zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Relatie manager - medewerker onder druk

24 maart 2015 - Bij de Beste Werkgevers van Nederland 2015 werken medewerkers met een sterker teamgevoel dan bij organisaties die de lijst van Beste Werkgevers niet halen. Ondanks deze toenemende verbondenheid van medewerkers onderling komt de relatie tussen management en medewerker op cruciale momenten juist steeds meer onder druk te staan.

Ook blijken medewerkers minder honkvast te zijn, want in tegenstelling tot vorig jaar kijken zij meer uit naar een nieuwe baan. De mate van vertrouwen onder heel werkend Nederland, d.w.z. alle onderzochte organisaties, is gestegen van 72 procent naar 73 procent.



Best Workplaces
Dit blijkt uit de resultaten van het Best Workplaces onderzoek 2015, die Great Place to Work publiceerde. Al meer dan 25 jaar onderzoekt Great Place to Work wat goed werkgeverschap precies inhoudt. Aan het onderzoek werkten dit jaar in Nederland ruim 29.000 respondenten mee, verdeeld over 120 organisaties. Hiervan deden 79 organisaties mee voor de lijst van Best Workplaces, waarvan 42 organisaties de lijst ook daadwerkelijk haalden. Deze lijst van Best Workplaces wordt op dinsdag 24 maart om 22.00 uur bekendgemaakt.

Relatie medewerker en management onder druk
Ondanks de toenemende verbondenheid van medewerkers onderling blijkt uit de resultaten dat de relatie tussen management en medewerker op cruciale momenten steeds meer onder druk komt te staan. Uit de resultaten blijkt, in tegenstelling tot de trend van vorig jaar, dat mensen weer om zich heen gaan kijken. De stelling: ´Ik wil hier nog een lange tijd blijven werken´ is gedaald van 85 procent naar 83 procent. Slechts twee derde van de respondenten vindt dat promoties gaan naar diegenen die het verdienen, een daling van -3 ten opzichte van 2014, dit maakt het de sterkst gedaalde stelling. Medewerkers voelen dat voortrekgedrag nog steeds aanwezig is: een derde van de respondenten zegt dat managers doen aan voortrekgedrag. De positieve perceptie op het eerlijk delen in de winst is met twee punten gedaald naar 58 procent. Erik van Riet, directeur van Great Place to Work Nederland: "We zien dat de economie weer aantrekt en dat oude patronen weer naar boven kunnen komen die medewerkers niet meer pikken. In tijden dat het minder gaat, spelen zaken als promotie of het verdelen van winst veel minder omdat het er eenvoudigweg niet of veel minder is. Interessant is om te zien - nu het management weer meer kleur moet bekennen op deze beleidsterreinen - hoe de medewerkers dit gaan waarderen. Dit vraagt, veelal bepaald door de mate van transparantie, om aandacht bij de Best Workplaces".

Top vijf excelleert in het betrekken van medewerkers
Het grootste verschil tussen de top vijf Best Workplaces ten opzichte van alle Best Workplaces is zichtbaar bij de stelling ´Het management betrekt werknemers bij het nemen van beslissingen die betrekking hebben op hun werk en werkomgeving´. Met een stijging van zeven punten ten opzichte 2014 scoort de top vijf hierop nu 90 procent. De Best Workplaces scoren hierop gezamenlijk slechts 67 procent. Een gat van 23 punten. Het contrast met organisaties die de lijst van Best Workplaces niet hebben behaald is nog groter. Zij scoren hierop 47 procent, ofwel een gat met de top vijf van maar liefst 43 punten.

Bijdrage aan de maatschappij
De sterkste stijging ten opzichte van 2014 is te zien bij de mate van trots die medewerkers ervaren bij de bijdrage van hun organisatie aan de maatschappij. Dit is gestegen van 78 procent naar 81 procent. Organisaties die de lijst niet halen zijn hier niet op vooruitgegaan en blijven steken op 65 procent.

Stijging kameraadschap en verantwoordelijkheid
De score op kameraadschap tussen medewerkers onderling van de Best Workplaces is gestegen naar 86 procent, de hoogste score sinds vijf jaar. Van deze groep vindt 79 procent dat er een familie- of teamgevoel bestaat, ten opzichte van 77 procent in 2014. Bij organisaties die de lijst van Best Workplaces niet hebben behaald ervaart slechts 56 procent van de medewerkers dit. 90 procent van de respondenten vindt dat mensen veel verantwoordelijkheid hebben, ten opzichte van 87 procent in 2014. Daarnaast vindt 85 procent van de medewerkers dat zij op hun collega´s kunnen rekenen. Deze scores zijn de hoogste sinds 2011. Erik van Riet: "Het stijgende verantwoordelijkheidsgevoel, van het individu, het team én de organisatie, zien wij als een gevolg van de doorontwikkeling van de managementstijl van controle naar vertrouwen. De mate van trots richt zich niet meer enkel op het eigen werk maar breidt zich uit naar een gezamenlijke inspanning als team en mensen worden vrijgelaten om hun eigen werk in te richten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-managers bezorgd over vertrek topperformers
 CFO besteedt werktijd vooral aan team management
 Zeven ingrediënten voor succes in teamverband
 Verzameling supertalent niet per se synoniem aan topteam
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10