zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bankiers zoeken vertrouwen en zijn onzeker over hun baan

16 juni 2015 - 87 procent van de bankiers denkt dat terugwinnen van het maatschappelijk vertrouwen de komende jaren de grootste uitdaging vormt voor de bankensector.

Tegelijkertijd is bijna de helft van de bankmedewerkers enigszins onzeker over zijn baan. 25 procent van alle bankmedewerkers vreest zelfs voor zijn job. Mischa Voogt, Managing Director van Michael Page Nederland: "Transparantie, duidelijkheid en aandacht voor klanten is cruciaal voor het herstel van de sector. Een moeilijke opgave voor bankiers die continu onder druk staan."



Angst voor baanverlies
De angst voor baanverlies onder medewerkers in de bancaire sector is logisch, vindt Voogt. "De afgelopen jaren wordt bij vrijwel alle banken flink gereorganiseerd. Kostenbesparing en automatisering zijn de belangrijkste redenen. Het is dus niet zo gek dat medewerkers onzeker worden over hun baan. Er wordt bovendien veel gevraagd van bankmedewerkers, zowel door klanten, de maatschappij als de eigen organisatie. Er staat veel druk op."

Andere sectoren niet happig op bankiers
Veel bankiers kijken dan ook om zich heen op de arbeidsmarkt. In het onderzoek van Michael Page geeft 85 procent aan open te staan voor een nieuwe baan. Opvallend is dat slechts een klein deel (zeventien procent) buiten de sector zoekt. Voogt: "Natuurlijk zijn er bankiers die liefst in de sector blijven, maar een groot deel wil best naar een andere branche. Ervaring leert dat de overstap naar een andere sector moeilijk is: veel corporate organisaties buiten de bankbranche zijn niet happig om nu bankiers aan te nemen. Overstappen is dus lastig. Ook wat betreft cultuur zijn het verschillende werelden."

Meer vraag naar Risk & Compliance
Om het imago van de banken te versterken, heeft de overheid het toezicht op de sector versterkt. Bankiers zeggen hier in hun werk last van te hebben: volgens 71 procent gaat de sector zelfs gebukt onder teveel regels, toezicht en controle. "Bankiers snappen heus wel dat de buitenwereld om meer toezicht vraagt," legt Voogt uit. "Ze willen hier best aan voldoen, maar het is ook een ‘moetje’ en de veelheid van regels staat een effectieve bedrijfsvoering regelmatig in de weg. Dat is natuurlijk lastig."
De nieuwe wet- en regelgeving biedt ook kansen, vindt Voogt: "Waar de hoeveelheid banen van bankiers daalt, is er juist groei in vraag naar medewerkers in Risk & Compliance. Professionals die naleving van de wet afdwingen en adviseren hoe je als organisatie effectief omgaat met de (nieuwe) normen."

Bonusplafond
Een onderwerp dat in de maatschappelijke discussie vrijwel altijd terugkomt als het gaat om de bankensector is de bonuscultuur. 37 procent van de ondervraagden zegt in 2014 een bonus te hebben ontvangen. "Dat lijkt heel wat," zegt Voogt, "maar dat valt in de praktijk wel mee. Nederland is geen bonusland, wij gaan voor zekerheid en vaste salarissen. 63 procent heeft helemaal geen bonus ontvangen en bij het overgrote deel van de bonussen gaat het om een relatief laag bedrag. Verder zie je dat bankmedewerkers in meerderheid loyaal blijven aan hun werkgever, ondanks terugdringen van de bonussen. Overigens is onlangs de wet beloningsbeleid aangenomen die regelt dat uiterlijk 1 januari 2016 voor iedereen in de financiële sector het bonusplafond van twintig procent van het vaste salaris geldt. In de praktijk komt slechts een klein deel van de medewerkers hiervoor in aanmerking."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bonus in natura steeds populairder
 'Cultuur en gedrag zijn zaak van alle bankmedewerkers'
 Bankiers: regelgeving belemmert herstel bancaire sector
 Nederland verkiest parkeerwachter boven bankier
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10