zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

In vijf stappen naar effectieve plaagdierbestrijding

24 juli 2015 - Plaagdieren kunnen voor enorme overlast zorgen in uw bedrijfspand. Wanneer er plaagdieren in uw pand zijn, wilt u dat ze zo snel mogelijk weer verdwijnen.

Door wettelijke beperkingen wordt dit echter steeds moeilijker. Het voorkomen van plaagdieren in uw pand wordt daardoor steeds belangrijker. In dit artikel belicht Jan-Willem van der Hoeven, adviseur bij Lagerwey bestrijding en bescherming hoe preventieve plaagdierbeheersing in zijn werk gaat. Van der Hoeven: " De eerste fase van plaagdierbeheersing ligt in het aanpakken en voorkomen van oorzaken. Hiervoor wordt Integrated Pest Management (IPM) in toenemende mate toegepast in de bestrijdingssector. IPM is een vorm van beheersing die in de basis draait om een constant proces van monitoring, rapportage en verbetering.


 
Vijf stappen
Kortweg onderscheidt de auteur hierin vijf stappen:
 
1. Risicoanalyse
Bij de risicoanalyse gaat het om de volledige organisatie, het pand én de mensen die er werken. Een kantoorpand kan bijvoorbeeld dreigingen tegenkomen door openingen in het pand, zoals ramen, deuren of slechte isolatie. Of denk aan onderhoud, vocht, afval en netheid van ruimtes. Deze en meer factoren kunnen plaagdieren aantrekken of juist weghouden. Een grondige analyse zorgt dat de problemen voor uw bedrijf tijdig worden gesignaleerd en, waar mogelijk, voorkomen. Zo bent u plaagdieren een stap voor en is bestrijding niet nodig.
 
2. Aanpak
Een praktisch plan van aanpak is nodig om echt verschil te merken. Denk hierbij aan de controle op geleverde goederen door de logistieke afdeling. Deuren of ramen sluiten wanneer de ruimte niet wordt gebruikt. Of verbetering van de isolatie en regelmatig onderhoud aan het pand. Frequent schoonmaken en opruimen. Het klinkt voor de hand liggend, maar wie is er verantwoordelijk?
 
3. Monitoring
Hoe gaat het in de praktijk? Nemen uw werknemers hun verantwoordelijkheid? Komen we nieuwe symptomen tegen of past wellicht een andere aanpak beter bij de dagelijkse gang van zaken? In dit geval draait monitoring om het stellen van vragen.
 
4. Rapportage
Inzichtelijk maken wat er gebeurt, zorgt ervoor dat de acties meetbaar worden. Welke verbeteringen zijn aangebracht en welk effect heeft dit op plaagdieren, het bedrijfsproces en de medewerkers? Is er een stijgende lijn herkennen en hoe kan dit gecontinueerd worden?
 
5. Verbetering
Door monitoring en rapportage zijn nieuwe risico’s én kansen zichtbaar geworden. Vervolgens is het de kunst om hier concrete acties aan te hangen. Hoe  wordt het beheersingsproces verbeterd? En ook hier is het belangrijk te weten wie er verantwoordelijk is.

Meer dan een stappenplan
Dat klinkt makkelijk, maar een mindset veranderen vraagt om meer dan enkel een stappenplan. Bewustwording is de cruciale sleutel om deze preventieve aanpak tot een succes te maken. Bij bewustwording gaat het om waarom, hoe en wat.
 
Jan-Willem van der Hoeven heeft naast dit artikel een uitgebreide whitepaper geschreven met daarin informatie over hoe duurzame plaagdierbeheersing grotendeels in eigen hand gehouden kan worden. Whitepaper plaagdierbestrijding downloaden.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Helft werknemers treft wel eens ongedierte aan op kantoor
 Hygiënegewoontes op kantoor onthuld
 Minder ziekteverzuim door goede hygiëne
 Kantoor is vuiler dan toilet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10