zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topsector Life Sciences & Health is onmisbaar voor een gezond en welvarend Nederland

30 juni 2015 - In 2025 moet de Nederlandse Life Sciences & Health sector tot de wereldtop behoren. Tegelijkertijd is de topsector Life Sciences & Health een sector die te maken heeft met grote maatschappelijke uitdagingen.

Het economische en maatschappelijk belang van de sector Life Sciences & Health is aanzienlijk en groeiend. In het Topsectorplan Life Sciences & Health uit 2011 wordt de ambitie van de sector voor de komende twintig jaar helder uiteengezet.



Kansen op nationaal en internationaal niveau
De topsector Life Sciences & Health bestaat uit bedrijven en kennisinstellingen in onder meer medische technologie, (bio)farmacie en regeneratieve geneeskunde en is bepalend voor een gezond en welvarend Nederland. De sector draagt 2,5 procent bij aan het BNP en levert zodoende een belangrijke bijdrage aan de economie. Nederlandse bedrijven zijn internationaal concurrerend en in verschillende focusgebieden en niches zelfs wereldleidend. Zo is Philips een wereldleider in medische beeldvorming en patiëntenmonitoring, DSM in biomaterialen en Crucell in vaccinniches. Daarnaast is Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven, onder meer vanwege een uitmuntende kennisbasis en een sterk wetenschapssysteem in de Life Sciences.

Drie uitdagingen binnen de sector
De (inter)nationale zorgmarkt groeit snel en biedt alom kansen voor innovatieve ondernemers. Echter, om de leidende positie in deze sector te behouden en innovatie in Life Sciences & Health te blijven bevorderen is continuïteit van R&D investeringen cruciaal voor deze motor van innovatie voor Nederland. Innovatie in klinisch onderzoek is een absolute voorwaarde om te overleven. Voor Life Sciences & Health ondernemers zijn de uitdagingen in deze markt divers. Er is bijvoorbeeld veel wet- en regelgeving voor zorginnovaties, mede door een gebrek aan helderheid van Europese regelgeving voor nieuwe soorten domeinoverschrijdende zorgoplossingen. Daarnaast is het steeds moeilijker om voldoende geschikt personeel te vinden door schaarste onder hoogopgeleide vakspecialisten. Een complexe doch snelgroeiende topsector vraagt om een innovatieve manier van ondernemen.
De groeimogelijkheden in de topsector Life Sciences werden tijdig gesignaleerd door de in 2012 opgerichte recruitmentorganisatie SIRE Life Sciences. Met het gedetailleerd in kaart brengen van vakspecialisten en hun posities in de Life Sciences sector, zien oprichters Jan-Willem van Broekhoven en Jordy Stravers dat er altijd behoefte is aan beweging van de juist opgeleide en ondernemende vakspecialisten. Immers, de ontwikkelingen in Life Sciences zijn van grote maatschappelijke en economische betekenis.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse productie daalt met 1,5 procent, Belgische stijgt
 Challengers presteren het best en werken het beste samen
 Energievoorziening in 2040 – laat Nederland kansen liggen voor de economie?
 Wiskunde nodig om arbeidsmarkt te redden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10