zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De Chinese yuan: minder mysterieus

27 augustus 2015 - De yuan verloor op 11 augustus 1,9 procent versus de Amerikaanse dollar. Op het eerste gezicht leek deze door de Chinese centrale bank gemanipuleerde devaluatie positief.

Toen Argentinië in 2001 afstapte van de koppeling met de dollar, leverde de peso op één dag 40 procent in. Het besluit van Zwitserland in januari van dit jaar om de plafondkoers van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro los te laten, leidde tot een koersstijging van meer dan negentien procent. De beweging van de yuan steekt daarbij schril af.



Hevige reactie
De markten hebben echter hevig gereageerd. De Financial Times noemde de verrassende devaluatie van Peking een ‘escalatie van valutaoorlogen’ en volgens The Guardian zou deze stap het ‘beste kunnen worden gezien als een noodsignaal van Peking’. Analisten zagen de devaluatie van China als een poging om de export te stimuleren, omdat het land de controle over zijn economie aan het verliezen was. De vrees is dat de yuan in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Dit schrijft Peter Sengelmann, Senior Portfolio Manager, Emerging Market & Asian Debt - Local Currency en Local Bonds van NNIP.
 
Wisselkoersbeleid  
Sengelmann : "Het wisselkoersbeleid van China werkte als volgt: de centrale bank stelde elke ochtend een spilkoers vast en greep in de loop van de dag in om te voorkomen dat de wisselkoers meer dan twee  procent boven of onder deze spilkoers zou uitkomen. Critici beweren al lang dat China haar munt manipuleert om deze kunstmatig goedkoop te houden. De dagelijkse spilkoers was immers een black box, vastgesteld volgens een methode die alleen Chinese beleidsmakers begrepen. Gedurende een groot deel van het afgelopen jaar hield de yuan echter stevig stand versus de stijgende dollar, terwijl andere Aziatische valuta's in de periode tot eind juli met maar liefst acht procent waren gedaald. Het resultaat was feitelijk een koppeling van ongeveer 6,20 yuan per dollar in de afgelopen vier maanden.
De op 11 augustus aangekondigde hervorming veranderde deze dynamiek. De Chinese centrale bank creëerde een eenmalige bescheiden devaluatie van de yuan en zei dat de spilkoers min of meer gelijk zou zijn aan de slotkoers van de vorige dag in plaats van aan een waarde die achter gesloten deuren was bepaald. Hierdoor kon de munt tegen een door de markt bepaalde koers worden verhandeld, maar op de korte termijn kon het ook leiden tot een zwakke munt. De markt vreesde dat China opging voor een grotere devaluatie. Die zorgen werden versterkt toen de spilkoers op 12 augustus werd vastgesteld op 6,3306 en de yuan weer in waarde daalde. China deed echter min of meer wat het had aangekondigd, want de slotkoers van 11 augustus bedroeg 6,3250. In de twee dagen samen daalde de yuan met drie procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wat de vrees voor het begin van een duurzame waardevermindering aanwakkerde."
 
Valutabeleid
Wat zette de centrale bank van China ertoe aan om haar valutabeleid los te laten? Sengelmann: "Een veelgehoorde theorie is dat deze stap was bedoeld om de groei te stimuleren. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk. Ten eerste heeft een nominale daling van de yuan van drie procent in termen van reële effectieve wisselkoers weinig effect. Volgens de Bank voor Internationale Betalingen is de yuan ongeveer 32 procent overgewaardeerd ten opzichte van haar handelspartners en de duurste munt onder de 60 landen (als Venezuela niet wordt meegerekend). Ter vergelijking, India en Indonesië zijn ongeveer tien procent ondergewaardeerd. De zeer bescheiden devaluatie van de yuan kon het concurrentievermogen van de exportsector nauwelijks verbeteren.
De centrale bank heeft ook ingegrepen om te voorkomen dat de yuan overdreven zou depreciëren, een duidelijk signaal dat een valutaoorlog niet de bedoeling is. Slechts twee dagen na de eerste devaluatie maande de centrale bank de staatsbanken dollars te verkopen en yuans te kopen om de munt te stabiliseren. Vorige week werd circa 150 miljard yuan in het bankwezen gepompt, de grootste injectie sinds begin februari. Financiële toezichthouders stelden verder dat er geen basis was voor een aanhoudende depreciatie en dat ze zouden ingrijpen om grote schommelingen te beteugelen. Ze hebben zich aan hun woord gehouden en zijn erin geslaagd om de spotkoers in de afgelopen paar dagen stabiel te houden rond 6,39."
 
Aanpassen valutamechnisme
Sengelmann: "Het besluit van Peking om het valutamechanisme aan te passen, werd - in feite - ingegeven door de noodzaak om vaart te zetten achter de wisselkoershervorming. Ten eerste is de meest recente maatregel een aanvulling op de voortdurende inspanningen van de regering om de financiële sector en kapitaalrekeningen open te stellen, waarbij beleggers gestaag meer vrijheid hebben gekregen om grote bedragen van en naar China over te maken. Daarnaast heeft Peking geen geheim gemaakt van de wens om de yuan op te nemen in het Special Drawing Rights-valutamandje van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarin onder meer de Amerikaanse dollar, de euro, de yen en het pond zitten. Een van de criteria is dat de valuta 'vrij verhandelbaar' moet zijn.
Het IMF is inderdaad onverstoorbaar gebleven onder de Chinese devaluatie. De internationale organisatie zag deze als een welkome stap in het proces om marktkrachten een grotere rol te laten spelen bij het bepalen van de wisselkoers en verwacht dat de yuan in de komende jaren waarschijnlijk een vrij bewegende valuta zal worden. Er staan meer wisselkoershervormingen op stapel, waaronder de uitbreiding van de handelsuren voor de yuan en het bevorderen van de convergentie tussen de onshore en offshore wisselkoersen.
Het mysterie van de spilkoers voor de yuan bestaat niet meer. De dagelijkse spilkoers wordt nu bepaald door de spotkoers - dit blijkt uit het feit dat het verschil tussen de spotkoers en de dagelijkse spilkoers is teruggelopen van meer dan acht basispunten tot vrijwel nul op dit moment. De yuan heeft echter nog een aardige weg te gaan voordat het een vrij bewegende valuta zal zijn. Voorlopig heeft de centrale bank nog een stevige vinger in de pap en lijkt deze vastbesloten om de spotkoers op 6,40 te houden totdat de verkoopdruk afneemt, welke de uitputting van de deviezenreserves versnelt. Toch is er veel reden tot optimisme: de yuan kan vanaf nu alleen maar transparanter worden."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Beleggen in vastgoed is een uitstekende investering'
 Een achtste van de Nederlanders vertrouwt meer op loterij dan beleggen
 Toenemende vraag institutionele beleggers naar verantwoord beleggen
 'Belegger wil mega rendement in crisistijd'
 
 
reacties
 
Bob  |   | 
27-08-2015
 | 
10:22 uur
Scherp stuk. Ik maak me grote zorgen over deze valutacrisis in China. Er wordt ook al gesproken over een schuldencrisis die eraan zit te komen. Houdt het nou nooit op met die crisissen?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10