zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Smartphone moet taboe worden op de werkvloer'

13 augustus 2015 - Een ruime meerderheid van de Nederlandse werknemers stoort zich aan collega’s die tijdens het werk zitten te Facebooken of appen. 31 procent zegt zich zelfs groen en geel te ergeren aan de smartphoneverslaving van hun collega.

Bij een op de drie werknemers wordt het (privé) gebruik van smartphones op de werkvloer ook door de baas niet getolereerd. Dat blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlandse werknemers.


 
Checken smartphone
Het checken van de smartphone is een populair tijdverdrijf op de werkvloer. 90 procent van de werknemers grijpt minimaal één keer per dag naar zijn toestel om te zien of er nog meldingen zijn. Bijna de helft (44 procent) doet dit zelfs elk uur. Daar doet de baas in veel gevallen niet moeilijk over. Twee op de drie ondervraagden geeft aan dat het gebruik van de smartphone op het werk is toegestaan. De rest heeft een minder coulante werkgever; 22 procent geeft aan dat het gebruik niet wenselijk is en bij ruim een op de tien is het zelfs ten strengste verboden om je smartphone tijdens werktijd tevoorschijn te halen.
 
Smartphone nadelig effect op werkprestatie
Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van een smartphone voor 41 procent van werkend Nederland een nadelig effect heeft op de werkprestatie. Zij geven aan afgeleid te worden door de meldingen van bijvoorbeeld Facebook en WhatsApp en daardoor hun concentratie op het werk verliezen. Een op de vijf geeft juist aan beter te gaan werken door regelmatig updates te checken, maar dit wordt door 58 procent van de werknemers niet gewaardeerd. Hiervan geeft een op de tien wel eerlijk toe zelf ook regelmatig de smartphone te gebruiken. Olga Kleinlooh van NationaleVacaturebank: "Ongewild kan veelvuldig privégebruik van een smartphone de sfeer op de werkvloer beïnvloeden. Wij raden werkgevers aan om goede afspraken met hun werknemers te maken over het privégebruik van de smartphone. Dat voorkomt een hoop ergernis onder collega’s en is goed voor de productiviteit."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander krijgt 65 berichten per dag via WhatsApp
 Smartphone- en tabletbezit blijft groeien
 Europa loopt voor in smartphone en tablet traffic
 Managers moeten cybersecurity smartphones en tablets hoger op de agenda zetten
 
 
reacties
 
Sandra  |   | 
13-08-2015
 | 
17:07 uur
Zelf denk ik dat privé en werk steeds meer door elkaar lopen. Je werkt 's avonds nog wat zaken uit of checkt je e-mail voor het werk en onder werktijd check je af en toe social media en regel je wel eens een privédingetje.

Wat als je ook nog even een bericht van je werkgever deelt met je connecties of vrienden.....is dat dan privé of zakelijk?

Laten we elkaar beoordelen op productiviteit en het nakomen van afspraken ipv op aanwezig zijn en achter je bureau zitten.
Job  |   | 
16-08-2015
 | 
18:18 uur
Mobiele telefoons verbieden is zinloos. Zoals de poster hier boven al zegt loopt tegenwoordig alles door elkaar. Ik lees m'n werkmail op m'n iPhone, check analytics er op, haal bestanden uit de cloud etc. De krampachtige pogingen om werk en prive op die manier te scheiden, werken al jaren niet meer. Ik vermoed dat werkgevers die dwars liggen mbt mobiel gebruik problemen gaan krijgen om hooggeschoold jonger personeel aan te trekken. In de ogen van millenials zijn dat soort werkgevers hopenloos ouderwets, star en onnatuurlijk. Reken mensen af op resultaat, niet op Facebook of whatsapp gebruik.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10