zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het kan! Anders werken in ploegendienst

11 mei 2015 - Dat werken in ploegendienst belastend is, weet iedereen. Wat werken in een ploegendienst echt betekent, weten meestal alleen de direct betrokkenen. Maar ploegendienstwerkers en hun managers weten vaak niet wat ze allemaal met ploegendiensten kunnen doen.

Met de publicatie 'Individueel roosteren in de ploeg' wil het netwerk zelfroosteren (een groep van deskundigen uit werkgevers- en werknemersorganisaties, kennis- en opleidingsinstituten, adviesbureaus en bedrijven) daar een eind aan maken. De publicatie van 80 pagina’s is gratis te downloaden.



Onregelmatig werken
Ongeveer zeventien procent van de werknemers in Nederland werkt in ploegendienst. Dat betekent dat ze regelmatig ’s avonds, ’s nachts of in het weekend moeten werken. De gemiddelde leeftijd van ploegendienstwerkers is al jaren aan het stijgen. De pensioendatum komt tegelijkertijd ook later te liggen. Duurzame inzetbaarheid is daardoor in toenemende mate een belangrijk aandachtspunt bij ploegendienstwerkers. Er is bijna geen bedrijf met ploegendienst dat niet worstelt met deze problematiek. En de problematiek zal de komende jaren alleen maar groter worden.

Beperkte kennis
Het netwerk zelfroosteren constateert dat deze worsteling vaak vastloopt in de beperkte kennis die er is over het onderwerp ploegendienst. Met deze publicatie wil ze laten zien wat er technisch allemaal kan met ploegendiensten en hoe dat in de praktijk uit valt. Met bredere kennis over de techniek achter ploegendiensten kunnen direct betrokkenen nieuwe wegen voor hun problemen verkennen. Voorbeelden van anderen laten zien dat die nieuwe wegen voor alle betrokkenen tot vruchtbaar resultaat kunnen leiden. Het geeft bedrijven en hun medewerkers de mogelijkheid om zorgvuldig en met beleid tot duurzame verbetering van de werktijden van ploegendienstwerkers te komen. Over die verandering en wat daarbij in de praktijk komt kijken is veel wetenswaardigs vermeld, onder andere door casebeschrijvingen van een aantal bedrijven die deze weg al gegaan zijn.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkzoekenden geven voorkeur aan variabele werktijden
 Nederlandse werknemer houdt vast aan standaard werktijden en -plek
 Arbeidsvoorwaarden belangrijkst bij reageren op vacature
 ‘Werknemer kan het best biologische klok volgen’
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
6-07-2015
 | 
14:51 uur
Dit is een heel goede publicatie. Ik raad iedereen die met ploegenroosters te maken heeft het door te nemen. Het heeft reële mogelijkheden tot een duurzamer ploegenrooster binnen elk bedrijf.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10