zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf frisse ideeën voor de moderne arbeidsmarkt

17 april 2015 - De toekomst van de arbeidsmarkt en de rol van flexwerk staan centraal in vijf visies van 50 jonge Nederlandse denkers. Zij onderzochten in het ReflexLAB binnen en buiten de gebaande paden naar nieuwe mogelijkheden voor scholing, duurzame inzetbaarheid, moderne arbeidsvoorwaarden, de Europese arbeidsmarkt en minder starre scheiding van vast en flexibel werk.

Het ReflexLAB is een platform voor jongeren met een mening over flexwerk, een initiatief van FNV Jong, CNV Jongeren en (uitzend)brancheorganisatie ABU. Vijftig jongeren zijn in oktober 2014 aan de slag gegaan tijdens masterclasses en speciale ‘LAB-sessies’ om de nieuwe visies te ontwikkelen. Zij bepaalden zelf de thema’s en insteek van de vraagstukken en zijn bij de uitwerking geholpen door experts.


De vijf visies in het kort:

1. Zekerheden loskoppelen: Maak scholing toegankelijk voor iedereen die het nodig heeft, door het los te koppelen van contractvorm of sector. Een nationaal scholingsfonds moet daarvoor zorgen.

2. Duurzame inzetbaarheid: Creëer een nieuw platform (STAPP) dat bij jongeren zorgt voor meer zelfbewustzijn, inzicht in hun (ontwikkel)mogelijkheden en ondernemerschap.

3. Gulden middenweg: Creëer moderne instrumenten door te experimenteren en starre roadblocks tussen ‘vast en flex’ weg te nemen. Bijvoorbeeld ten aanzien van hypotheken, pensioenen, belastingen en overheidsregels.  

4. Baas over eigen arbeidsvoorwaarden: Introduceer een jongeren-cao met arbeidsvoorwaarden die beter passen bij jongeren. Vergroot hun betrokkenheid door online ideeën op te halen en terug te koppelen en creëer meer keuzemogelijkheden.

5. Europese arbeidsmarkt: Vergroot de mogelijkheden voor mbo-studenten om vakopleidingen (deels) in andere lidstaten van de Europese Unie te volgen. Dit vergroot de mobiliteit en verkleint de mismatch op de Eureopese arbeidsmarkt.

Reacties
Voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal Economische Raad (SER) ontving 10 april jl. een publicatie met de eerste uitkomsten van het ReflexLAB. Zij is enthousiast over het initiatief en de uitkomsten. "Het zijn waardevolle ideeën voor de arbeidsmarkt van morgen." Het meest opvallend vindt zij het grote belang dat jongeren aan scholing hechten. "Dat is de rode draad die dwars door de vijf onderzochte thema’s heen loopt," aldus Hamer.
Voorzitter Robbert Coenmans van FNV Jong is blij met de ideeën van jongeren. "De positie van jongeren op de arbeidsmarkt wordt door iedereen besproken, maar niemand vraagt het de jongeren zelf. Dat hebben wij nu wel gedaan. Daar zijn duidelijke resultaten uitgekomen en nu is het zaak dat daarmee aan de slag wordt gegaan."
Michiel Heitkamp, voorzitter CNV Jongeren: De arbeidsmarkt is nog lang niet af. De WWZ blijkt nu al niet perfect te zijn. Om een alternatief voor het huidige stelsel te hebben, zijn ideeën nodig. Vooral Ideeën van de jongere generatie zijn nodig, omdat die hiermee moet werken. 
Directeur Jurriën Koops van de ABU prijst de frisse ideeën, waarvoor ook buiten de gebaande paden is gekeken: "Terwijl factoren als robotisering, kennisveroudering en de flexibilisering, dynamiek en diversiteit op de arbeidsmarkt wel als realiteit zijn beschouwd. Ik ben zeer gecharmeerd."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Het ideale traineeship bestaat!’
  Flexibiliteit: essentieel in veranderende werkomgevingen
 Wat blijft is verandering en wat verandert blijft
 Een flexibele wendbare organisatie, hoe bereikt u dat?
 
 
reacties
 
Numoquest®  |   | 
20-04-2015
 | 
13:25 uur
De arbedsmarkt voor morgen is slechts een ondordringbare jungle van aannames, idee, maar vooral ook heel veel commecieel geblaat. Zu en zo noemen wij dit altijd. Want het zou allemaal best wel kunnen dat....

Ook hier zien wij pretentie gelardeerd met commercie maar, volkomen los van enige zinnige visie op mondiale wetmatigheden die de mens, in dit geval de werkende mens, enig toeveogende waarde brengen zal.

Crisis
Op dit moment hebben wij een crisis waar wij nog steeds niet uit zijn waardoor mensen zich allereerrst concentreren op het krijgen en houden van een volle koelkast. Dat betekend voor de toeleverancier in de keten dat het steeds moeilijk word die 'klant' nog iets te kunnen verkopen. Wil je een klant iets kunnen verkopen? Dan moet je er zeker van zijn dat die klant daar dan ook geld voor heeft. Anders krijg je... en daar hebben wij steds meer van... een klant met schulden.

Arbeid en inkomen
Er zijn mensen geweest die tussen 2008 en 2009, de uitbraak van de crisis, die de werkgever van enorm nut is geweest die te faciliteren met het dumpen van Human Capital op ongekende schaal. Goedkoper, goedkoper goedkoopst.

Diegenen die vanuit Den Haag riepen, iedereen in de zzp, gioed voor de zzp-er, goed voor de economie, weet u nog? Die hebben puissant goed voor zichzelf gezorgd, op kosten van zzp-er en belastingbetaler.

De werkgever?
Die roept, net als menig recruiter, wel heel erg vaak maar moeilijk aan beschikbaar talent te kunnen komen die betaalbaar is want want want.

En de huidige generaties?
Tja klaarblijkelijk niet zoveel talent, geen inzet, geen doorzet, niet meedenken, niet loyaal, enfin, van alle smaakjes wat behalve wat de moderne werkgever klaarblijkelijk zoekt. Dat schitterende talent, vijf jaar gerelateerde werkervaring, betrouwbaar, loyaal, gedreven enz enz en uiteraard op 0 uren contract. Lekker goedkoop. Lekker duurzaam.

Nu krijgen wij dit artikel dat klaarblijkelijk niet doorheeft hoeveel miljarden de NL economie mis is gelopen met deze ingeslagen weg en nog vele miljarden zal gaan verliezen door inertie, destructie maar vooral contar productiviteit.

Als we één ding al weten....
Van economieën die uit een crisis komen? Hoeven we niet echt ver achter ons te kijken maar de blikken te richten op goed renderende economiën die in tegenstelling tot Nederland, niet spastisch en paniekerig hebben gereageerd. Landen zoals in Scandinavië die van cohesie een kunst hebben gemaakt en ook in mindere tijden een rustige toegankelijke en constante economie hebben.

In Nederland hebben wij een vergrootte kaste systeem opgesteld die aan een kleine groet elitairen voordelen bied, bescherming, doch voor de meerderheid in Nederland, die de Nederlandse economie zouden moeten kunnen dragen, miljardenschade hebben toegebracht.

Een goede economie, ook in mindere tijden, kan bogen op cohesie en enige zekerheid zodat iedereen daar vruchten van plukt. En dat staat in schril contrast met de pretentie van dit artikel die denkt dat de Italiaanse, Spaanse, Portugese of Griekse instelling en attitude wat werk en productie betreft dezelfde zou zijn als die van Nederland of Duitsland.

Jammer, een paar gemiste punten zou ik zeggen.
Cobol Crox  |   | 
20-04-2015
 | 
13:53 uur
een belangrijk fris idee is het ferm beboeten van degenen die in strijd met de Europese richtlijnen mensen uit de 3e wereld hier brengen om hun vervolgens op minder deskundige wijze de financiele ICT systemen te laten 'onderhouden' waardoor onze systemen meer en meer en voorspelbaar op inferieur 3e wereld-niveau functioneren. De betere werknemers van weleer zijn ten onrechte vervangen, zitten vaak en in alle opzichten zeer ongewenst met een uitkering thuis.

Het opnieuw starten van P.I.O.N. opleidingen om vers bloed te creeren, heeft mijn voorkeur.
Pieter van Hengel  |   | 
21-04-2015
 | 
11:01 uur
Een lange lijst van 'wishful thinking' ideeen. Er moet iets gebeuren dat is zeker - maar een model waar er geen zekerheden worden geboden - noch financieel noch emotioneel/maatschappelijk is economisch onhoudbaar. Men moet vertrouwen hebben om te kunnen floreren en (als je het plat wilt uitdrukken) geld te spenderen.
De jonge lager greschoolde werknemers zijn de dupe van jaren mismanagement van het onderwijs stelsel geworden en krijgen nu een rekening van een globale kentering in de hele economische arbeidscontract. Tijd is niet meer waardevol - maar kennis, vaardigheden en intellectuele kracht. En ook deze tellen voor niets als er in Nederland niet voldoende (durf) kapitaal word geïnvesteerd om een wederopstanding van de maaksector, de financiële sector nieuwe stijl en de creatieve sector.
De flexibiliserings ideeën hier geroepen zijn wellicht randvoorwaarden maar de essentie is een enorme schop onder het onderwijs sector, het sociale wetgeving en de macro-industrieel beleid van Nederland. Of deze er gaan komen durf ik niet te zeggen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10