zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gebruikte Microsoft-licenties: de onbekende besparing voor bedrijven

27 maart 2015 - Te weinig organisaties zijn op de hoogte van het feit dat Microsoft licenties, sinds het Arrest van het Europese Hof van Justitie in 2012, overdraagbaar zijn. Dit in tegenstelling tot wat in de licentievoorwaarden staat vermeld.

Deze baanbrekende uitspraak heeft ervoor gezorgd dat er nu, voor nagenoeg iedere organisatie, een behoorlijk financieel voordeel valt te behalen op de toch kostbare Microsoft volume licenties.



Financiële besparing
Enerzijds kan men nu de nieuwste Microsoft licenties aanschaffen met een korting die kan oplopen tot wel 50 procent van de nieuwprijs en anderzijds kan men ook kiezen voor eerdere licenties bijvoorbeeld Office 2007, Windows Server 2008 R2 of Exchange 2010. Bovendien kan men de overtollige, oudere licenties vaak inruilen. Zo snijdt het mes aan twee kanten en kan men de extra budgetruimte voor andere doeleinden gebruiken. Tweedehands software kent geen ‘ezelsoren’ en updates gaan gewoon door, de beleving en het gebruik is volkomen identiek als bij nieuwe licenties.

Flexibele beheervoordelen
Vanuit beheeroogpunt is er een extra voordeel. In vele configuraties is het soms niet mogelijk om verplicht te moeten overstappen naar de nieuwste versies omdat andere, bedrijfsessentiële software, daar eenvoudigweg niet op kan draaien. Microsoft verplicht een bedrijf dan toch de meest recente licenties aan te schaffen die je dan mag ‘downgraden’ naar een vorige versie. Helaas ‘downgrade de prijs dan niet mee’.
Bovendien kunnen oude licenties meestal worden ingeruild. De gebruikte licenties bieden dus meer flexibiliteit én een aanzienlijke besparing.

Voordelige compliance
Veel organisaties worden regelmatig door Microsoft gecontroleerd op hun licentieportefeuille. Heeft men een tekort aan bijv. Office 2010 licenties dan moet men bij de fabrikant Office 2013 aanschaffen tegen hoge kosten. Nu is het echter mogelijk om deze tekorten aan te vullen met veel goedkopere tweedehands Office 2010 licenties. Dit bespaart al snel 50 procent ten opzichte van een nieuwe Office 2013. Op een totale licentieportefeuille waar tekorten zijn, loopt het voordeel heel snel op.

Ja, het mag écht!
Raymond Lindemans, Partner bij License Partners, heeft dagelijks te maken met de vragen van organisaties die overwegen gebruikte licenties in te zetten. Het lijkt een grijs gebied maar is dat absoluut niet mede dankzij de jurisprudentie die men eenvoudig op Internet kan vinden. Er zijn ook meerdere, onafhankelijke juridische adviseurs die u antwoorden kunnen geven mocht dat gewenst zijn.
"Overdracht van Microsoft licenties mag zeker, het biedt in ieder opzicht voordelen, maak er gebruik van." aldus Lindemans.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Illegale software en malware nauw met elkaar verbonden
 Nog geen kwart van organisaties berekent IT-kosten door
 Softwarelicenties Europese organisaties niet op peil
 Legale software levert meer op
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10