zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Top-manager vaker interim

18 juni 2015 - De kansen op arbeidsmarkt voor hoogopgeleide interim managers nemen toe, zo blijkt uit de twaalfde editie van de Interim Index van Schaekel & Partners en Nyenrode Business Universiteit.

De trends die zich vorig jaar al voorzichtig openbaarden, zetten nu opmerkelijk sterk door. Het aantal interim managers in opdracht stijgt, de verwachtingen over de vraag naar interim management zijn positief en opdrachten duren langer. Driekwart van de respondenten is in opdracht ten tijde van het onderzoek. Niet eerder was dit aantal zo groot.


In het onderzoek geven 727 managers –actief op management- en directieniveau- hun visie op hoe de markt zich in de tweede helft van 2015 ontwikkelt. Een deel van hen is gemiddeld tien jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Vertrouwen
"De verwachting is dat meer managers die nu nog in vaste dienst zijn, hun diensten ad interim zullen gaan aanbieden. Zeker de categorie in de leeftijd van 35 – 50 jaar. Voor hen is de weg naar zelfstandigheid nu ‘veiliger’ dan voorheen. Dit gegeven, naast de sterke behoefte aan vrijheid en autonomie die veel managers in loondienst hebben, maakt dat een toename van zelfstandige managers te verwachten is," aldus Piet Hein de Sonnaville, partner van Schaekel & Partners.

Terug in vaste dienst
"Toch ontstaat, zo laat dit onderzoek zien, weer behoefte om terug te komen in vaste dienst. Wij zien dat veel interim managers in de laatste fase van hun loopbaan weer in vaste dienst willen komen. Een verdere verkrapping van de arbeidsmarkt zal werkgevers dwingen juist deze categorie te omarmen. En zo wordt de life cycle van de loopbaan uiteindelijk goed zichtbaar: exploreren (van kennis) in vaste dienst, exploiteren (van kennis) als zelfstandige en exporteren (van kunde) weer in vaste dienst. Deze driedeling is in dit onderzoek sterker waar te nemen," aldus Marleijn de Groot, partner van Schaekel & Partners.

Traditionele structuren verdwijnen
Naast kansen en bewegingen in de markt, ontstaat een andere vorm van honorering, zo laat het onderzoek zien. Beloning naar resultaat wint terrein ten opzichte van beloning via een vast uurtarief. Daarnaast lijken combinaties van betaald werk zich door te zetten. Twee derde van de respondenten heeft naast zijn of haar interim-opdracht nog andere, betaalde activiteiten. Bijvoorbeeld een tweede interim-opdracht, een bestuursfunctie of een andere onderneming. Ook de ontwikkeling van de ‘hybride’ manager -de ene keer actief als zelfstandige, de andere keer in loondienst- zal naar verwachting toenemen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf mispercepties over interim-werk
 HR-managers bezorgd over vertrek topperformers
 Meer kansen voor interim-managers
 Managers kiezen voor eigen ondernemerschap in plaats van vaste aanstelling
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10