zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cyber Security is voor CFO's belangrijk, maar nog geen hoogste prioriteit

26 mei 2015 - Het thema Cyber Security staat nog niet in de top drie van belangrijkste issues bij CFO’s. Ook zeggen CFO’s dat zij nog niet vaak te maken hebben gehad met cyberaanvallen.

Dat bleek tijdens de CFO Breakfast Meeting, georganiseerd door PageGroup (Michael Page, Page Personnel en Page Executive), met als moderator en BNR & RTL presentator Rens de Jong. Er kwamen ruim 40 CFO’s van Nederlandse bedrijven ontbijten en discussiëren over Cyber Security.



Succesvolle aanvallen
Toch geeft Pim Cornelissen, CSO en medeoprichter van cyber security bedrijf RedSocks, aan dat 70 procent van de cyberaanvallen succesvol is en dat hackers vaak bijna een jaar onopgemerkt actief zijn: "Het is dan niet een kwestie of je gehackt wordt, maar meer hoe lang dat al het geval is." Hij nam de CFO’s mee in de wereld van hackers, cyberaanvallen en besprak de voorzorgsmaatregelen die genomen kunnen worden. Naast financiële gegevens, zoals creditcardgegevens, gaat het ook om persoonlijke gegevens als patiëntendossiers, IP- en R&D-gegevens, die door professionele hackers en cybercriminelen worden gestolen en verhandeld.

Meer dan financiële schade
Cyber Security is dus bijzonder actueel en aan de orde van de dag. De cyberaanval op Sony zorgde ervoor dat geheime bedrijfs- en persoonlijke gegevens op straat kwamen te liggen. Dankzij soortgelijke aanvallen waren websites van banken urenlang onbereikbaar en hebben verschillende andere ondernemingen hun werknemers dagenlang naar huis moeten sturen. Dit leidt naast financiële schade ook tot reputatieschade. CFO’s voelen daarom de urgentie om deze veiligheidsissues op de strategische agenda te zetten.

Wake-up call
Michel Verduin, Director Business Development van PageGroup: "Cyber Security is een thema dat steeds belangrijker wordt. Alle bedrijven en instellingen worden in toenemende mate geautomatiseerd en gerobotiseerd, waardoor we voortdurend afhankelijker worden van stabiele en veilige IT-systemen. Naast de continuïteit van de business is reputatieschade een belangrijk issue wanneer de beveiliging niet goed geregeld is. Daarnaast komt er nieuwe regelgeving met de Wet Meldingsplicht Datalekken, als aanvulling op de Wet Bescherming Persoonsgegevens, die een sanctie van maximaal een miljoen euro of twee procent van de omzet kan kosten in geval van niet-naleving. Ook het feit dat dit issue meegenomen wordt in de goedkeurende verklaring van externe accountants en dat CFO’s dit persoonlijk kunnen gaan merken in hun bestuurdersaansprakelijkheid, zorgde voor een duidelijke wake up call bij de aanwezige CFO’s."

Digitaal maakt het lastiger
Gert Jan Schol, adviseur van RedSocks en voormalig VP EMEA van Pinkerton Risk Management Services: "In de nieuwe wereld vindt de transformatie van traditioneel fysieke criminaliteit voor het grootste deel digitaal plaats. Hierdoor is het steeds lastiger de daders en aanvallers te identificeren met een traditionele beveiliging en is aansluiting van Cyber Security noodzakelijk."

Enorme impact
Cyber Security is dan ook geen IT-aangelegenheid meer, die zonder meer verwezen kan worden naar de CIO, maar heeft een enorme impact op de hele organisatie. CFO’s beseffen zich nu dat ze zich hiermee steeds meer bezig moeten gaan houden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cryptoware virus veroorzaakt schadegolf ondanks waarschuwingen
 Europese cyber security-wetgeving: lidstaten wisselend voorbereid
 'Grootste hack ooit' vraagt om geïntegreerde aanpak
 Datalekken horen in de boardroom thuis
 
 
reacties
 
G. Sandel  |   | 
9-02-2016
 | 
12:25 uur
CFO's doen er verstandig aan om het risico op cybercrime en andere risico's m.b.t. data serieus te nemen. Nieuwe wetgeving vereist dat bedrijven heel serieus met data omgaan. Naast security issues kunnen ook menselijke fouten ervoor zorgen dat een bedrijf flinke schade kan oplopen. Gelukkig komen er ook steeds betere oplossingen vanuit verzekeraars zoals de cyberriskverzekering.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10