook binnen de energiesector zal M2M steeds meer opgenomen worden. Gas- en electrabedrijven kunnen bijvoorbeeld veel tijd en geld besparen door het inzetten van slimme meters. Op deze manier kunnen zij op afstand data monitoren en lezen en hoeven zij geen personeel meer langs iedere meter op locatie te sturen.
"Daarnaast zijn er voor de maakindustrie ook een aantal voordelen te behalen wanneer zij gebruik gaan maken van M2M apparatuur en applicaties," voegt Mattingly toe. "Zo hoeven fabrieken bijvoorbeeld minder handmatige processen uit te voeren. En hoe minder taken een persoon heeft binnen een productielijn, hoe minder tijd dit kost. Naast tijd, scheelt dit ook hier weer geld."
 
Opmars
Kortom, M2M is bezig met een opmars. En ook u als manager, zal hier uiteindelijk mee te maken krijgen. Belangrijk is dat u hierop voorbereid bent en weet wat u te wachten staat, bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging van uw kantooromgeving en de andere uitdagingen die M2M met zich mee kan brengen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 M2M: Mensen blijven centraal staan
 ‘Spring op tijd op de IoT-trein’
 Internet of Things: mis de boot niet!
 Meer bedrijven en werkgelegenheid in biotech sector
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10