zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Betalingen in opkomende economieën blijven steeds langer uit

22 juli 2015 - Uitstaande vorderingen van Nederlandse bedrijven worden van de meest ontwikkelde wereldeconomieën het snelste voldaan. Het duurt gemiddeld 47 dagen voor een vordering betaald is.

Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van Euler Hermes, waarin het betalingsgedrag van beursgenoteerde bedrijven in de ontwikkelde economieën wordt vergeleken met die in opkomende economieën. Nederland deelt de eerste plek met Rusland.


Het wereldwijde gemiddelde van de DSO (Days Sales Outstanding) is 66 dagen. Duitsland, waar een vordering na 53 dagen voldaan wordt, neemt op de lijst een derde plaats in. Italiaanse bedrijven moeten het langst wachten: gemiddeld 99 dagen.

Toppositie
Ten opzichte van 2014 behoudt Nederland zijn toppositie. Rusland moet, conform de wereldwijde stijgende trend van de afgelopen jaren, twee dagen optellen bij de gemiddelde DSO. Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes: "Rusland en Nederland delen dan wel de eerste plek, dat betekent niet dat de betalingscultuur vergelijkbaar is. Zo is het lage Russische cijfer te verklaren door het gebrek aan vertrouwen op open account zaken te doen bij beursgenoteerde bedrijven." Nederland komt als goed betalend land uit de bus door de aantrekkende economie. Toemen: "Bij gebrek aan voldoende steun van de bank, willen binnenlandse bedrijven het uitstellen van betaling wel als een manier gebruiken om liquiditeit te managen. Maar door de aantrekkende economie is dit steeds minder vaak nodig."

Opkomende economieën krijgen later betaald
De DSO wereldwijd beweegt zich nu vier jaar rond hetzelfde getal van 66 dagen. Het is met name het getal voor de opkomende economieën dat een steeds grotere negatieve uitslag vertoont. Landen behorende tot deze groep gingen van tien dagen beneden het gemiddelde naar vijf dagen erboven. Internationalisatie en economische crisis zijn de belangrijkste veroorzakers voor deze ontwikkeling.

Betaalgedrag binnen sectoren
Met uitzondering van de olie- en gassector (voldoende cashgeneratie) hebben vooral de volgende sectoren last van lange DSO termijnen: technologie, industriële goederen en automotive. Deze markten zijn ook de belangrijkste binnen de opkomende economieën. De eerste twee sectoren vertonen de hoogste DSO met respectievelijk 91 en 77 dagen. De sector industriële goederen wordt met name gedreven door Chinese volumes.
Italië scoort het hoogste DSO, gemiddeld 99 dagen. Technologie en industriële goederen eindigen daar respectievelijk op 149 en 95 dagen. Vaak in de hand gewerkt door zeer traag betalende overheidsinstanties.
Vanwege het business to consumer aspect eindigt retail nog steeds op de laagste DSO, gemiddeld 34 dagen.
 
Verandering in Chinese betaalgedrag
De stijging van de duur waarmee aan uitstaande betalingen wordt voldaan is het grootst in Rusland, China en Brazilië. De gemiddelde DSO van China is 74. Een stijging van 22 dagen ten opzicht van 2007. Toemen: "De verandering in het Chinese betaalgedrag valt te verklaren door drie factoren: Chinese bedrijven hanteerden de afgelopen jaren kredieten om nieuwe, internationale klanten te werven. Daarnaast hebben de Chinese bedrijven te lijden onder de economische tegenwind wat ten koste gaat van betalingen aan hun eigen leveranciers en cliënten. Tot slot is de kredietverlening tussen bedrijven uitgegroeid tot een van de grootste alternatieve financieringsmanieren aangezien bankkredieten en schaduwbankieren het afgelopen jaar zijn teruggedrongen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tips voor veilig creditcardgebruik in het buitenland
 Betalingsachterstanden zijn mede oorzaak hoge werkloosheid in Europa
 Payment trends en ontwikkelingen die er toe doen
 EU-wetgeving betaaltermijn werkt niet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10