zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De regie bij de patiënt

26 augustus 2015 - De Rotterdamse startup Openlab biedt sinds kort een betrouwbaar alternatief om te testen op bijvoorbeeld Soa’s.  Niet meer naar huisarts of GGD, maar zelf lichaamsmateriaal afnemen en opsturen.

Analyse in een laboratorium zorgt voor een zelfde betrouwbaarheid als de gebruiker gewend is van de reguliere kanalen. Een interessante ontwikkeling en eentje die in breder perspectief te plaatsen is, vindt Sofie van der Meer van Netnotion.



Gevestigde orde
Van de rMeer: "In de Verenigde Staten schoppen medische startups al tijden tegen de gevestigde orde. Theranos, eigenlijk de startup fase al ontgroeid, wil testen weghalen bij huisartsen en laboratoria en naar drogisterijen en supermarkten brengen. ‘By empoweringindividuals to engage in their own health, we can build a preventive care system in America,’ adus oprichtster Elisabeth Holmes. Met een zuil in de drogisterij wordt bloed geprikt wat daarna ter plaatse geanalyseerd kan worden op ruim 200 aandoeningen. De kosten zijn veel lager dan bij de huisarts en de patiënt krijgt meer controle."
 
Alternatieven
Van der Meer vervolgt: "De gevestigde medische orde kan zijn borst natmaken. Van alle kanten ontstaan alternatieven en shortcuts om zorg op andere manieren aan te bieden. Een ‘simpele’ diagnose stellen kan de patiënt straks zelf. Een veel gehoorde term is patient empowerment, waarmee de patiënt eigenlijk simpelweg meer in controle is over zijn of haar gezondheid. Testen en meten gebeurt steeds vaker met consumentenapparatuur zonder tussenkomst van professionals waardoor men in theorie beter kan anticiperen op eventuele opvolging. Ook nu al zien huisartsen in bijna vijf procent van de gevallen dat hun bezoekers een diagnose hebben gesteld. Neem de SOA-test van Openlab, als die positief is kan de uitslag meegenomen worden naar huisarts. Hetzelfde voor cholesterolmeters waarbij de patiënt zijn cholesterolwaardes al inzichtelijk heeft."

Verkeerde diagnose
Van der Meer: "In praktijk gebeurt het ook geregeld dat de patiënt met een verkeerde diagnose alsnog naar de professional stapt. Zo bleek uit onderzoek van het Nederlands Huisartsen Genootschap. De huisartsenorganisatie waarschuwt voor schijnveiligheid. "Men denkt met allerlei apparatuur de juiste diagnose te stellen maar als blijkt dat de betrouwbaarheid van die apparatuur onder de maat is, ontstaat een vals gevoel van veiligheid.", aldus een Amsterdamse huisarts. Misschien een terecht argument maar dit geldt zeker niet voor alle apparatuur. Diabetici zijn al jaren aangewezen op apparatuur van bedrijven als Roche en Bayer om te meten en te prikken en dit zonder enige problemen. In de toekomst zal de betrouwbaarheid van apparatuur toe blijven nemen. Spelers als Philips mengen zich in de strijd en daarbij mag verondersteld worden dat sensitiviteit en specificiteit (betrouwbaarheid) een pijler is bij de productontwikkeling. Veel meetapparatuur zal net zo inburgeren als de zwangerschapstest. De zorg verandert en door toepassing van IT zoals apps en wearables zit deze verandering in een stroomversnelling. Enige scepsis vanuit de medisch hoek is te verwachten maar over een decennium zal de zorg er anders uitzien en is de huisarts al lang niet meer de enige die diagnose stelt…"

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Patiëntendossier, burgerdossier of hoofdpijndossier?
 Kwart burn-outpatiënten houdt last van aandachtsproblemen
 Hypo's bij diabetespatiënten beïnvloeden arbeidsproductiviteit
 'Griepprotocol leidt tot nepziekmeldingen’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10