zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Weet u wat uw vaardigheden zijn?

26 juni 2015 - Herkent u dat? Voor de volle 100 procent weten waar u goed in bent, maar toch met uw eigen onwetendheid worden geconfronteerd bij het beantwoorden van vragen als: 'waar bent u eigenlijk goed in?' en 'wat zijn uw sterke punten?'.

U stamelt wat en komt met antwoorden als: "Ik ben resultaatgericht", "Ik ben assertief" en "Ik kan prioriteiten stellen". Kortom: u praat in het luchtledige, maar een echt antwoord blijft u schuldig. "Wanneer u niet uw sterke punten tot in details kent, haalt u niet het optimale uit uw carrière." Dit stelt Thomas Brons van Bonque.



Waarom moet u tot in detail weten waar u goed in bent?
Peter F. Drucker claimt het antwoord te weten. Drucker (Wenen, Oostenrijk 1 januari 1909 – Claremont, Verenigde Staten, 1 november 2005) was een Amerikaans schrijver, hoogleraar en consultant. Zijn vakgebieden waren Organisatieleer en Management.
Drucker besteedde een groot deel van zijn carrière aan het bestuderen van de ‘knowledge worker,’ waaronder de ICT’er. Hij onderzocht vragen als: ‘Hoe vergroot men de productiviteit van de knowledge worker?’ en ‘Hoe haalt de knowledge worker het optimale uit zijn carrière?’
Drucker beschreef de opkomst van de knowledge worker in de twintigste eeuw. Hij pikte een cruciaal verschil op met bijvoorbeeld een werknemer in de negentiende eeuw. De relatie van de knowledge worker (bijvoorbeeld een ICT’er) met het bedrijf waar hij of zij werkt is wezenlijk anders geworden. "Volgens Drucker zijn bedrijven veel minder betrokken dan voorheen bij het managen van uw carrière," zegt Brons. Nu is het veel meer aan u om te bepalen wat u wilt bereiken en is het aan u om:
- uw plek te veroveren;
- uzelf betrokken en productief te houden; en
- op het juiste moment van richting te veranderen. 

De verantwoordelijkheid voor uw eigen carrière ligt helemaal bij uzelf. Hoe kunt u het beste omgaan met die verantwoordelijkheid? Drucker stelt dat een werkend mens zelfkennis haast dient te cultiveren. Alleen door tot in de details te weten waar u goed in bent, kunt u uzelf in een positie manoeuvreren waarin uw sterke punten daadwerkelijk resultaat gaan opleveren.
"Alleen door tot in de details te weten waar u goed in bent, kunt u uzelf in een positie manoeuvreren waarin uw sterke punten daadwerkelijk resultaat gaan opleveren."
Drucker was ervan overtuigd dat alleen wanneer u volledig opereert vanuit uw sterke punten, u uw tijd en energie zo optimaal mogelijk besteedt. Drucker redeneerde dat het het efficiëntste is om een vaardigheid waar u al redelijk goed in bent, verder te ontwikkelen. "Dit kost u aanzienlijk minder tijd en energie dan het proces om een vaardigheid geheel vanuit het niets te ontwikkelen," beschrijft Brons. 

Hoe komt u tot in detail te weten waar u goed in bent?
Drucker heeft zijn hele carrière vormgegeven door zeer bewust bepaalde keuzes te maken. Zo werkte hij aan de Claremont Graduate University. Daar besteedde hij bijvoorbeeld geen enkele tijd aan deelname in één of meerdere commissies. "Dit deed hij omdat Drucker van zichzelf wist dat het deelnemen in commissies niet aansloot bij zijn persoonlijke kwaliteiten," vervolgt Brons. 
Daarnaast maakte Drucker heel bewust de keuze met welke collega’s hij wel of niet samenwerkte. Drucker wist van zichzelf dat hij in een samenwerkingsverband beter uit de verf kwam als hij omringd werd door technische mensen dan wanneer hij door ‘generalisten’ omgeven werd.

De kracht van feedback analysis
Hoe kwam Drucker achter dit soort dingen? "Door het gebruik van feedback analysis," stelt Brons. Het werkt heel simpel: telkens wanneer u een bepaalde beslissing neemt of een bepaalde verandering van koers inzet gedurende uw carrière, noteert u dit. U schrijft vervolgens op welk resultaat u verwacht te behalen en u schrijft op op welke termijn u dit resultaat verwacht. Vervolgens noteert u een datum waarop u het behaalde resultaat vergelijkt met het verwachte resultaat.
Wanneer u feedback analysis structureel in uw manier van werken implementeert, zorgt u dat uw aandacht continu gericht is op actie en resultaat. U ziet welke vaardigheden daadwerkelijk resultaat opleveren. En leveren ze resultaten op, dan kunt u dus met recht zeggen dat u er goed in bent. Aan de andere kant ontdekt u ook de dingen die u doet (of misschien wel nalaat) die een negatief effect hebben op uw effectiviteit en uw prestaties.

Wanneer u feedback analysis structureel in uw manier van werken implementeert, zorgt u dat uw aandacht continu gericht is op actie en resultaat.

Op deze manier kunt u een planner zijn. Uw manier van werken is zodanig ingericht, dat u veel tijd kunt besteden aan het maken van een uitvoerig plan van aanpak. Maar u kunt erachter komen dat u bepaalde taken toch niet gedaan krijgt door een gebrek aan daadkracht. Wat feedback analyse u dan vertelt, is dat het werk niet ophoudt als uw plan is gemaakt.
Een plan van aanpak of to-do-list moet ook vertaald kunnen worden naar concrete acties, zodat deze ook echt uitgevoerd kunnen worden. Alleen op deze manier behaalt u op korte termijn de resultaten die u voor ogen had.
Kortom: wacht niet langer en onderzoek waar u echt goed in bent! Zo weet u zeker dat  u het optimale uit uw carrière haalt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer vaardigheden nodig om menselijke fouten in IT-beveiliging te voorkomen
 Goed ingericht loopbaantraject maakt werknemer aantoonbaar flexibeler inzetbaar
 Persoonlijkheid beďnvloedt succes internationale werknemer
 Haal in vijf stappen het beste uit uw medewerkers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10