zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Nieuwe ontslagregels treffen hoge inkomens onevenredig'

7 juli 2015 - Om rond te blijven komen na ontslag, moeten mensen met een hoog inkomen twee keer zo snel een nieuwe baan vinden als mensen met lagere inkomensniveaus.

Dat is het gevolg van de nieuwe regels voor ontslagvergoedingen en WW-uitkeringen, die onderdeel zijn van de Wet Werk en Zekerheid die sinds 1 juli van kracht is. De maatregelen volgen op andere recente wetswijzigingen die hogere inkomens eveneens onevenredig hard raakten. Dat concludeert Aon Hewitt.



Berekeningen
Aon Hewitt berekende voor verschillende leeftijden en inkomensniveaus hoe lang een ontslagen werknemer van een inkomen van 75 procent van het laatste salaris kan rondkomen. Daarbij is uitgegaan van de wettelijke WW-uitkering en de volledige inzet van de transitievergoeding.
Uit de berekeningen blijkt dat een 50-jarige werknemer met een jaarlijks inkomen van 48.000 euro of lager die na 25 dienstjaren wordt ontslagen, bijna vier jaar kan rondkomen van de WW-uitkering en de transitievergoeding. Bij een inkomen van 150.000 euro is dat iets meer dan twee jaar.

Dubbel nadelig
Hoge inkomens hebben bij ontslag een dubbel nadeel. In de eerste plaats ontvangen zij geen WW-uitkering over het salaris boven 52.000 euro. Daarnaast daalt hun ontslagvergoeding, die voortaan transitievergoeding heet, als gevolg van de wetswijziging die sinds 1 juli van kracht is. De maximale vergoeding bedraagt 75.000 euro of een jaarsalaris voor werknemers met een jaarlijks inkomen boven dat bedrag. De vergoeding is officieel bedoeld voor omscholing of opleiding, zodat de kansen op een nieuwe baan verbeteren.
"De meeste mensen zullen de transitievergoeding gebruiken als inkomensvoorziening na ontslag," voorspelt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. Mensen met een hoger inkomen zullen de vergoeding bovendien ook al moeten inzetten tijdens de WW-periode. "De WW-uitkering bedraagt maximaal zo’n 36.000 euro op jaarbasis. Inkomens tot 50.000 euro kunnen na ontslag van de WW-vergoeding rondkomen, maar de hogere inkomens niet. De hoge inkomens zullen een deel van hun transitievergoeding moeten inzetten als aanvulling op hun WW-uitkering."

Bijstand
Werknemers komen na een WW-uitkering in de bijstand terecht. "Zij krijgen pas daadwerkelijk een bijstandsuitkering als de eigen middelen grotendeels zijn benut. Ook daarbij leveren de hogere inkomens in," stelt Driessen. Hij wijst erop dat mensen met een inkomen boven 100.000 euro sinds 1 januari 2015 ook al minder pensioen mogen opbouwen. "Nog geen drie procent van alle Nederlandse werknemers verdient meer dan 75.000 euro. Je kunt je dus afvragen wat nou werkelijk het effect van deze maatregelen is. De nadelen voor deze groep zijn bedenkelijk groot. Al met al heeft dit veel weg van symboolpolitiek."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien vragen en antwoorden over de transitievergoeding
 Veranderingen Wet Werk en Zekerheid per 1 juli 2015
 Wijzigingen in het arbeidsrecht door nieuwe Wet Werk en Zekerheid
 Transitievergoeding: vooruitgang of achteruitgang van het ontslagrecht?
 
 
reacties
 
kostermans  |   | 
7-07-2015
 | 
07:18 uur
Dit zal een van de vele treurberichten zijn over de gevolgen het nieuwe ontslagrecht. We kunnen ook nog een golf van uitstroom van oudere werknemers verwachten. Die zullen nagenoeg allemaal aanspraak gaan maken op het zorgstelsel. De flexibilisering van de arbeidsmarkt en de vergroting van de doorstroom van medewerkers waar de politiek het over heeft is natuurlijk Haagse luchtfietserij. Iedereen met een greintje gezond verstand kan dit zien aankomen. We zijn inmiddels slechter af dan in het Verenigd Koninkrijk waar tenminste de eerste 40 duizend pond van een ontslagvergoeding nog belastingvrij is.
John Kostermans
Mediation en HR consultancy
Ton  |   | 
7-07-2015
 | 
10:35 uur
Wat een krokodillentranen waarmee deze open deur met geweld wordt ingetrapt. Als je op dezelfde voet wil verderleven na ontslag moet je op de ww uitkering aanvullen, bv met transitievergoeding of spaargeld. En als je op een niveau van anderhalve ton per jaar wil doorgaan dan moet er meer aangevuld worden dan wanneer je op een niveau van 48000 wil verderleven en dus is je spaarpot eerder leeg.

Hoger inkomen, dubbel nadeel???
Snap ik hier iets niet? Een hoger inkomen betekent een hogere transitievergoeding en een hogere ww uitkering.

De transitievergoeding mag wat mij betreft op de schop. Er is namelijk een voorziening, de WW, die bedoeld is om een inkomen te geven na ontslag. Die voorziening kan best beter en meer rekening houden met de persoonlijke situatie zoals leeftijd of eventuele arbeidsbeperkingen.

Bij ontslag komen veel kosten ten laste van de staat. De werkloze moet immers een uitkering krijgen. De overheid moet dus zeer zorgvuldig zijn bij het goedkeuren van ontslag want bedrijven kunnen hun bezuinigingen op deze manier gemakkelijk afwenden op de overheid.
Robby  |   | 
7-07-2015
 | 
23:43 uur
Nou Ton, je snapt er niet veel van, de transitievergoeding is namelijk niet rationeel, maar gemaximaliseerd, dus niet socialistisch, maar omgekeerd evenredig kapitalistisch.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10