zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twitter kanaal voor snelle diplomatie en korte soundbites

30 april 2015 - In de afgelopen vier jaar is Twitter uitgegroeid tot het favoriete sociale media kanaal van wereldleiders om een groot publiek met kernboodschappen en soundbites te bereiken.

Dit blijkt uit Burson-Marsteller's Twiplomacy studie, een jaarlijks wereldwijd onderzoek naar het gebruik van Twitter door wereldleiders. Twiplomacy identificeert de mate waarin wereldleiders Twitter gebruiken en hoe ze communiceren via social media.


 
Overheden op social media
Overheden investeren meer in het gebruik van social media en maken meer gebruik van afbeeldingen en video’s op Twitter. De Nederlandse minister-president Mark Rutte houdt sinds kort een vlog (‘video blog’) bij waarin hij kort verslag doet van zijn werkbezoeken en buitenlandse reizen. Sommigen, zoals het account van @Elysee paleis, posten regelmatig Vines om staatsbezoeken samen te vatten of hun elftal toe te juichen, zoals het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens het WK. Een handvol leiders waaronder het Elysee Paleis en het Kremlin zijn ook early adopters van Twitter's nieuwe live streaming app Periscope. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft onlangs live op Periscope aangekondigd de luchtaanvallen tegen de FARC-rebellen te hervatten.
Voor het onderzoek analyseerde Burson-Marsteller 669 overheidsaccounts in 166 landen. Maar liefst 86 procent van de 193 landen van de Verenigde Naties (VN) is actief op Twitter. 172 staatshoofden en regeringsleiders hebben persoonlijke Twitter-accounts en slechts 27 landen, vooral in Afrika en Zuidoost-Azië, hebben geen Twitter-account.

Voorkeursmedium
"Social media kanalen in het algemeen en Twitter in het bijzonder hebben steeds meer de voorkeur als communicatiemiddel voor politici en overheden. De aanvankelijke terughoudendheid is verdwenen en zij grijpen de kans om door beeldregie en real-time communicatie hun boodschap kracht bij te zetten," zegt Kees Boef, Managing Director Burson-Marsteller Nederland. "Wij zijn trots dat de Burson-Marsteller Twiplomacy studie en haar Twitter-kanaal @Twiplomacy in haar vierde jaar zijn uitgegroeid tot een bepalend onderzoek over het groeiende belang van social media onder wereldleiders."
 
De vijf meest gevolgde wereldleiders
  • President Barack Obama (@BarackObama), 57 miljoen volgers
  • Paus Franciscus (@Pontifex), twintig miljoen volgers
  • Premier van India Narendra Modi (@NarendraModi), twaalf miljoen volgers
  • President van Turkije  Recep Tayyip Erdoğan  (@RT_Erdogan), zes miljoen volgers
  • Het Witte Huis (@WhiteHouse), zes miljoen volgers
  • Zakelijke tweets 
    De meest gevolgde wereldleiders volgen maar weinig andere collega's en tweeten alleen zakelijk. @BarackObama en @WhiteHouse volgen slechts vier andere wereldleiders, Erna Solberg van Noorwegen, Rusland’s Dmitri Medvedev, de Britse regering en de Minister van Buitenlandse Zaken van Estland Keit Pentus.
     
    Retweets
    Hoewel Barack Obama de meest gevolgde wereldleider is, ligt Paus Franciscus aan kop als het gaat om retweets per tweet. De Paus ontvangt gemiddeld bijna 10.000 retweets voor elke tweet die hij stuurt vanuit zijn spaanstalig account. Barack Obama komt maar tot 1.210 retweets per tweet.
     
    Onderlinge verbanden
    Europese ministers van Buitenlandse Zaken gebruiken Twitter om onderlinge verbanden te leggen. Zo creëren ze een virtueel diplomatiek netwerk. De Franse minister Laurent Fabius (@LaurentFabius) volgt en wordt gevolgd door 100 collega’s en is daarmee de best verbonden minister van Buitenlandse Zaken. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken staat op de tweede plek en heeft wederzijdse Twitter relaties met 93 andere wereldleiders. Het ministerie in Parijs staat op de derde plaats met 90 onderlinge connecties. Opvallend genoeg maakt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, evenals zijn voorganger Frans Timmermans, geen gebruik van Twitter. Frans Timmermans heeft als eurocommissaris inmiddels wel een eigen account en organiseert vraaguren via Twitter.
    "Deze studie laat zien dat overheden steeds slimmer en professioneler worden in het gebruik van social media," zegt Jeremy Galbraith, CEO van Burson-Marsteller Europa, het Midden-Oosten en Afrika en Global Chief Strategy Officer. "Het is interessant om te zien hoe de ministeries van Buitenlandse Zaken hun sociale strategieën hebben aangescherpt en substantiële toegewijde teams hebben gebouwd om hun online kanalen te beheren. Wij geloven dat bedrijven veel kunnen leren van regeringen en hun leiders op Twitter."

    Online diplomatiek netwerk
    Meer dan 4.100 ambassades en ambassadeurs zijn nu actief op Twitter. In New York, Washington, Londen en Brussel gebruiken de meeste diplomatieke missies Twitter om een plek aan de digitale tafel te behouden. De meeste ambassades van Canada, de EU, Frankrijk, Israël, Mexico, Nederland, Polen, Rusland, Spanje, Zweden, Turkije, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten beschikken over een eigen account op Twitter. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen moedigt ook persoonlijke betrokkenheid aan van haar ambassadeurs. Het is nu vrijwel onmogelijk om een Foreign Office diplomaat te worden zonder gebruik te maken van digitale hulpmiddelen. Tijdens zijn ministerschap moedigde ook Frans Timmermans diplomaten en ambassades aan om meer gebruik te maken van sociale media.  
    "Het verbaast me altijd hoe snel de overheid zich aanpast aan het steeds veranderende social media landschap," zegt Matthias Lüfkens, Burson-Marsteller’s EMEA Digital Practice Leader en auteur van het rapport. "Sommige regeringen zijn zeer professioneel geworden in het gebruik van Twitter's zes seconden Vine video's en anderen zijn al live te zien op Periscope, Twitter's nieuwste live streaming applicatie."

    Andere belangrijke bevindingen zijn:
    -
    Met maar één uitzondering hebben alle G20-regeringen een officiële Twitter-aanwezigheid en zes van de G7-leiders hebben een persoonlijk Twitter-account. Toch tweeten weinig wereldleiders zelf vanaf hun account. Uitzonderingen op deze regel zijn de president van Estland Toomas Hendrik Ilves (@IlvesToomas), Europese Raadsvoorzitter @DonaldTusk, de Letse minister van Buitenlandse Zaken @EdgarsRinkevics en de premier van Noorwegen @Erna_Solberg, die vanwege haar dyslexie soms een spelfout maakt.

    - Barack Obama was de eerste wereldleider om zich aan te melden op Twitter op 5 maart 2007 (destijds als Senator Obama) en was de 813,286e gebruiker. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto (@EPN), Canadese premier Stephen Harper (@PMHarper) en het Amerikaanse State Department @StateDept vallen onder de vroege gebruikers en werden allemaal lid in 2007.

    - Met ingang van 24 maart 2015, hebben alle wereldleiders samen 2.632.657 tweets verzonden en plaatsen ze gemiddeld vier tweets per dag. De Venezolaanse president (@PresidencialVen) heeft bijna 60.000 tweets gestuurd, gemiddeld meer dan 41 tweets per dag.

    - De Mexicaanse President Enrique Peña Nieto @EPN is de meest gevolgde Latijns-Amerikaanse leider, met iets meer volgers dan de Colombiaanse president @JuanManSantos en de Argentijnse Cristina Fernández de Kirchner @CFKArgentina met ieder meer dan 3,6 miljoen volgeers. Brazilië’s Dilma Rousseff @dilmabr en Venezuela’s @NicolasMaduro maken de Latijns-Amerikaanse top vijf af, met 3,3 en 2,4 miljoen volgers, respectievelijk.

    - De Mexicaanse president (@PresidenciaMX) is de meest actieve gebruiker, met gemiddeld 68 tweets per dag. Het account van de Mexicaanse regering (@gobrep) loopt niet ver achter, met 60 per dag. Beide instellingen herhalen hun tweets vaak gedurende de dag over meerdere dagen om verschillende doelgroepen op verschillende momenten te bereiken.

    - Alle 660 accounts hebben een gezamenlijk publiek van 212.059.775 volgers. Het mediane gemiddelde aantal volgers is 14.850.

    - Veel politici gebruiken Twitter alleen tijdens verkiezingscampagnes. President Joko Widodo van Indonesië (@Jokowi_do2) verliet zijn 2,7 miljoen volgers op Twitter toen hij verkozen werd in augustus 2014. Chili’s President Michelle Bachelet @PrensaMichelle deed hetzelfde toen hij gekozen werd op 11 March 2014.

    - Rwanda’s @PaulKagame is uitgegroeid tot Afrika's meest gevolgde president, met 842.260 volgelingen Hij staat hiermee boven de Keniaanse Uhuru Kenyatta (@UKenyatta).

    - 86 procent van de tweets van Rwanda's President (@PaulKagame) zijn antwoorden aan andere Twitter-gebruikers.

    De volledige studie is hier beschikbaar.
     

     
     Doorsturen   Reageer  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     

    Gerelateerde nieuwsitems

     Nieuwe Indiase premier meer volgers op Twitter dan Witte Huis
     Beursgenoteerde bedrijven en hun CEO’s worstelen met Twitter
     De #hashtag een uitvinding van Twitter? No way!
     Twee op de drie wereldleiders actief op Twitter
     
     
    reacties
     
    Er zijn nog geen reacties.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10