zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Carpoolen veiliger dan alleen rijden

14 juli 2015 -  Dankzij de toenemende populariteit van de deeleconomie wordt er steeds meer gebruik gemaakt van ride sharing en carpoolen.

Uit onderzoekvan TNS Sofres, in opdracht van BlaBlaCar, blijkt dat het delen van ritten niet alleen duurzamer, maar ook veiliger is. Uit het onderzoek komt naar voren dat de aanwezigheid van één of meerdere passagiers buiten de gebruikelijke kring zorgt voor meer verantwoordelijkheidsgevoel bij de bestuurders wat de verkeersveiligheid ten goede komt.  



Verkeersregels
Driekwart van de ondervraagden zegt de verkeersregels beter op te volgen als zij passagiers buiten hun gebruikelijke kring bij zich in de auto hebben. Daarnaast houdt 61 procent vaker pauzes en geeft 57 procent aan de maximumsnelheid nooit te overschrijden als ze passagiers meenemen. Bovendien blijven bestuurders met passagiers meer gefocust op de weg. 84 procent zegt volledig wakker en alert te blijven met passagiers in de auto. Een opvallend resultaat aangezien vermoeidheid een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen kan zijn  

Uitstekende chauffeurs
Er blijkt ook een significant verschil te zijn tussen mensen die alleen rijden en bestuurders die een passagier meenemen. Uit een reeks vragen over risicovol rijgedrag blijkt dat 47 procent van de mensen die alleen rijden gekwalificeerd wordt als een uitstekende chauffeur. Hier zijn twee redenen voor:

1. De aanwezigheid van passagiers zorgt voor goed rijgedrag bij de bestuurders. Dit varieert van het niet overschrijden van de maximumsnelheid tot het controleren van de bandenspanning voor een rit.
2. Een beoordelingssysteem motiveert bestuurders om meer verantwoord te rijden. Bestuurders weten dat zij achteraf worden geëvalueerd door passagiers. Daarnaast inspireren beoordelingen om een meer verantwoordelijke bestuurder te zijn.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mark Rutte en Chantal Janzen favoriete carpooldates
 Milieu geen reden om auto te laten staan
 Welke kansen biedt de deeleconomie?
 Nederlandse deeleconomie stroef op gang
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10