zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ICT-sector heeft crisis nog niet overwonnen

31 augustus 2015 - In de eerste helft van 2015 heeft een stijging in het aantal faillissementen in de ICT-sector plaatsgevonden in vergelijking tot de eerste zes maanden van 2014, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe.

Waar er 198 ICT-bedrijven in de eerste helft van 2014 failliet werden verklaard, zijn dat er in 2015 209, een stijging van bijna zes procent. De stijging is opmerkelijk, omdat het aantal faillissementen en vrijwillige opheffingen in andere sectoren juist afneemt.



Uitzondering in trend
Uit een vergelijking met cijfers over andere sectoren die eerder door Creditsafe werden gepubliceerd, blijkt dat de ICT-sector een uitzondering is in de dalende trend van het aantal faillissementen in Nederland. Binnen de retail sector bijvoorbeeld, is een duidelijke daling in het aantal faillissementen waargenomen sinds de piek in 2013.
Het aantal vrijwillige opheffingen in de ICT-sector is in de eerste helft van 2015 (2419) nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van de eerste zes maanden van 2014 (2420). Ook in het aantal vrijwillige opheffingen is in andere sectoren een dalende trend vastgesteld, in tegenstelling dus tot de ICT-sector.

Minder ICT start-ups
Het aantal start-ups in de ICT-sector neemt sinds 2013 af (9881 in 2013, 9141 in 2014) en ook in de eerste zes maanden van 2015 zijn er weer minder startende ICT ondernemers. In het eerste half jaar van 2014 schreven 5040 starters zich nog in bij de Kamer van Koophandel, in 2015 zijn dat er 4762, een daling van 5,5 procent.
Ronald van Megen, Business Development Director bij Creditsafe, licht toe: "Er heerst binnen de ICT-sector een sterke behoefte aan goed geschoold personeel. De groeiende vraag heeft gezorgd voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en het is daarom voor ICT’ers aantrekkelijk om voor een werkgever te werken. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het krimpende aantal starters in de ICT-sector."

Toename faillissementen bij startende ICT ondernemer
Naast het krimpende aantal starters in de ICT-sector zijn er in de eerste helft van 2015 ook meer start-ups verdwenen in vergelijking tot 2014. Het aantal vrijwillige opheffingen onder ondernemingen jonger dan 3 jaar lag in de eerste helft van 2014 op 716. In 2015 is dat bijna dertien procent meer: 1025 ondernemingen jonger dan drie jaar werden opgeheven. Ook het aantal faillissementen onder ondernemingen jonger dan drie jaar is in 2015 toegenomen, van dertien in de eerste helft van 2014 naar 44 in 2015, een toename van bijna 14,5 procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer maatschappelijke en economische schade door ICT-fraude
 Groeiende vraag naar ICT-personeel
 Doorgroeimogelijkheden ICT-specialist niet rooskleurig
 Maak een effectiviteitslag met een sterke ICT-afdeling
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10