zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Persvrijheid op laagste punt in jaren

4 mei 2015 - Overal wordt het voor journalisten moeilijker hun werk te doen zonder gehinderd te worden door regeringen, fundamentalisten, criminelen, economische belangen of het leger.

Wereldwijd is de mate van persvrijheid op het laagste punt in tien jaar, blijkt uit het jaarlijks rapport 'Persvrijheid 2015' van Freedom House.


 
Informatie als wapen
"Journalisten staan steeds meer onder druk," aldus Leon Willems van Free Press Unlimited. "Informatie wordt in toenemende mate misbruikt als wapen." In 2014 werden verslaggevers in het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Latijns-Amerika door terroristen en criminele bendes ontvoerd. Op ieders netvlies staan beelden van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley door IS. Hij was een slachtoffer in een lange rij.
In ondermeer China, Rusland, Turkije en Egypte gebruikten autoriteiten routinematige arrestaties en censuur om critici tot zwijgen te brengen. Oligarchen en superrijken breidden hun media-eigendom uit en gebruikten hun macht in toenemende mate om de overheid of een favoriete politieke partij te steunen.

Ranglijst
Van de 199 landen die in 2014 onderzocht zijn, krijgen slechts 63 landen het predicaat 'vrij'. Nederland staat op plaats drie (op een in 2013), samen met België en Finland. Op een gedeelde eerste plaats staan Noorwegen en Zweden. 
Europa kent een hoge mate van persvrijheid, maar juist hier is een flinke verslechtering te zien. Griekenland, Servië, IJsland en Hongarije zakten op de ranglijst en ook landen die bij de EU willen horen zoals Turkije en Macedonië daalden sterk.
Laagste landen op de ranglijst zijn Wit-Rusland, de Krim, Cuba, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Syrië, Turkmenistan en Oezbekistan.

Opmerkelijk
De groeiende invloed van China en Rusland op het geopolitieke terrein heeft ook een negatieve invloed op de persvrijheid in hun omgeving. In 2014 hielden zij stevig grip op de lokale pers en zenders maar probeerden ook meer dan ooit de informatiestromen te manipuleren in de landen binnen hun invloedssfeer, zoals Hong Kong en Taiwan in het geval van China en Oekraine, Centraal Azie en de Baltische Staten in het geval van Rusland. Waar dictaturen voorheen tevreden waren met allerlei variaties van censuur, proberen zij nu steeds meer de opinie te beïnvloeden door slim verpakte propaganda.
Een ander opmerkelijk feit is het enorme aantal landen dat restrictieve wetgeving invoerde om de vrijheid van expressie op het internet aan banden te leggen.

Lichtpuntjes
Net als in voorgaande jaren is Tunesië het land dat de negatieve trend in het Midden Oosten doorbreekt door opnieuw vijf punten te stijgen op de ranglijst. Ook Madagaskar, Guinee Bissau en Oekraïne wisten te verbetering te realiseren waardoor ze stegen van de onvrije naar de gedeeltelijk vrije categorie.
 
Klik hier voor het rapport.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie voorlichters per journalist in Nederland
 Massale oproep Europese jongeren: houd het internet open!
 Terreurrisico wereldwijd gedaald
 Europa veiliger, risico Nederland verhoogd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10