zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoogopgeleiden weer positiever over de toekomst

1 juni 2015 - KLM, Shell en Philips zijn de populairste werkgevers onder hoogopgeleiden in 2015. KLM is voor het eerst de meest favoriete werkgever van Nederland. Vorig jaar bekleedde de luchtvaartmaatschappij nog de zesde plek.

 


Shell en Philips staan op nummer twee en drie in de lijst. Rabobank valt met de vierde plek voor het eerst sinds 2005 net buiten de top-drie met favoriete werkgevers. Pretpark De Efteling is de snelste stijger op de ranglijst. Dit blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek 2015, dat werd uitgevoerd onder ruim 4.000 hbo+’ers tot 45 jaar.

Gunstige arbeidsmarkt 
Hoogopgeleiden zijn positiever over de toekomst van de arbeidsmarkt, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Intermediair. In 2015 beoordeelt zestien procent van de hoogopgeleiden de huidige arbeidsmarkt als gunstig, in vergelijking met tien procent in zestien en zeven procent in 2013. Bijna de helft (49 procent) van de ondervraagden voorziet een verbetering van de arbeidsmarkt. Zeven procent verwacht dat de arbeidsmarkt verslechtert. In 2014 voorspelde nog elf procent van de hoogopgeleiden een slechtere arbeidsmarkt, in 2013 ging het om bijna een derde (30 procent). Ingrid Spierts van Intermediair: "De arbeidsmarkt trekt dit jaar verder aan. In specifieke beroepsgroepen is sprake van schaarste, waardoor hoogopgeleide werknemers moeilijker te vinden zijn. Dit betekent voor hoogopgeleiden dat zij in staat zijn meer eisen te stellen in hun banenzoektocht. Werkgevers krijgen te maken met een groeiende uitdaging om zichzelf sterk te positioneren ten opzichte van concurrenten."
 
ICT’ers en technici meest positief over de arbeidsmarkt
ICT’ers zijn het meest positief over de arbeidsmarkt, op de voet gevolgd door technici. Zij zijn het meest zeker van hun baan en daarmee ook het minst arbeidsmobiel. Een op de tien verwacht komend jaar zijn baan te verliezen en nog eens een op de tien is actief op zoek naar een andere baan. Van alle functiegroepen zijn ICT’ers dan ook het meest tevreden met hun werkgever, functie en arbeidsvoorwaarden. Hoogopgeleiden in de zorg zijn het minst positief: meer dan de helft van de ondervraagden velt een negatief oordeel over de arbeidsmarkt in die functiegroep.
 
Ontevredenheid over werkgever en functie leidt tot hoge arbeidsmobiliteit in grote steden
Hoogopgeleiden uit de drie grote steden (Amsterdam, Den Haag en Rotterdam) en in de regio West zijn het meest te spreken over de huidige arbeidsmarkt. In de drie grote steden is men daarnaast het minst tevreden over zowel de werkgever als de functie. Daar ligt de arbeidsmobiliteit dan ook het hoogst van Nederland. Meer dan de helft van de hoogopgeleiden is er actief of latent op zoek naar een andere baan. In Oost-Nederland is dat anders: daar is men het minst arbeidsmobiel en het meest tevreden over hun werkgever.
 
Weinig doorgroeimogelijkheden grootste reden voor vertrek
Ongeveer een derde van de hoogopgeleiden denkt binnen twee jaar van werkgever te veranderen. De belangrijkste reden voor vertrek is te weinig doorgroeimogelijkheden (43 procent). Dat wordt dit jaar vaker genoemd als reden voor vertrek dan de afgelopen twee jaar (35 procent in 2014 en 36 procent in 2013). Ook vertrekken hoogopgeleiden omdat zij de inhoud van het werk niet leuk of uitdagend genoeg vinden (32 procent), ontevreden zijn over het inkomen (26 procent) of geen vast contract hebben (21 procent). Ingrid Spierts van Intermediair: "Nu de crisis over zijn hoogtepunt heen is, zien we dat werknemers zichzelf weer willen ontplooien en doorgroeimogelijkheden willen krijgen. De tijd waarin werknemers blij moesten zijn als zij überhaupt een baan hadden, is voorbij."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder vacatures hoogopgeleide technici
 Hoogopgeleide switcht van baan uit verveling
 Directeur of controller meest gezochte baan hoogopgeleiden
 Hoogopgeleiden positiever over toekomst en arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10