zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Amsterdam minst veilige studiestad, Nijmegen de veiligste

22 juli 2015 - Van de zeven grootste studentensteden in Nederland wordt Nijmegen als de veiligste gezien. Maar liefst 60 procent van de eigen studenten geeft aan de studiestad als (zeer) veilig te beleven.

Amsterdam is de hekkensluiter en wordt maar door veertien procent van de studenten als veilig tot zeer veilig gezien. Studenten maken zich verder aanzienlijk meer zorgen over hun bezittingen (laptop en smartphone bijvoorbeeld) buitenshuis dan in de studentenwoning. Slechts zestien procent van de verzekerde uitwonende studenten heeft echter dekking buitenshuis vanuit de inboedelverzekering. Dat blijkt uit de enquete 'Wonen, verzekeringen & veiligheid studenten 2015' van Studentenwegwijzer.nl.



Veiligheidsbeleving studentensteden loopt sterk uiteen
Medio augustus beginnen er weer vele studenten aan een HBO of WO studie. Zo'n 72 procent van de universitaire studenten is uitwonend (bron: DUO). Uit recent onderzoek door Studentenwegwijzer.nl blijkt dat 46 procent van deze uitwonende studenten een inboedelverzekering heeft afgesloten voor de studentenwoning.
Gevraagd naar de beleving van veiligheid in de eigen studiestad (wat betreft risico op diefstal van of schade aan bezittingen) geeft ongeveer 37 procent aan de studiestad (zeer) veilig te vinden. Zo'n 38 procent vindt de studiestad noch veilig, noch onveilig.
De veiligheidsbeleving blijkt echter sterk uiteen te lopen in de verschillende studiesteden. Nijmegen wordt veruit als de veiligste studiestad gezien (60 procent veilig tot zeer veilig). Niet geheel verrassend wordt Amsterdam als de minst veilige studiestad gezien door Amsterdamse studenten (slechts veertien procent veilig tot zeer veilig).

Veiligheid
Onderstaand het aandeel studenten dat de eigen studiestad als (zeer) veilig ervaart:
1. Nijmegen (60 procent)
2. Delft (53 procent)
3. Leiden (52 procent)
4. Groningen (41 procent)
5. Utrecht (35 procent)
6. Rotterdam (22 procent)
7. Amsterdam (14 procent)

Belangrijkste bezittingen student vooral buitenshuis een zorg
Met de sterke opkomst van smartphone- en laptopbezit onder studenten is een zeer groot deel van de (waardevolle) inboedel mobiel geworden. De laptop en de smartphone worden met ruime afstand het meest genoemd in de top drie van bezittingen waarover de student zich de meeste zorgen maakt qua diefstal of schade.
Gevraagd naar de plek waar verzekerde studenten zich de meeste zorgen maken over diefstal van of schade aan hun bezittingen geeft 58 procent aan zich vooral buitenshuis zorgen te maken. Slechts dertien procent maakt zich vooral zorgen over bezittingen binnenshuis en 29 procent maakt zich op beide locaties even veel/weinig zorgen.
Van de studenten met een inboedelverzekering geeft echter slechts zestien procent aan een zogenaamde dekking voor schade, diefstal (of verlies) buitenshuis te hebben. Verschillende verzekeraars met een speciale studenten inboedelverzekering bieden wel de mogelijkheid voor buitenshuis dekking aan in de vorm van een extra module of een duurder 'plusproduct', maar geen enkele van de door Studenten Wegwijzer bekeken verzekeringen biedt deze dekking aan in de basis inboedelverzekering voor studenten.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Inwoners grotere steden mopperen meer over hun stad
 Vrouwen raken vaker hun mobiel kwijt dan mannen
 Kansen voor hoger opgeleiden buiten de randstad nemen toe
 Bedrijven en studenten lopen elkaar mis binnen stagebranche
 
 
reacties
 
David Alkema  |   | 
29-07-2015
 | 
14:37 uur
Het gaat er qua bezettingen natuurlijk om hoe je ermee omgaat, zoals je waarschijnlijk ook van je ouders geleerd hebt. Ben je bijvoorbeeld op een feestje - waar de nodige alcohol geschonken wordt - dan zou ik nét dat beetje extra opletten..
Inboedelverzekeringen - Brechje Rijtsman  |   | 
21-08-2015
 | 
11:41 uur
Sommige mensen vinden het krom, en is ook begrijpelijk. Je dient je te verzekeren voor je bezittingen, doe je dit niet en worden deze gestolen, dan ben je ze door iemand anders' schuld kwijt en heb je nergens recht op. Toch drukken wij met hart op het afsluiten van een inboedelverzekering als je spullen je lief zijn, hoe krom je het ook vindt..

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10