zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips om veilig te werken via Wifi

2 juni 2015 - De beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van in de ether zwevende data zijn in het geding. Steeds vaker slagen hackers erin om mobiele werkers gegevens te ontfutselen door in te breken op de draadloze netwerkverbinding.

Hoe kunt u als bedrijf voorkomen dat gevoelige bedrijfsgegevens ‘weglekken’ via wifi en u een hoge boete krijgt opgelegd? Portfolio Manager Rémon Verkerk van Motiv stelde tien tips op om ‘draadloos lekken’ te voorkomen.


 
Veiligheidsbewustzijn
 "Het gebrek aan beveiligingsbewustzijn rondom wifi is zorgelijk," zo stelt Verkerk. "De gemiddelde gebruiker gaat er onterecht vanuit dat versleutelingsstandaarden zoals ‘Wi-Fi Protected Access’ voldoende bescherming bieden tegen zaken als datadiefstal en sabotage." Volgens de Portfolio Manager kan het echter al misgaan nog voordat daadwerkelijk verbinding is gemaakt met het draadloze netwerk. "Een hacker kan de inloggegevens afvangen en uit naam van de gebruiker allerlei foute dingen doen."
 
'Bekende' hacker
Een ander gevaar is dat een hacker zich voordoet als bijvoorbeeld het bekende en vertrouwde kantoornetwerk waarna de gebruiker automatisch verbinding maakt met een draadloos toegangspunt dat in werkelijkheid is meegebracht door de aanvaller. Op die manier kan de hackers als ‘man-in-the-middle’ alle data afvangen die worden uitgewisseld met het kwaadaardige toegangspunt.
Zeker als later dit jaar de Meldplicht datalekken in werking treedt, kunnen de gevolgen enorm zijn als een bedrijf op die manier privacygevoelige klantdata lekt. Op basis van deze nieuwe wet riskeert het bedrijf dat de data lekt namelijk een boete tot ruim 800.000 euro, indien blijkt dat geen passende inspanning is geleverd om dit lekken te voorkomen.
 
Kritisch risico
Het gebruik van wifi neemt nog altijd explosief toe waardoor – als we geen aanvullende maatregelen nemen – ook de kans op het weglekken van data toeneemt. Door de aankomende wetgeving met de genoemde boeteclausules neemt ook de impact van een incident toe. Het weglekken van data via een draadloze netwerkverbinding mag dus gerust een ‘kritisch risico’ worden genoemd; zowel de kans dat data weglekken als de impact van een incident is immers hoog.
Kritische risico’s die de bedrijfsvoering in gevaar brengen, zijn er om aan te pakken. Met onderstaande tien tips voor veilig draadloos – die zijn ontleend aan het gerenommeerde SANS Institute – kan een eerste stap in de goede richting worden gezet.
 
Tien tips
1. Zorg ervoor dat elk draadloos apparaat dat met het netwerk verbonden is, beschikt over een geautoriseerde configuratie en bijbehorend securityprofiel.

2. Implementeer gereedschappen om draadloze toegangspunten die worden aangesloten op het bedrijfsnetwerk te kunnen detecteren. Blokkeer apparaten die niet zijn geautoriseerd.

3. Gebruik een ‘Wireless Intrusion Detection System’ om ongewenste draadloze apparaten te kunnen identificeren en aanvallen te kunnen detecteren.

4. Configureer draadloze apparaten zoals smartphones en tablets dusdanig dat deze alleen toegang kunnen krijgen tot de vertrouwde en door het bedrijf ‘goedgekeurde’ draadloze netwerken.

5. Maak van apparaten die geen verbinding hoeven te maken met draadloze netwerken de netwerkadapter onklaar.

6. Zorg ervoor dat al het draadloze verkeer ten minste gebruikmaakt van AES-encryptie in combinatie met WPA2.

7. Maak gebruik van authenticatieprotocollen zoals EAP/TLS, voor de bescherming van credentials door veilige authenticatie.

8. Schakel peer-to-peer wireless networking uit op clients, tenzij hiervoor een gedocumenteerde noodzaak is vanuit de business.

9. Schakel overige draadloze oplossingen zoals Bluetooth uit bij het ontbreken van een specifieke gedocumenteerde noodzaak.

10. Segmenteer het bedrijfsnetwerk dusdanig dat onbeheerde apparaten in een apart segment terechtkomen waar de gebruiker minder rechten heeft.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Extra koffer en hotel-wifi populairste aanvullende services
 Mobiele internetter denkt niet na over veiligheid WiFi
 WiFi en BYOD gaan toekomst mobiele medewerkers beďnvloeden
 Vijf tips voor veilig WiFi-gebruik
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10